Στη Βουλή κατατίθεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για συγκεκριμένες εργασιακές ομάδες. Στο νομοσχέδιο θα αναφέρονται οι τρεις κατηγορίες εργαζομένων που θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι και τι θα ισχύει για όσους αρνηθούν να εμβολιαστούν.
Σημειώνεται ότι δεν έχουν ενταχθεί άλλοι κλάδοι και η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού αφορά 3 κατηγορίες:
- στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
- στις μονάδες ατόμων με ειδικές ανάγκες
- στο υγειονομικό και λοιπό προσωπικό στα ιδιωτικά και δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας
Η αρχή με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς θα γίνει με τον άμεσο εμβολιασμό των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία, ενώ αμέσως επόμενη κρίσιμη κατηγορία θεωρούνται όσοι εργάζονται σε δομές υγείας.
Σημειώνεται πως έως τις 16 Αυγούστου θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί το σύνολο των εργαζομένων στις δομές πρόνοιας τουλάχιστον με την πρώτη δόση. Διαφορετικά όποιος αρνείται να εμβολιαστεί, θα κληθεί να απέχει από την εργασία του και θα παύεται η καταβολή του μισθού τους, τόνισε ο υπουργός.
Σε ό,τι αφορά στις δομές υγείας, υποχρεωτικός γίνεται ο εμβολιασμός (η α’ δόση πρέπει να έχει γίνει έως τις 01/09) για όλο το προσωπικό, υγειονομικό, διοικητικό, υποστηρικτικό σε όλες τις δομές υγείας, ιδιωτικές και δημόσιες. Δηλαδή σε διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές ΠΦΥ κ.λπ.
Ουσιαστικά, δηλαδή, ο εμβολιασμός καθίσταται υποχρεωτικός για πολλά επαγγέλματα στους προαναφερθέντες χώρους. Όχι μόνο για γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και, π.χ., για λογιστές, γραμματείς, τραπεζοκόμους, καθαρίστριες, δασκάλους ειδικής αγωγής κ.ά.
Τρίμηνες συμβάσεις για αναπλήρωση μη εμβολιασμένων
Βάσει του νομοσχεδίου θα δίδεται η δυνατότητα δημόσιοι φορείς (μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία) να προσλαμβάνουν με ταχείες διαδικασίες προσωπικό ορισμένου χρόνου σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται. Ακόμη δεν υπάρχει χρόνος αναστολής με τον ανεμβολίαστο να τίθεται σε υποχρεωτική άδεια, ανευ αποδοχών, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Τέλος δεν υπάρχει θέμα απολύσεων προσωπικού, ενώ για το Δημόσιο δεν προβλέπεται παραπομπή στο Πειθαρχικό.
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr