Προ των ευθυνών της θα θέσει την αντιπολίτευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την σημερινή συζήτηση και ψήφιση της ελληνογαλλικής συμφωνίας από το Κοινοβούλιο.
Την στιγμή που η Τουρκία έχει επανέλθει στην επιθετική ρητορική και αυξάνει την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι η ιστορική, όπως την έχει χαρακτηρίσει, συμφωνία αποτελεί αμυντική ασπίδα των ελληνικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως τόνισε σε δηλώσεις του από την Σλοβενία, «όλοι θα τοποθετηθούν και θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους, καθώς σε μία ιστορική Συμφωνία ιστορικές είναι και οι ευθύνες».
Σκληρό ροκ αναμένεται στη Βουλή
Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να εκμεταλλευτεί το «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ σε μια συμφωνία που περιλαμβάνει την αμυντική συνδρομή της Γαλλίας προς την χώρα μας, ειδικά όταν «δεχόμαστε εθνική απειλή», όπως είπε στην Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, και να αναδείξει την «εθνικά ασύνετη» τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη «ο κ. Τσίπρας επιλέγει το παρών απορρίπτοντας μια ιστορική συμφωνία που θωρακίζει τη χώρα για τις επόμενες δεκαετίες, προκειμένου να μην δυσαρεστήσει τις συνιστώσες του». Η κριτική του κ. Μητσοτάκη αναμένεται να στραφεί προσωπικά προς τον κ. Τσίπρα ο οποίος όπως αναφέρουν συνεργάτες του «αποδεικνύει, για πολλοστή φορά, την πολιτική του ανεπάρκεια και τον πολιτικό καιροσκοπισμό του». Για την κυβέρνηση η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας είναι πρώτα εθνική επιτυχία και μετά επιτυχία δική της. Γι’ αυτό καταλογίζουν στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αγκυλώσεις και εμμονές» που οδηγούν σε μια στείρα αντιπολίτευση που δεν συνάδει με το εθνικό συμφέρον. Το σκληρό ροκ που αναμένεται σήμερα στη Βουλή προμηνύουν και οι αναφορές από κυβερνητικά στελέχη στην αδυναμία του κ. Τσίπρα «να προσφέρει στο σύγχρονο πολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό περιβάλλον». Τα όσα θα λάβουν χώρα σήμερα στην Ολομέλεια θα ακολουθούν την πολιτική αντιπαράθεση για το επόμενο διάστημα και ο χαρακτηρισμός που θα αποδώσει η κυβέρνηση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αυτός της «εθνικής εξαίρεσης».
Πού θα κινηθεί ο πρωθυπουργός στην ομιλία του
Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του σκοπεύει να αναδείξει τρεις βασικούς άξονες της συμφωνίας. Ο πρώτος είναι ότι θωρακίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και αυξάνει η αποτρεπτική τους ικανότητα. Ο δεύτερος είναι η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής που αποτελεί εγγύηση για την ασφάλειά της χώρας, ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται οι δεσμοί και με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με την αναμενόμενη υπογραφή της ανανεωμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, πενταετούς διάρκειας, με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τρίτον, η συμφωνία λειτουργεί ως πρόδρομος για τη σύσφιξη της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η στρατηγική ενίσχυση της Ε.Ε. βρίσκεται στον πυρήνα της συνεργασίας με την Γαλλία καθώς Μητσοτάκης και Μακρόν φιλοδοξούν η Ένωση να αποκτήσει δικό της γεωπολιτικό αποτύπωμα που θα την καταστήσει κυρίαρχο παίκτη των διεθνών εξελίξεων ιδίως σε θέματα που αφορούν την ευρύτερη γειτονιά της. Η σχετική συζήτηση έχει αναθερμανθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των εξελίξεων.
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr