Πώς από την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών και τη μη προσεκτική διαχείριση ασθενών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ χάνονται χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο.
Αντοχή-ρεκόρ καταγράφεται στην κλεμπσιέλλα της πνευμονίας (k. pneumoniae), με το ποσοστό αντοχής στα αντιβιοτικά καρβαπενέμες να ανέρχεται στο 72% στη χώρα μας, όταν το μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό είναι μόλις 10,9%.
Τα στοιχεία ανακοίνωσε ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, με τίτλο «Επίκαιρα Θέματα Δημόσιας Υγείας».
Οι συμμετέχοντες ανέφεραν πως στην Ελλάδα κάθε χρόνο καταγράφονται λόγω της μικροβιακής αντοχής 20 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού, 112.360 νοσηλευόμενοι ασθενείς υφίστανται λοιμώξεις που σχετίζονται με τη νοσηλευτική δομή.
Αυτό σημαίνει ότι πεθαίνουν κάθε χρόνο 2.000 με 3.000 άτομα από μικρόβια που κολλούν στα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους. Η έρευνα, όπως ξεκαθάρισαν οι ειδικοί, αφορά μόνο τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς δεν συμπεριλήφθηκαν ιδιωτικές κλινικές.
Το πρόβλημα οφείλεται εν μέρει στη μικροβιακή αντοχή και την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών και ο ΕΟΔΥ έχει θέσει στόχο τη μείωσης της κατανάλωσης αντιβιοτικών κατά 27% έως το 2030.
Κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης, οι ειδικοί επισήμαναν τη σοβαρότητα του προβλήματος, χαρακτηρίζοντάς το «διττό», καθώς εμφανίζει σταθερή αύξηση διαχρονικά και εντός των νοσοκομείων και έξω στην κοινότητα.