Empisteutiko.gr
22.06.25 || 21:58
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Ρούμπιο: To Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρετίζει τον ενεργειακό περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας

01.03.2025
in Κόσμος
Συνάντηση Γεραπετρίτη-Ρούμπιο: To Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρετίζει τον ενεργειακό περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας
Share TweetShareEmail

Ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στην προώθηση της περιφερειακής ενεργειακής διασύνδεσης, αλλά και οι προοπτικές για μελλοντική συνεργασία με τις ΗΠΑ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, με τον έλληνα ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο Μάρκο Ρούμπιο επιβεβαίωσε τη στρατηγική σημασία της εταιρικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ που επιτελεί έναν κρίσιμο ρόλο στην εμπέδωση της περιφερειακής σταθερότητας.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τη σημασία της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης. Επιπλέον, οι ΗΠΑ επικρότησαν την ισχυρή δέσμευση που έχει δείξει η Ελλάδα στην εκπλήρωση των νατοϊκών υποχρεώσεων για τις αμυντικές δαπάνες. Τέλος, η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι ο Μάρκο Ρούμπιο χαιρέτισε την παρουσία της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη θητεία του 2025-2026.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Ντόναλντ Τραμπ: Αυξάνει τους δασμούς σε Κίνα, Μεξικό και Καναδά – Κανείς δεν θα κερδίσει τον εμπορικό πόλεμο, απαντά το Πεκίνο

Μετά τον live καβγά ο Τραμπ συγκάλεσε σύσκεψη – Ο Ζελένσκι περίμενε απέξω και μόλις τελείωσε του είπαν «Φύγε!»

01.03.2025
Σε εξέλιξη η συνάντηση Ρούμπιο με Λαβρόφ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Σε εξέλιξη η συνάντηση Ρούμπιο με Λαβρόφ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

18.02.2025

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω αναβάθμισης του στρατηγικού χαρακτήρα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Ο έλληνας ΥΠΕΞ είναι ο δεύτερος υπουργός από χώρα της ΕΕ τον οποίο υποδέχεται ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ουάσιγκτον. Η συνάντηση διήρκησε 45 λεπτά και, όπως σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης, οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν τα περιθώρια συνεργασίας με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η οικονομία, ο τουρισμός, το εμπόριο, η ενέργεια και οι σχέσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν

Ουκρανία και Μέση Ανατολή

Η πρώτη συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη με τον Μάρκο Ρούμπιο έγινε στον απόηχο της θυελλώδους συζήτησης που είχε προηγηθεί στο Οβάλ Γραφείο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς ύψωσαν τον τόνο της φωνής τους και επιδόθηκαν σε μια δημόσια αντιπαράθεση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ειδικά για το ζήτημα της Ουκρανίας επισήμανα ότι η Ευρώπη παραμένει πιστή σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για τον ουκρανικό λαό και ανεξάρτητα από τη δημόσια αντιπαράθεση η οποία υπήρξε σήμερα, παραμένει υποχρέωση της Ευρώπης να αναβαθμίσει τις αμυντικές υποδομές της. Η υποστήριξη όμως των ΗΠΑ είναι αναγκαία», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Όσον αφορά τη Μέση Ανατολή, ο κ. Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι εν μέσω πολλαπλών κρίσεων θα πρέπει να βρεθεί μια λύση η οποία θα διασφαλίζει την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή. Αναφερόμενος στο περίγραμμα αυτής της λύσης, εξήγησε ότι θα πρέπει να διασφαλίζει συγχρόνως την ασφάλεια του Ισραήλ και ένα βιώσιμο μέλλον για τον παλαιστινιακό λαό ώστε η ευρύτερη περιοχή να περιέλθει σε μια κατάσταση μακράς ειρήνης.

Η Ελλάδα στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων

«Η Ελλάδα ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων και είναι σε θέση να αφήσει ένα ισχυρό διπλωματικό αποτύπωμα», τόνισε ο ΥΠΕΞ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. Όπως εξήγησε, η χώρα μας είναι σε θέση να συνομιλεί με όλους τους παίκτες στη περιοχή, αποτελώντας μια γέφυρα που συνδέει την ανατολή με τη δύση και τον βορρά με τον νότο.

Σχετικά με τις σχέσεις με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι η χώρα μας προσβλέπει σε περαιτέρω συνεργασία ώστε αφενός να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο οι διμερείς σχέσεις και αφετέρου να συμβάλει από κοινού με τις ΗΠΑ στην εμπέδωση της περιφερειακής και διεθνούς ειρήνης.

«Θα εξακολουθήσουμε να έχουμε ένα πολύ ισχυρό αποτύπωμα. Θα συνομιλούμε με όλους. Η Ελλάδα είναι πάντοτε σε θέση να μπορεί να συζητεί με όρους Διεθνούς Δικαίου και για τον λόγο αυτόν η αίσθηση είναι ότι με την πάροδο του χρόνου θα εμπεδώσουμε ακόμα καλύτερες σχέσεις με την Βουλή των ΗΠΑ όπως και με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Επαφές στο Κογκρέσο

Κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει την Τετάρτη και την Πέμπτη στοχευμένες επαφές με Αμερικανούς νομοθέτες που έχουν επιρροή σε επιτροπές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή της χώρας μας. Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων διαπιστώθηκε η διακομματική στήριξη που απολαμβάνουν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις στο Κογκρέσο.

Ειδικότερα, την Τετάρτη συναντήθηκε με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ρις, και την επικεφαλής των Δημοκρατικών Τζιν Σαχίν. Επιπλέον, επισκέφτηκε τον Ρεπουμπλικάνο βουλευτή Μπράιαν Μαστ που προεδρεύει στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή, καθώς και τον Δημοκρατικό αντιπρόεδρο Γκρέγκορι Μικς.

Επίσης, την Πέμπτη πραγματοποίησε συναντήσεις τους γερουσιαστές Κρις Βαν Χόλεν και Κόρι Μπούκερ που είναι μέλη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Μάλιστα κατά την άφιξή του στο γραφείο του γερουσιαστή Βαν Χόλεν, ο υπουργός συναντήθηκε τυχαία με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Κάγια Κάλας, όπου του δόθηκε η ευκαιρία να έχει έναν σύντομο διάλογο μαζί της.

«Η εντύπωση την οποία αποκόμισα είναι ότι η Ελλάδα έχει ένα πολύ ισχυρό διπλωματικό κεφάλαιο. Χαίρει μεγάλου σεβασμού από τη διεθνή κοινότητα. Το αμερικανικό Κογκρέσο στέκεται στις ευαισθησίες της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής πολιτείας», ανάφερε ο κ. Γεραπετρίτης σχετικά με τις επαφές που είχε στο Κογκρέσο.

Tags: ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣΜΑΡΚΟ ΡΟΥΜΠΙΟ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Ένοπλοι κατέλαβαν δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων στον Κόλπο του Ομάν – Ένας Έλληνας και 18 Φιλιππινέζοι το πλήρωμα
Κόσμος

Το Ιράν αποφάσισε να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ – Συναγερμός στο διεθνές εμπόριο

22.06.2025
Πεντάγωνο ΗΠΑ: Καταστρέψαμε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν – Συντριπτική επιτυχία η επιχείρηση Midnight Hammer
Επιλογές Συντακτών

Πεντάγωνο ΗΠΑ: Καταστρέψαμε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν – Συντριπτική επιτυχία η επιχείρηση Midnight Hammer

22.06.2025

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Θεσσαλονίκη: Νεκρή 30χρονη ανήμερα τα Χριστούγεννα – Έπεσε από την ταράτσα της

26.12.2022
Χαλκιδική: Νεκρή ανασύρθηκε 75χρονη από παραλία στα Ψακούδια

Βόλος: Βρήκε τον πατέρα του κρεμασμένο με καλώδιο

22.01.2023
Πυροβόλησαν τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο

Πυροβόλησαν τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο

15.05.2024

ΤΑΣΗ_

Έρχεται χρέωση 13 ευρώ το μήνα σε Instagram και Facebook

Έρχεται χρέωση 13 ευρώ το μήνα σε Instagram και Facebook

11.06.2025

Έκτακτη ανακοίνωση από τον ΕΟΦ: Μη φάτε αυτή την σοκολάτα – Προκαλεί ερωτική… διέγερση!

29.05.2025
Ο Ivan Greko είναι ο γνωστός τράπερ στην απαγωγή «τίγρης» – Απειλούσαν να κόψουν τα δάχτυλα γιου επιχειρηματία

Ο Ivan Greko είναι ο γνωστός τράπερ στην απαγωγή «τίγρης» – Απειλούσαν να κόψουν τα δάχτυλα γιου επιχειρηματία

24.05.2025
Πασχαλάκης: Τι δηλώνει ο διεθνής τερματοφύλακας για το περιστατικό ξυλοδαρμού στη Μύκονο

Πασχαλάκης: Τι δηλώνει ο διεθνής τερματοφύλακας για το περιστατικό ξυλοδαρμού στη Μύκονο

11.06.2025
Annie Knight: Τι αρνείται να κάνει επί πληρωμή στο σεξ η γυναίκα που νοσηλεύτηκε, επειδή κοιμήθηκε με 583 άντρες

Annie Knight: Τι αρνείται να κάνει επί πληρωμή στο σεξ η γυναίκα που νοσηλεύτηκε, επειδή κοιμήθηκε με 583 άντρες

12.06.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved