Η προθεσμία για να υποβάλει ένας καταναλωτής που απέκτησε ένα πλημμυρισμένο αυτοκίνητο και δεν το γνωρίζει, την απαιτούμενη έγκληση για να εκκινήσει η ποινική διαδικασία, είναι μόλις 3 μήνες.
Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι καταναλωτές που αγοράζουν κάποιο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, καθώς μετά την καταστροφική πλημμύρα η αγορά θα γεμίσει με πλημμυρισμένα αυτοκίνητα «ευκαιρίες», τα οποία μπορεί να έχουν διανύσει ελάχιστα χιλιόμετρα, να είναι ατρακάριστα και βέβαια μπορεί να είναι και λίγων μηνών, ωστόσο το νερό και οι λάσπες έχουν δημιουργήσει ανεπανόρθωτες ζημιές κυρίως στα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά συστήματα του αυτοκινήτου.
Οι καταναλωτές ωστόσο που διαπιστώνουν ότι έχουν πέσει θύματα απάτης και το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που αγόρασαν δεν είναι αυτό που τους «υποσχέθηκαν» οι πωλητές τους, θα πρέπει να αναλάβουν άμεσα δράση καθώς τα χρονικά περιθώρια ώστε να κινηθούν νομικά εναντίον του εμπόρου ή του ιδιώτη καταναλωτή που τους πούλησε το πλημμυρισμένο αυτοκίνητο είναι περιορισμένα!
Όπως επισημαίνουν στο Carandmotor.gr τα στελέχη από το Δικηγορικό γραφείο Κακαβούλης-Κουμουλέντζος και Συνεργάτες «KKn’A LAW», η προθεσμία για να υποβάλουν την απαιτούμενη έγκληση για να εκκινήσει η ποινική διαδικασία είναι μόλις 3 μήνες από τη γνώση της πράξης της απάτης και τουλάχιστον ενός εκ των δραστών της!
Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στο Carandmotor.gr: «Ένεκα της περιορισμένης διαθεσιμότητας καινούργιων αυτοκινήτων, των μεγάλων χρόνων αναμονής στην παράδοση τους και της σημαντικής αύξησης στις τιμές αγοράς τους, παρατηρείται τελευταίως «στροφή» των καταναλωτών στα μεταχειρισμένα οχήματα.
Πλειάδα υποθέσεων που έχουν απασχολήσει το δικηγορικό μας γραφείο αφορούν οχήματα τα οποία έχουν πωληθεί σε ανυποψίαστους αγοραστές από εμπόρους που τους έχουν αποκρύψει πραγματικά ελαττώματα. Οχήματα που πωλούνται «σαν καινούρια», «σε αρίστη κατάσταση», «βιτρίνας» , «ατρακάριστα», «μοναδικά» κλπ. ενώ στην πραγματικότητα ήταν εισαγωγής, με γυρισμένα κοντέρ χιλιομέτρων, με μηχανικά προβλήματα που είχαν ατάκτως καλυφθεί, σοβαρά τρακαρισμένα με δομικές αλλοιώσεις στο σασί, ή οχήματα που είχαν πληγεί από φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες. Είναι προφανές ότι η απόκρυψη, εκ μέρους του αγοραστή, τέτοιων πραγματικών ελαττωμάτων, που συνοδεύεται συχνά από παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών, ότι δηλαδή πρόκειται για όχημα «αρίστης κατάστασης», ή «σαν καινούριο», ή «βιτρίνας» κλπ., αποτελεί έκνομη ενέργεια και διώκεται από την ελληνική πολιτεία ως έγκλημα απάτης, επισύροντας σοβαρές ποινές φυλάκισης, ενώ παράλληλα αποτελεί βάση για την έγερση αστικών αξιώσεων προς αποζημίωση του εξαπατηθέντος ανυποψίαστου αγοραστή.
Πλήθος τέτοιων υποθέσεων έχουν απασχολήσει την ελληνική δικαιοσύνη, με μεγάλο αριθμό ποινικών αποφάσεων να καταδικάζει πωλητές ως δράστες του εγκλήματος της απάτης που τυποποιείται στο άρθρο 386 του Ποινικού Κώδικα. Επιπροσθέτως, όσον αφορά το ζήτημα της αποζημίωσης του εξαπατηθέντος αγοραστή, τα αστικά δικαστήρια δέχονται ότι σε περιπτώσεις όπου υφίσταται ευθύνη του πωλητή για πραγματικό ελάττωμα ή έλλειψη συνομολογημένης ιδιότητας του πωλούμενου αυτοκινήτου, ο αγοραστής δικαιούται, κατ’ επιλογή του, να απαιτήσει τη μείωση του τιμήματος της πώλησης ή ακόμη και να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση πώλησης ζητώντας πίσω τα χρήματα που έχει καταβάλει, έχοντας παράλληλα δικαίωμα να διεκδικήσει κι επιπλέον αποζημίωση για την εξαπάτηση του. Ως εκ τούτου, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές θα πρέπει κατά την αγορά ενός μεταχειρισμένου οχήματος να ρωτούν, πρώτον, σε ποια περιοχή κυκλοφορούσε το όχημα προ της πώλησης του (τούτο φαίνεται λ.χ από το προηγούμενο ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος ή την έδρα του συνεργείου που γινόταν η συντήρηση), δεύτερον, να ζητούν γραπτώς λεπτομερές ιστορικό του οχήματος και τρίτον, να φωτογραφίζουν την αγγελία στην οποία βρήκαν το υποψήφιο προς αγορά όχημα που ο πωλητής δηλώνει τις ιδιότητες του (λ.χ «άριστο», «σαν καινούριο», «βιτρίνας» κλπ.) , κρατώντας τις φωτογραφίες στο αρχείο τους ως αποδεικτικό στοιχείο σε περίπτωση που η πώληση δεν εξελιχθεί ομαλά.
Από την άλλη πλευρά, οι αγοραστές που έχουν πέσει θύματα απάτης, δεν θα πρέπει να απελπίζονται καθότι η νομοθεσία τους παρέχει επαρκέστατο πλέγμα προστασίας, αρκεί να απευθυνθούν εγκαίρως σε δικηγορικό γραφείο. Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ως προς τα χρονικά όρια νομικής αντίδρασής τους, καθώς ιδιαίτερα σε ποινικό επίπεδο, η προθεσμία για να υποβάλουν την απαιτούμενη έγκληση για να εκκινήσει η ποινική διαδικασία, είναι μόλις 3 μήνες από τη γνώση της πράξης της απάτης και τουλάχιστον ενός εκ των δραστών της. Ως εκ τούτου, μόλις διαπιστώσουν ότι οι ιδιότητες του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου που αγόρασαν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσουν με δικηγόρο, ώστε να λάβουν τη δέουσα νομική καθοδήγηση για την υποβολή έγκλησης και ακολούθως την έγερση αγωγής για την αποζημίωση τους.»
Πηγή: carandmotor.gr