Η απίστευτη ιστορία! Στο εδώλιο του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων
Θεσσαλονίκης παραπέμπονται να δικαστούν για το αδίκημα της απάτης από κοινού τρία άτομα, οι οποίοι εξαπάτησαν εργολάβο από τις Σέρρες αποσπώντας του 175 χιλιάδες ευρώ για επενδύσεις στο Σικάγο!
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους ένα πρώην ζευγάρι που διατηρούσε το επίδικο διάστημα κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στα Νέα Μουδανιά Θεσσαλονίκης και ένας χρηματοοικονομικός σύμβουλος από την Αθήνα, αγνώστου πλέον διαμονής…
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου εφετών Θεσσαλονίκης, (αριθ.163/2020)και οι τρεις κατηγορούμενοι (σ.σ. οι οποίοι μετά την εφαρμογή του νέου ποινικού κώδικα απειλούνται με κάθειρξη μέχρι 10 έτη και επιπλέον χρηματική ποινή), εξαπάτησαν τον μηνυτή εργολάβο οικοδομών από τις Σέρρες, ο Αθηναίος κατηγορούμενος ως γνώστης χρηματικών επενδύσεων και πως αναλαμβάνει επενδύσεις με επικερδή τοκοφορία των καταθέσεων και των εν γένει επενδυτικών δραστηριοτήτων, το δε πρώην ζεύγος ενίσχυσαν την πεποίθηση του εργολάβου πως πράγματι θα μπορούσε να είχε κέρδος από την επένδυση που θα πραγματοποιούσε.
Μάλιστα, ο πρώην σύζυγος που εκείνο το διάστημα εργαζόταν ως οδηγός φορτηγού στις οικοδομικές εργασίες του μηνυτή γνώρισε τον πρώτο κατηγορούμενο στον εργοδότη του παρουσιάζοντας τον ως γνώστη χρηματικών επενδύσεων.
Το αδίκημα της απάτης διαπράχθηκε από τους τρεις κατηγορούμενους το 2009 και το ζευγάρι στο μεταξύ χώρισε και μάλιστα κατόπιν σφοδρής αντιδικίας, και η πρώην σύζυγος η οποία είναι και η ιδιοκτήτρια του ακινήτου στον οικισμό ΣυκεώνΘεσσαλονίκης, άσκησε έφεση κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, για εσφαλμένη εφαρμογή ποινικής διάταξης και εσφαλμένη εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών απάτης. Σημειώνεται ότι στην εν λόγω κατηγορούμενη έχει επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Η έφεση της απορρίφθηκε ως απαράδεκτη, ενώ τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου εφετών Θεσσαλονίκης υιοθέτησαν πλήρως και την εισαγγελική πρόταση του αντεισαγγελέα εφετών Θεσσαλονίκης Ηλία Σεφερίδη.
Καρπώθηκαν τα χρήματα
Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, κατά την διάρκεια από αρχές Απριλίου του έτους 2009 μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου ιδίου έτους, οι τρεις κατηγορούμενοι παρέστησαν στον εργολάβο Οικοδομών και κάτοικο Σερρών πως μπορούν να επενδύσουν τα χρήματα του σε εταιρεία του εξωτερικού με απόδοση μηνιαίως 9-11% του κεφαλαίου που θα επένδυε και πως θα μπορούσε να αναλάβει το κεφάλαιο του και τους τόκους οποτεδήποτε θα επιθυμούσε..Ο πρώτος των κατηγορουμένων, κάτοικος Παλαιού Φαλήρου και πλέον αγνώστου διαμονής, έπεισε τον εργολάβο για τα ανωτέρω, και το ζεύγος του ενίσχυσαν με την σειρά τους την πεποίθηση πως πράγματι θα μπορούσε να είχε κέρδος από την επένδυση που θα πραγματοποιούσε. Ενώ τα κατατεθέντα χρήματα για επένδυση τα καρπώθηκαν οι κατηγορούμενοι με όφελος αυτών ανερχόμενο στο ποσό των 175 000 ευρώ, ποσό που καταβλήθηκε για τον ανωτέρω σκοπό από το θύμα προκαλώντας του αντίστοιχη ζημία.Οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων αποδείχθηκαν ψευδείς.
Το υποστήριζε η κατηγορούμενη
Στην έφεση της η κατηγορούμενη υποστήριζε πως το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών δεν εκτίμησε ορθά τα πραγματικά περιστατικά και για τον λόγο αυτό αντί να προβεί στην απαλλαγή της, την παρέπεμψε να δικαστεί από το Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα αναφέρει, πως αυτή δεν γνωρίζει τον εργολάβο και πως ποτέ δεν συναντήθηκε μαζί του και πως η μήνυση σε βάρος της είναι προϊόν επιδιώξεως οικονομικού οφέλους, επειδή αυτή είναι ιδιοκτήτρια κατοικίας στην Θεσσαλονίκη, ενώ οι λοιποί των κατηγορουμένων δεν διαθέτουν ουδέν περιουσιακό στοιχείο. Συνεπώς σε ουδεμία παράσταση ψευδών γεγονότων έχει προβεί αυτή προς τον μηνυτή, επικαλούμενη και την άποψη του πρώην συζύγου της … με τον οποίο έχει έλθει σε διάσταση με σφοδρή αντιδικία. Ο οποίος στην απολογία του αναφέρει πως η πρώην σύζυγος του δεν είχε ουδεμία σχέση με την συγκεκριμένη υπόθεση.
Οι δήθεν επενδύσεις στο Σικάγο
Στην προκειμένη περίπτωση από τα στοιχεία της δικογραφίας, τις καταθέσεις των μαρτύρων, όλα τα αναγνωσθέντα έγγραφα, σε συνδυασμό με τις απολογίες των κατηγορουμένων, τα απολογητικά υπομνήματα αυτών, το εφετήριο της κατηγορουμένης κατοίκου Θεσσαλονίκης έχουν προκύψει τα ακόλουθα:
Ο παθών εργολάβος οικοδομών κάτοικος Σερρών δραστηριοποιείται στην κατασκευή οικοδομών στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Στην εργασία του απασχολούσε ως υπάλληλο οδηγό φορτηγού τον …. Ο ανωτέρω μετεγκαταστάθηκε οικογενειακώς για εργασιακούς λόγους στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής. Ο … και η σύζυγος του τότε (έτος 2009) λειτουργούσαν στα Νέα Μουδανιά κατάστημα εμπορίας και προώθησης ειδών τηλεφωνίας της εταιρείας wint. Ο … γνωρίστηκε με τον …, ο οποίος συστήθηκε στον πρώτο ως γνώστης χρηματικών επενδύσεων και πως αναλαμβάνει επενδύσεις με επικερδή τοκοφορία των καταθέσεων και των εν γένει επενδυτικών δραστηριοτήτων. Στα πλαίσια αυτά ο … έφερε σε επικοινωνία τον … με τον ….
Συγκεκριμένα, στα Νέα Μουδανιά, πριν από το Πάσχα του έτους 2009 ο κατηγορούμενος … παρέστησε ψευδώς στον εγκαλούντα … ότι παρέχει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στο χώρο των επενδύσεων και ειδικότερα: α) ότι είναι συνεργάτης ομίλου που διαχειρίζεται επενδύσεις, ο οποίος ανήκει στον …, κάτοικο Γιοχάνεσμπουργκ Αφρικής και ειδικότερα του ομίλου … TRADING GROUP, β) ότι εκπρόσωπος του ανωτέρω ομίλου και διευθυντής για τη Βόρεια Ελλάδα ήταν ο ίδιος ενώ εκπρόσωπος για την Κεντρική και Νότια Ελλάδα καθώς και διευθυντής του γραφείου … ήταν ο …, με τον οποίο ο … συνδεόταν με πολύ στενή σχέση και συγκεκριμένα ήταν κουμπάροι, γ) ότι ο τόπος και προορισμός τοποθέτησης των κεφαλαίων των εν λόγω επενδύσεων είναι το Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, και δ) ότι η μηνιαία απόδοση σε ποσοστό κέρδους του προγράμματος στο οποίο προτάθηκε στον εγκαλούντα να λάβει μέρος, κυμαίνεται μεταξύ 9-11% μηνιαίως».
Πλαστό φυλλάδιο με προϊόντα επενδύσεων
Σύμφωνα πάντα με την εισαγγελική πρόταση οι τρεις κατηγορούμενοι «προκειμένου να παραπλανηθεί ο εγκαλών σχετικά με τη σοβαρότητα του επενδυτικού προγράμματος του έδωσε ένα κατασκευασμένο εξ αρχής πλαστό διαφημιστικό πολυσέλιδο φυλλάδιο με τίτλο «Πρόταση Επένδυσης στην Αγορά Αγαθών & Εμπορευμάτων», το οποίο απεικόνιζε τον εσωτερικό χώρο δραστηριοτήτων κάποιου χρηματιστηρίου αξιών στην αλλοδαπή και από κάτω ακριβώς έγραφε με κεφαλαία γράμματα: «CHICAGO MERCHANTILE EXCHANGE» και περιείχε ανάλυση του υποτιθέμενου επενδυτικού προγράμματος, στο οποίο ο εγκαλών θα συμμετείχε σχετικά με τις αγορές «FUTURES» προϊόντων της εταιρίας DORMAN, με ιδιαίτερη έμφαση στο υψηλό ποσοστό της απόδοσης της επένδυσης αλλά και στο Εγγυημένο Κεφάλαιο καθώς και σε ελκυστικό πακέτο προσφοράς για «Ελάχιστη επένδυση US $ 100,000», «Ετήσια απόδοση 24%, κατ’ ελάχιστο», «πληρωμή ανά 3/μηνο.», «Ελάχιστη περίοδος 12 μήνες, με 60 ημέρες πρότερη ειδοποίηση». «ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ 6ΜΗΝΟΥ» και από κάτω εμφανιζόταν ποσοστά πρόβλεψης κέρδους μεταξύ του μήνα Σεπτεμβρίου του έτους 2009 έως και τον μήνα Φεβρουάριο του έτους 2010. Ακολούθως, αφού ο … έδωσε το φυλλάδιο αυτό στον εγκαλούνταπαρέστησε ψευδώς σε αυτόν ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα επενδύσεων ήταν δοκιμασμένο και είχε αποδώσει κέρδη σε πολλούς άλλους πελάτες τους, αναφέροντας του μάλιστα τα ονόματα τους. Προκειμένου δε, να ενισχυθεί η αληθοφάνεια σχετικά με το πρόγραμμα επενδύσεων στο προτελευταίο φύλλο του προαναφερόμενου φυλλαδίου αναφερόταν ως απαραίτητα δικαιολογητικά για να προχωρήσει κανείς στην επένδυση, το «Διαβατήριο, Ταυτότητα, Εκκαθαριστικό Εφορίας, Βιβλιάριο Τραπέζης (φωτοτυπία) και Λογαριασμός ΔΕΚΟ ή κινητής», ενώ στην τελευταία σελίδα υπήρχαν τα στοιχεία επικοινωνίας του … (e- mail και αριθμός κινητού τηλεφώνου) και από κάτω οι ιστοσελίδες που αφορούσαν την εταιρεία DORMAN και τα προϊόντα futures. Η δραστηριότητα των κατηγορουμένων είχε διαρκέσει από αρχές Απριλίου 2009 έως τέλη Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους. Αμέσως μετά το Πάσχα του έτους 2009, ο … συναντήθηκε με τον παθόντα … στην Θεσσαλονίκη επαναλαμβάνοντας σ’ αυτόν τις ίδιες ανωτέρω ψευδείς παραστάσεις. Ακολούθησε και νέα συνάντηση στα Νέα Μουδανιά στο κατάστημα του ζεύγους …, στην οποία ήταν παρούσα και η εκκαλούσα κατηγορουμένη …, η οποία επιβεβαίωνε τους ισχυρισμούς του τότε συζύγου της και για να ισχυροποιήσει αυτούς, ανέφερε σ’ αυτόν, πως όλοι οι πελάτες τους έχουν αποκομίσει πολλά κέρδη από την επένδυση αυτή. Ακολούθησαν και άλλες συναντήσεις στις Σέρρες, για τον τρόπο καταβολής της δικαιουμένης από αυτόν προμήθειας. Ενώ η συνάντηση αυτού με τον παθόντα και την από κοινού συνάντηση τους στο κατάστημα που διατηρούσε το ζεύγος Τσιρώνη έπεισαν αυτόν και κατέθεσε το συνολικό ποσό των 175.000 ευρώ.
Όπως διαπίστωσε όμως ο παθών οι κατηγορούμενοι ανέλαβαν οι ίδιοι το κατατεθέν χρηματικό ποσό από την Εμπορική Τράπεζα καρπούμενοι παρανόμως αυτό προς ίδιο όφελος με αντίστοιχη ζημία του παθόντος …. Ενώ όλα τα παρασταθέντα εκ μέρους των κατηγορουμένων αποδείχθησαν ψευδή».
Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό η έφεση της κατηγορούμενης στηρίζεται στην κακή εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών. Για την παραδοχή όμως αυτού (εφετηρίου) απαιτείται αυτό (εφετήριο) να στηρίζεται σε λόγους απόλυτης ακυρότητας και σε λόγους εσφαλμένης ερμηνείας και εφαρμογής ουσιαστικής ποινικής διατάξεως. Συνεπώς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ορθά κρίνοντας παρέπεμψε τους κατηγορουμένους στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, χωρίς να περιπέσει σε ουδεμία πλημμέλεια». Ετσι εισηγήθηκε την απόρριψη της αιτήσεως και την παραπομπή στοεδώλιο και των τριών κατηγορουμένων για απάτη από κοινού, πρόταση η οποία υιοθετήθηκε πλήρως από το δικαστικό συμβούλιο εφετών Θεσσαλονίκης.
Πηγή: dsanet
Πηγή: dikastiko.gr
Πηγή: serraikanea.gr