6 Απριλίου 1941- Ο Γερμανός κατακτητής επιτίθεται απρόκλητα στα οχυρά της θρυλικής «Γραμμής Μεταξά» στα βόρεια σύνορά της Ελλάδας. Οι λιγοστοί Έλληνες υπερασπιστές καταφέρνουν να αμυνθούν σθεναρά και γράφουν μια από τις πιο ένδοξες σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Για ακόμη μια χρονιά, όσοι βρεθούν στο θρυλικό οχυρό του δήμου Σιντικής θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν λεπτό προς λεπτό την αναβίωση της ένδοξης μάχης του Ρούπελ.
ην Κυριακή οι δρόμοι οδηγούν στο Ρούπελ
Περισσότερα από 90 άτομα θα συμμετέχουν φέτος στην αναβίωση της ιστορικής μάχης στο Οχυρό του Ρούπελ της Γραμμής Μεταξά, στη Σιντική Σερρών, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, την Κυριακή 14 Μαΐου στις 11:30 το πρωί.
Οι προετοιμασίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και παραμένουν μονάχα να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την ιστορική αναβίωση που τα τελευταία χρόνια αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων Ελλήνων επισκεπτών αλλά και τουριστών από Βαλκανικές χώρες.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, την περσινή αναβίωση παρακολούθησαν πάνω από 8.000 θεατές, ενώ για φέτος αναμένεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί.
«Είμαστε έτοιμοι για την Κυριακή. Έχουν γίνει και οι τελευταίες προετοιμασίες. Ελπίζουμε να κάνει καλό καιρό. Πιστεύουμε ότι θα έχουμε πάρα πολύ κόσμο. Αρκετοί πολίτες μας στέλνουν μηνύματα, θέλουν να συμμετέχουν στην αναβίωση», τόνισε στο thestival.gr, ο πρόεδρος του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου «Στενωπός Οχυρώσεις Μπέλλες Αγκίστρου», Αντώνης Καχπάνης, που έχει αναλάβει τη διοργάνωση της φετινής αναβίωσης.
Εκτός των Ελλήνων αναβιωτών, την Κυριακή αναμένεται να συμμετέχουν και δύο ομάδες από Βουλγαρία και Ρουμανία. Μάλιστα, η βουλγαρική αποστολή θα έχει στο δυναμικό της δύο οχήματα και πέντε μηχανές της εποχής, που θα χρησιμοποιηθούν στην αναβίωση. Οι Βαλκανικές ομάδες αναβιωτών θα έχουν των ρόλο των Γερμανών πολεμιστών, στην ιστορική μάχη του Ρούπελ, το 1941.
Η συγγραφή του σεναρίου της αναβίωσης και η ιστορική έρευνα
Η ιστορική μάχη του Ρούπελ αναβιώνει για 6η χρονιά φέτος στη Σιντική Σερρών, στα ιστορικά χώματα που πολέμησαν Έλληνες αγωνιστές για την υπεράσπιση της ελευθερίας της πατρίδας μας.
Την ιστορική έρευνα, τη συγγραφή των κειμένων που θα εκφωνηθούν αλλά και το σενάριο της αναβίωσης της ιστορικής μάχης στο Οχυρό Ρούπελ, έχει αναλάβει ο Ηλίας Κοτρίδης, ο οποίος ασχολείται με την ιστορία του Ρούπελ, τα τελευταία 30 χρόνια.
Μάλιστα, στα πρώτα χρόνια της αναβίωσης, ο ίδιος κατείχε τον ρόλο του διοικητή του Οχυρού, Ταγματάρχη Δουράτσου, ο οποίος με την άρνηση «Τα οχυρά δεν παραδίδονται. Καταλαμβάνονται», έμεινε στην ιστορία και κάθε χρόνο οι θεατές την αναβίωσης περιμένουν να ακούσουν τη συγκεκριμένη φράση που μένει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη όλων, δείχνοντας την ανδρεία αλλά και το θάρρος απέναντι στον τότε Γερμανό κατακτητή.
«Τα κείμενα που έγραψα είναι διασταυρωμένα από επίσημα ιστορικά αρχεία. Κάθε χρόνο αφαιρώ κάποια περιστατικά και προσθέτω καινούρια για να εμπλουτίσω το δρώμενο. Είμαστε στην τελική φάση, έχουμε τελειώσει με την προετοιμασία. Ελπίζω να μην πάνε άδικα οι κόποι μας», σημείωσε στο thestival.gr ο κ. Κοτρίδης.
Όσον αφορά στα συναισθήματα του κόσμου, ο συγγραφέας των κειμένων προσθέτει ότι υπάρχει ιδιαίτερος ενθουσιασμός αλλά και μεγάλη συγκίνηση. «Ο κόσμος θέλει να ζήσει τον εθνικό παλμό. Είναι απορροφημένος στο δρώμενο. Νιώθει περηφάνια, αναβαθμίζεται εθνικά», πρόσθεσε.
«Νιώθω ότι προσφέρω στον τόπο μου»
Οι περισσότεροι από του Έλληνες αναβιωτές είναι κάτοικοι του δήμου Σιντικής και ενδιαφέρονται για την τουριστική προβολή της περιοχή τους μέσα από τα γεγονότα που κατέγραψε η ιστορία.
Ο Νεκτάριος Ταφλανίδης συμμετέχει όλα τα χρόνια ως αναβιωτής της μάχης στο Οχυρό Ρούπελ. Για φέτος θα βρίσκεται στην ομάδα των Ελλήνων πολεμιστών. «Με αυτόν τον τρόπο νιώθω ότι προσφέρω στον τόπο μου. Όλοι μαζί συμβάλουμε στην ανάπτυξη του ιστορικού τουρισμού που είναι κομμάτι της περιοχής αλλά και στο να μείνει ζωντανή η ιστορική μας μνήμη», δήλωσε στο thestival.gr.
Όμως, πόσο καλά πρέπει να προετοιμαστεί κάποιος που θέλει να συμμετέχει στην αναβίωση της ιστορικής μάχη του Οχυρού Ρούπελ; Σύμφωνα με τον κ. Ταφλανίδη, η προετοιμασία για τους αναβιωτές ξεκινά τουλάχιστον τρεις μήνες πριν. «Μαθαίνουμε τα λόγια από το σενάριο που μας δίνεται. Αρχίζουμε να ετοιμαζόμαστε από τον Φεβρουάριο», ενώ η ενδυματολογική επιμέλεια γίνεται με στολές από βεστιάριο της Αθήνας αλλά και από μία εταιρεία που διαθέτει ρούχα της εποχής.
Η παρθενική πτήση του Spitfire και ο στόχος των 10.000 θεατών
Για την 6η αναβίωση της ιστορικής μάχης του Ρούπελ, ο πήχης έχει ανέβει κι άλλο, αφού το ιστορικό δρώμενο προσελκύει κάθε χρόνο υψηλό αριθμό επισκεπτών στην περιοχή, είτε μέσω πολυήμερων διαμονών, είτε με αυθημερόν εξορμήσεις πολιτών από κοντινές περιοχές.
«Φέτος παρακαλούμε να είναι καλός ο καιρός, γιατί περιμένουμε πάνω από 10.000 θεατές. Η αναβίωση μας βοηθά και τουριστικά σε μεγάλο βαθμό. Για το Σαββατοκύριακο είναι δύσκολο να βρει κάποιος ελεύθερο δωμάτιο για να μείνει στην περιοχή μας», δήλωσε στο thestival.gr ο δήμαρχος Σιντικής και Ταξίαρχος ε.α., Φώτης Δομουχτίδης.
Αναφερόμενος στην επισκεψιμότητα του Οχυρού Ρούπελ καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ο κ. Δομουχτσίδης τόνισε πως πριν να ξεκινήσουν οι αναβιώσεις, κατά μέσο όρο 4.000 τουρίστες επισκέπτονταν το Οχυρό, ενώ μετά την έναρξη των αναβιώσεων, ο αριθμός αυτός ξεπερνά τις 80.000 ετησίως.
Φέτος, οι διοργανωτές επιφυλάσσουν μία νέα έκπληξη για τους θεατές. Για πρώτη φορά, το Spitfire της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να πετάξει πάνω από τον Σερραϊκό ουρανό, με τη διέλευση να υπολογίζεται γύρω στις 11:00.
Για την ιστορία
Η ιστορική μάχη στο Οχυρό Ρούπελ ξεκίνησε στις 6 Απριλίου του 1941 και διήρκησε τρεις ημέρες, χωρίς να καταφέρει ο γερμανικός στρατός να νικήσει τον ελληνικό, παρόλο που υπερτερούσε τόσο σε αριθμό όσο και σε πολεμικό εξοπλισμό.
Εκτός της ημέρας της αναβίωσης, το Οχυρό Ρούπελ είναι επισκέψιμο καθημερινά, Δευτέρα με Κυριακή, όπου στρατιώτες ξεναγούν τους επισκέπτες όλων των ηλικιών στο ιστορικό Οχυρό.
Η είσοδος στην αναβίωση αλλά και στις καθημερινές ξεναγήσεις είναι δωρεάν.
Για ομαδικές ξεναγήσεις και περισσότερες πληροφορίες καλείται στο: 2321095100.
Φωτογραφίες: Ρούπελ 1941 – Η Αναβίωση