Empisteutiko.gr
10.01.26 || 03:46
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Σκληρές διατάξεις για τους μετανάστες προαναγγέλλει ο Βορίδης – Τι λέει για τις απελάσεις από Γερμανία

04.05.2025
in Πολιτική
Βορίδης για τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών: «Επιμένω στην άποψή μου»
Share TweetShareEmail

Σκληρότερες διατάξεις για τους μετανάστες θα εισηγηθεί ο Μάκης Βορίδης στο επόµενο Υπουργικό Συµβούλιο, δηλαδή στο τέλος Μαΐου, όπως προαναγγέλλει ο ίδιος, επιχειρώντας να θρέψει τα ακροδεξιά ακροατήρια και σηματοδοτώντας τη δεξιότερη στροφή της κυβέρνησης στο θέμα.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά, αποκαλύπτει επίσης ότι θα υπάρξει σύντομα νομοθετική ρύθμιση για τις μετακλήσεις ξένων εργατών, µε αυστηρά κριτήρια.

Σκληρότερα μέτρα για τους μετανάστες – Έμφαση στις επιστροφές

Ο κ. Βορίδης αναφέρει ότι «το ζήτημα των επιστροφών είναι σήμερα στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης και η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στη διαμόρφωση αυτής της πολιτικής. Είναι γεγονός ότι μπαίνουμε σε μια νέα φάση». Προαναγγέλλει ότι στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο «θα φέρω διατάξεις αυστηροποίησης του νόμου για τις επιστροφές. ∆ιαθέτουµε ένα λειτουργικό σύστηµα ασύλου, αλλά, όταν απορρίπτεται το σχετικό αίτημα, ο αιτών παραµένει παράνοµα στη χώρα. Είναι αναγκαίο λοιπόν να υπάρξει ένας αποτελεσματικός µηχανισµός αποµάκρυνσης».

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Ισπανία: Ντόπιοι παίρνουν στο κυνήγι μετανάστες που μόλις έφτασαν σε παραλία στη Γρανάδα

Κρήτη: Διασώθηκαν 108 μετανάστες νότια της Γαύδου – Στους 830 αυτοί που διαμένουν στην Αγιά

28.12.2025
Ρόδος: Αποζημίωση €26.000 σε λαθροδιακινητές επειδή συνελήφθησαν εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων!

Κρήτη: Νέες καραβιές λαθρομεταναστών – 552 «μάζεψε» το Λιμενικό σε 24 ώρες

27.12.2025

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για αποχώρηση της Frontex από την Ελλάδα. Αντιθέτως, η επίσηµη πληροφόρηση που έχουµε είναι ότι δεν εκκρεµεί τίποτα εις βάρος της χώρας µας και ότι δεν υπάρχει καµία πρόθεση αποχώρησης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οφείλουµε να υπενθυµίζουµε διαρκώς ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Το Λιµενικό Σώµα αποδεικνύει καθηµερινά, υπό εξαιρετικά απαιτητικές και αντίξοες συνθήκες, την αφοσίωσή του σε αυτή την αποστολή. Η µεταναστευτική πίεση είναι υπαρκτή και τα ζητήµατα που ανακύπτουν πρέπει να αντιµετωπίζονται µε σοβαρότητα και πλήρη επίγνωση του ρόλου µας στην Ευρώπη».

Αυστηρά κριτήρια στις μετακλήσεις ξένων εργατών

Ο κ. Βορίδης προαναγγέλλει ότι «στο επόµενο διάστηµα θα υπάρξει νοµοθετική ρύθµιση, που θα µας επιτρέπει να καλύπτουµε µε αυστηρά και ορθολογικά κριτήρια τις ανάγκες της χώρας για εργατικά χέρια. Στόχος µας είναι, αφενός, η νόµιµη µετανάστευση να συνεισφέρει στην οικονοµική ανάπτυξη, αφετέρου να αποφευχθεί ο κίνδυνος της κατάχρησης για άλλες κατηγορίες µεταναστών».

 

Για Τουρκία

Ο κ. Βορίδης υποστηρίζει επίσης ότι «το πλαίσιο διαλόγου που έθεσαν Ελλάδα – Τουρκία το 2023 ήταν πολύ κρίσιµο για την επίτευξη προόδου στη διαχείριση του Μεταναστευτικού» και προσθέτει ότι η συνεργασία µεταξύ της τουρκικής Ακτοφυλακής και του ελληνικού Λιµενικού είναι « σε γενικές γραμμές καλή και αυτός είναι ο ένας από τους λόγους για τους οποίους οι ροές από την Τουρκία είναι σχετικά περιορισµένες».

Προσθέτει δε ότι «αυτό το οποίο, αντιθέτως, δεν λειτουργεί είναι η συµφωνία επανεισδοχής, η οποία υπαγορεύει ότι η Τουρκία, και µε δεδοµένο ότι είναι ασφαλής χώρα, θα πρέπει να δέχεται πίσω τους µετανάστες που εισήλθαν παράνοµα από αυτήν στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αφού κρίθηκε ότι δεν χρήζουν προστασίας. Οµως δεν το κάνει. Η Ελλάδα δεν κάνει καμία απολύτως έκπτωση στην ανάγκη ελέγχου των µεταναστευτικών ροών και προστασίας των συνόρων της. Στο πλαίσιο αυτό, η έκδοση της νέας ΚΥΑ, που επανατοποθετεί την Τουρκία στον κατάλογο των Aσφαλών Tρίτων Xωρών, ήταν αναγκαίο βήµα για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του συστήµατος και την αποφυγή καθυστερήσεων».

 

Για απελάσεις από Γερμανία

Την ίδια ώρα, με φόντο την απόφαση της Γερμανίας για απελάσεις μεταναστών στις χώρες πρώτης υποδοχής όπως η Ελλάδα, ο κ. Βορίδης μιλά για την ανάγκη σεβασμού από τις χώρες του Ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών.

«Η απόφαση αυτή αφορά τις λεγόμενες δευτερογενείς επαναπροωθήσεις, δηλαδή τις µμετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που θα πρέπει να σας πω είναι ότι δεν έχουμε κανένα σχετικό αίτημα μέχρι στιγμής και θα πρέπει επίσης να επισημάνω ότι είναι ένα θέμα το οποίο θα αντιμετωπίσει αρκετά νομικά ζητήματα. Στο θέμα των επιστροφών δεν έχει νόημα να κοιτάμε ο ένας τον άλλον. Η επιστροφή δεν θα πρέπει να γίνεται στην πρώτη χώρα εισόδου, αλλά στη χώρα προέλευσης. Και θα πρέπει να λειτουργήσουμε όλοι μαζί ως Ευρώπη», αναφέρει ο κ. Βορίδης

«Μας ενδιαφέρει λοιπόν να υπάρχει ένας ευρωπαϊκός µμηχανισμός επιστροφών. Αυτό προωθεί και ο καινούργιος ευρωπαϊκός κανονισμός για το Μεταναστευτικό. Το αντίθετο είναι άγονο και θα προσκρούσει σε μια αρχή την οποία έχουν ενσωματώσει το νέο Σύμφωνο και τα νομικά του κείμενα: την αρχή του καταμερισμού. Το να είναι η Ελλάδα µμαζί µε την Κύπρο οι πρώτες χώρες σε υποδοχή αιτήσεων ασύλου µε βάση τον πληθυσμό τους και να συζητάμε πόσοι μετανάστες θα επιστραφούν στην Ελλάδα από τη Γερμανία είναι μια συζήτηση η οποία δεν έχει νόημα. Αυτό που έχει, αντιθέτως, νόημα είναι να χρησιμοποιήσουμε τη διαπραγματευτική δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να απευθυνθούμε στις χώρες προορισμού και να τους ζητήσουμε να σέβονται τον ευρωπαϊκό µμηχανισμό επιστροφών. Αυτό είναι το κρίσιμο, αυτή είναι η ουσία», λέει.

Tags: ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Γεωργιάδης: Στήριξη και σε όσους χρωστούν για να συνταξιοδοτηθούν
Πολιτική

Πυρά Γεωργιάδη σε Βαρουφάκη για τη χρήση ecstasy: Ανεύθυνε, Καραγκιόζη, είναι θανατηφόρο

06.01.2026
Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέτρο για να μην παγιωθεί νέα μεταναστευτική οδός προς την Κρήτη
Πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Παρίσι για τη Σύνοδο της «Συμμαχίας των Προθύμων»: 35 ηγέτες θα συζητήσουν για την στήριξη της Ουκρανίας

06.01.2026
Next Post
Eurovision 2024: Άρρωστη η Μαρίνα Σάττι – Ταλαιπωρείται από φαρυγγίτιδα και υψηλό πυρετό

Μαρίνα Σάττι – Στην κριτική επιτροπή καλλιστείων για Drag Queen

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Η Ελεύθερη ώρα το τερμάτισε: Είναι “ερπετό” & μασόνος ο Κασσελάκης;

Κασσελάκης: Πατάω στον Ανδρέα Παπανδρέου και Αλέξη Τσίπρα – Δεν είμαι τέλειος

22.09.2023

Νοσοκομείο Λαμίας: Νοσηλεύτρια και αρνήτρια του κορονοϊού έτρεχε γυμνή κρατώντας το Ευαγγέλιο

15.11.2021

Αποφασίζει η επιτροπή για τις μάσκες – Που θα παραμείνει υποχρεωτική

18.05.2022

ΤΑΣΗ_

«Φραπές»: «Δεν θα απαντήσω σε ερωτήσεις» – Δεν είπε αν είναι κουμπάρος με Μητσοτάκη (Βίντεο)

Απίστευτο: Ο «Φραπές» που φώναξαν στη Βουλή φαίνεται πως δεν είναι ο «Φραπές» του ΟΠΕΚΕΠΕ!

15.12.2025
Σέρρες: Το σημείωμα που άφησε ο 45χρονος Πυροσβέστης και τα ευρήματα του smart watch – Ήταν άυπνος για πολλές ημέρες

Εντοπίστηκε νεκρός ο διοικητής της Πυροσβεστικής Άνω Ποροΐων, Κώστας Γκίνης – Βρέθηκε κρυμμένο σε πεύκα το αυτοκίνητό του

03.01.2026
Σέρρες: Το σημείωμα που άφησε ο 45χρονος Πυροσβέστης και τα ευρήματα του smart watch – Ήταν άυπνος για πολλές ημέρες

Γυμνός με κομμένες τις φλέβες ο 45χρονος πυροσβέστης που εντοπίστηκε στο όρος Μπέλλες

03.01.2026
Σέρρες: Σε έξαρση οι τηλεφωνικές απάτες με θύματα ηλικιωμένους – Βγάζουν έως και 10.000 ευρώ ανά θύμα

«Μητρώο 11»: Πώς εξασφαλίζεις αποζημίωση 10.000€ από ανεπιθύμητες κλήσεις

14.12.2025
Wall Street Journal: Ο Μπάιντεν ήταν σε διανοητική παρακμή από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο – Το άγνωστο σχέδιο για την προστασία του

Deathlist 2026: Η αρρωστημένη λίστα θανάτου «ξαναχτυπά» – Οι διάσημοι που αναμένεται να πεθάνουν

02.01.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved