Δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος ατόμου για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο δράσεων για την καταπολέμηση του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων και κατά τη διάρκεια επιχείρησης με την κωδική ονομασία «UNCOVER II», έπειτα από πολύμηνη και εμπεριστατωμένη διαδικτυακή έρευνα και ανάλυση ψηφιακών δεδομένων, εντοπίστηκε χρήστης, που κατείχε πρόσφορα για διαμοιρασμό αρχεία σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, ενώ εντοπίστηκαν τα επίμαχα ηλεκτρονικά ίχνη.
Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Από την επακόλουθη αστυνομική προανάκριση και κατόπιν σχετικής αλληλογραφίας με τους εμπλεκόμενους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, προέκυψαν τα στοιχεία του ατόμου, ενώ εξακριβώθηκε και ο τόπος κατοικίας του.
Στη συνέχεια, η σχετική δικογραφία διαβιβάστηκε στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, αστυνομικοί της οποίας μετέβησαν για έρευνα στην οικία του ατόμου στην Θεσσαλονίκη.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, πρόκειται για έναν 56χρονο φιλόλογο Γυμνασίου της Θεσσαλονίκης, ο οποίος όπως διαπιστώθηκε «κατέβαζε» και κατείχε πρόσφορα για διαμοιρασμό χιλιάδες αρχεία σκληρής παιδικής πορνογραφίας. Ο καθηγητής ήταν χωρισμένος και πατέρας ενηλίκων παιδιών και συζούσε μαζί με μία άλλη γυναίκα.
Κατά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε, προέκυψε η εμπλοκή του στην υπόθεση, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις σκληροί δίσκοι με 9.507 αποθηκευμένα αρχεία πορνογραφίας ανηλίκων.
Τα ψηφιακά πειστήρια έχουν αποσταλεί στο αρμόδιο Τμήμα της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση, ενώ μέχρι στιγμής φαίνεται τα αρχεία αυτά να αφορούν σε παιδιά από άλλες χώρες.
Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και παραπέμφθηκε σε Ανακριτή για διενέργεια κύριας ανάκρισης.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
- Τηλεφωνικά: 11188
- Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]
- Μέσω twitter: @CyberAlertGR
- Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας ( https://portal.astynomia.gr )
- Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD