Empisteutiko.gr
16.03.26 || 17:33
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Σοκ στην Ευρώπη από τις αποφάσεις Τραμπ για τους δασμούς 25%

27.02.2025
in Επιλογές Συντακτών, Κόσμος
Ντόναλντ Τραμπ: Αυξάνει τους δασμούς σε Κίνα, Μεξικό και Καναδά – Κανείς δεν θα κερδίσει τον εμπορικό πόλεμο, απαντά το Πεκίνο
Share TweetShareEmail

Tη σκανδάλη πάτησε χθες (26.2.25) ο Ντόναλντ Τραμπ, ενάντια στην ΕΕ, προαναγγέλλοντας δασμούς 25% στις εξαγωγές στις ΗΠΑ. Το ποσοστό είναι το ίδιο με εκείνο το οποίο έχει αποφασίσει για τις ΗΠΑ και το Μεξικό, αν και πάγωσε την ενεργοποίηση τους για ένα μήνα.

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε πως η ΕΕ είναι «διαφορετική περίπτωση», δεν της «χαρίστηκε» σε σχέση με το ύψος των δασμών (25%) τους οποίους θέλει να επιβάλλει στις εισαγωγές της. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε πολύ επιθετικές φράσεις ενάντια της, λέγοντας πως η ΕΕ δημιουργήθηκε για να π@@@ει τις ΗΠΑ.

Για την ώρα, ο Τραμπ δεν έχει ανακοινώσει ακόμα από πότε θα ισχύσουν οι νέοι δασμοί ενάντια στην ΕΕ, ούτε αν θα αφορά «γενικά», όπως αρχικά ανέφερε, όλα τα προϊόντα της ή ορισμένα. 

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Τραμπ: Το Ιράν «θέλει να διαπραγματευτεί» – Ο στρατός των ΗΠΑ εξετάζει «πολύ δυνατές επιλογές»

Axios: Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο κατάληψης του νησιού Χαργκ του Ιράν στα Στενά του Ορμούζ

16.03.2026
Επίθεση Τραμπ κατά της Ευρώπης: Η ήπειρος αποσυντίθεται και οι ηγέτες της είναι αδύναμοι, τι λέει για Ζελένσκι, Ερντογάν και Μαδούρο

Τραμπ: Μπορεί να χτυπήσουμε ξανά το νησί Χαργκ, «απλώς για πλάκα»

15.03.2026

Κατά τ΄ άλλα, αξιωματούχοι της ΕΕ, κατά τις προηγούμενες μέρες, είχαν αναφέρει πως σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβάλλουν νέους δασμούς στην ΕΕ, αυτή θα ανταπαντήσει με το ίδιο τρόπο. Eντύπωση, επίσης, προκαλεί το γεγονός πως μόλις την περασμένη Δευτέρα (24.2.2025), ο Τραμπ είχε συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, η οποία -εκ του αποτελέσματος (δηλαδή από τις χθεσινές δηλώσεις Τραμπ- δεν φαίνεται να είχε κάποιο αποτέλεσμα στην κατεύθυνση της αποφυγής ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ των δυο πλευρών του Ατλαντικού.

Η προαναγγελία των αμερικανικών δασμών κατά της ΕΕ έγινε λίγες ώρες μετά το «προσύμφωνο» μεταξύ ΗΠΑ – Ουκρανίας για την συνεκμετάλλευση των σπάνιων γαιών της Ουκρανίας, προκειμένου η τελευταία ξεπληρώσει την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια την οποία προσέφερε η Ουάσιγκτον στο Κίεβο κατά τη διάρκεια του τριετούς -έως τώρα- πολέμου με τη Ρωσία. 

Η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ, πετάει στην άκρη τους Ευρωπαίους από το πεδίο αυτό (αν και αυτοί συνέβαλλαν οικονομικά και στρατιωτικά στην άμυνα του Κίεβου απέναντι στη Μόσχα), γεγονός που θα στερήσει από τους τελευταίους την πρόσβαση στις ουκρανικές σπάνιες γαίες, οι οποίες είναι χρήσιμες για τη βιομηχανία τους.

Οι τελευταίες εξελίξεις αυτές -δηλαδή των επερχόμενων δασμών (η οποία θα μπορούσαν φέρουν την ΕΕ στο χείλος της ύφεσης, αν όχι στον γκρεμό της) και του αποκλεισμού τους από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας- κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη για τους Ευρωπαίους να βρουν νέους χρηματοδοτικούς πόρους για να χρηματοδοτήσουν την αύξηση των αμυντικών δαπανών τους, καθώς την ίδια ώρα που ο Τραμπ τραβά το οικονομικό χαλί από την Ευρώπη, απειλεί να αποσύρει ουσιαστικά την εγγύηση της «ασφάλειας» της ηπείρου απέναντι στο ρωσικό κίνδυνο.

Έτσι αποκτά ιδιαίτερη σημασία, η χθεσινή (26.2.2025) δήλωση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, περί ίδρυσης ενός ειδικού ευρωπαϊκού ταμείου για την άμυνα της ΕΕ, αν και αναλυτές κρατούν επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα ήταν ευρέως ελκυστικά για τους επενδυτές ευρωπαϊκά ομόλογα τα οποία θα μπορούσαν χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία χρηματοδότησης αυτού του ταμείου.

Εξάλλου, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η πολιτική δυνατότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να προσαρμόσουν ακόμα περισσότερη τη δημοσιονομική πολιτική τους στην κατεύθυνση της αύξησης των αμυντικών δαπανών. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως σχεδόν οι μισοί Γερμανοί, σύμφωνα με δημοσκόπηση των τελευταίων ημερών, τάχθηκαν κατά της καταβολής οποιασδήποτε οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Έτσι, σενάρια όπως εκείνο που προβλέπει την αποστολή 30.000 Ευρωπαίων στρατιωτών στην Ουκρανία ως «ειρηνευτικής δύναμης» δεν θα είναι εύκολο να «χωνευτούν» από τους πληθυσμούς της Ευρώπης, ειδικά όταν αυτοί έχουν ήδη υποφέρει από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, η οποία ξέσπασε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022.

Από αυτήν την άποψη, το πρόβλημα της επερχόμενης γερμανικής κυβέρνησης υπό τον Χριστιανοδημοκράτη, Φρίντριχ Μερτς, δεν θα είναι πως θα βρει την κατάλληλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσει μέτρα όπως ένα νέο πολεμικό ταμείο με «προίκα» 200 δισ. ευρώ και την χαλάρωση του φρένου χρέους.

 

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

Tags: ΔΑΣΜΟΙΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗΕΥΡΩΠΗΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Ο Γιάννης Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ ελέγχεται για βαριά κακουργήματα – «Πάγωσαν» οι λογαριασμοί του
Έγκλημα

Γιάννης Παναγόπουλος: Αντιμέτωπος με κακούργημα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ – Δεν δήλωσε 3,2 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος

16.03.2026
Τραμπ: Το Ιράν «θέλει να διαπραγματευτεί» – Ο στρατός των ΗΠΑ εξετάζει «πολύ δυνατές επιλογές»
Κόσμος

Axios: Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο κατάληψης του νησιού Χαργκ του Ιράν στα Στενά του Ορμούζ

16.03.2026
Next Post
Τέμπη: Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ παρουσιάζει το πόρισμά του για τη σύγκρουση των τρένων – Δείτε live

Τέμπη: Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ παρουσιάζει το πόρισμά του για τη σύγκρουση των τρένων - Δείτε live

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Γερμανικές εκλογές: Στο στόχαστρο ο εκλεκτός της Μέρκελ, Άρμιν Λάσετ μετά την «ήττα» του

27.09.2021
Στα άκρα η Κίνα μετά την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν – «Οι ΗΠΑ θα πληρώσουν το τίμημα, δε θα μείνουμε έτσι»

Στα άκρα η Κίνα μετά την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν – «Οι ΗΠΑ θα πληρώσουν το τίμημα, δε θα μείνουμε έτσι»

03.08.2022
Βίντεο που «κόβει» την ανάσα: Η στιγμή που κεραυνός σκοτώνει δύο ανθρώπους σε παραλία

Βίντεο που «κόβει» την ανάσα: Η στιγμή που κεραυνός σκοτώνει δύο ανθρώπους σε παραλία

20.09.2023

ΤΑΣΗ_

Επιστράτευση στην Ελλάδα: Οι ηλικίες που θα κληθούν πρώτες

Επιστράτευση στην Ελλάδα: Οι ηλικίες που θα κληθούν πρώτες

03.03.2026
Παρέμβαση Ομπάμα προς Ισραήλ: Τηρήστε το διεθνές Δίκαιο, αλλιώς θα σας γυρίσει μπούμερανγκ

Ο Ομπάμα δηλώνει ότι οι εξωγήινοι είναι πραγματικοί, αποκαλύπτοντας τι ισχύει για την Περιοχή 51

15.02.2026
Βίντεο από το φονικό στη Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που σωριάζεται ο 20χρονος οπαδός του ΠΑΟΚ

Βίντεο από το φονικό στη Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που σωριάζεται ο 20χρονος οπαδός του ΠΑΟΚ

13.03.2026
Οικογένεια Ρομά που εμπλέκεται στην απάτη με τις χρυσές λίρες είχε μέχρι και ελικοδρόμιο στη βίλα της, δείτε εικόνες

Οικογένεια Ρομά που εμπλέκεται στην απάτη με τις χρυσές λίρες είχε μέχρι και ελικοδρόμιο στη βίλα της, δείτε εικόνες

10.03.2026
Σέρρες: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της δολοφονίας του 34χρονου έξω από μπαρ(Βίντεο)

Θεσσαλονίκη: Νεκρός 20χρονος στην Καλαμαριά μετά από μαχαίρωμα – Ήταν ένας από τους «αυτόκλητους τιμωρούς»

13.03.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved