Empisteutiko.gr
21.12.25 || 23:53
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Σεισμοί στη Σαντορίνη: Διπλή σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ τα ξημερώματα – «Το αισιόδοξο σενάριο είναι για 6αρι» λέει ο Άκης Τσελέντης

13.02.2025
in Ελλάδα, Επιλογές Συντακτών
Σεισμοί στις Κυκλάδες: Δονήσεις 4 και 4,3 Ρίχτερ μέσα σε 5 λεπτά – Εντείνεται η αγωνία, ερήμωσε η Σαντορίνη
Share TweetShareEmail

Μια ήρεμη σχετικά νύχτα πέρασαν σήμερα Πέμπτη (13.2.2025) οι κάτοικοι της Σαντορίνης, καθώς ενώ οι σεισμοί συνεχίστηκαν όλο το βράδυ, μόνο σε μία περίπτωση ξεπέρασαν τα 4 Ρίχτερ. Οι κάτοικοι, ωστόσο, παραμένουν αναστατωμένοι και παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις.

Στη 1 μετά τα μεσάνυχτα σημειώθηκε διπλή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με διαφορά ενός λεπτού μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στη 01:02, και το επίκεντρο εντοπίστηκε 23 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά της Αμοργού και είχε εστιακό βάθος 11,4χλμ.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Σαντορίνη: Παλιρροιογράφος τοποθετήθηκε σε ακτή του νησιού για τον κίνδυνο τσουνάμι μετά από σεισμό

Σαντορίνη: Λύθηκε το μυστήριο με τους σεισμούς – Τι συνέβη κάτω από τον πυθμένα

21.11.2025
Σεισμοί στη Σαντορίνη: Απανωτές δονήσεις τα ξημερώματα – «Έχουμε δρόμο μπροστά μας» λέει ο Άκης Τσελέντης

Τούρκος σεισμολόγος προειδοποιεί: «Έρχονται 8 Ρίχτερ στο Αιγαίο – Αφύσικη η κατάσταση»

10.11.2025

Ένα λεπτό αργότερα σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο σημειώθηκε και δεύτερη δόνηση με το ίδιο επίκεντρο και εστιακό βάθος 12,8 χιλιόμετρα.

Σημειώνεται πως ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θανάσης Γκανάς, σε δηλώσεις στον Alpha σημείωσε πως οι σεισμοί στη Σαντορίνη έχουν επηρεάσει την Καλντέρα.

«Έχουμε καταγράψει ανύψωση της Καλντέρας έως και 4 εκατοστά από τον Αύγουστο του 2024 έως και σήμερα. Επίσης, έχουμε παρατηρήσει οριζόντιες μετακινήσεις της καλντέρας προς ανατολάς κατά περίπου 6 εκατοστά. Αυτό είναι αποτέλεσμα της διέγερσης. Δεν μπορώ να πω ότι είναι ανησυχητικό τώρα γιατί το έχουμε δει το 2011-2012 και δεν ακολουθήθηκε από κάποια έκρηξη. Όμως είναι μια σημαντική μεταβολή και πρέπει να την παρακολουθούμε», τόνισε ο σεισμολόγος.

Την ίδια ώρα, πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους σεισμολόγους, καθώς διατυπώνουν διαφορετικές απόψεις με αιχμές κατά των συναδέλφων του.

Σε μια νέα αιχμηρή ανάρτηση ο Άκης Τσελέντης άσκησε σκληρή κριτική σε συναδέλφους του. Παράλληλα, παρέθεσε τα συμπεράσματά του για τους σεισμούς στη Σαντορίνη.

Ο Άκης Τσελέντης έγραψε: 

«1. Τι μέγιστο μέγεθος περιμένουμε; Όπως το έλεγα από τη ΤΗΝ ΑΡΧΗ της ακολουθίας, το αισιόδοξο σενάριο είναι της τάξης των 6R. Στην προηγούμενη ανάρτηση μου ΕΞΗΓΗΣΑ ΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΥΤΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ και την αμφίδρομη σχέση της με το ηφαίστειο Κολούμπο. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ για να καταλάβετε πως εξηγείται αυτή η παρατεταμένη σεισμική δράση.

2. Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο; Με πολύ ΜΙΚΡΗ πιθανότητα, είναι να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού και να έχουμε σεισμό της τάξης των 7R.

3. Να εκκενωθεί το νησί; Φυσικά ΟΧΙ. Ακόμα και στο μεγάλο σεισμό του 1956 δεν είχαμε πολλές καταρρεύσεις, το νησί άντεξε. Βέβαια τότε δεν είχαμε όλες αυτές τι πολεοδομικές παρανομίες ειδικά κοντά στα όρια με τη καλδέρα με άθλιες θεμελιώσεις επάνω στην ασταθή Θηραική Γη.

4. Θα έχουμε τσουνάμι; Δυστυχώς και με τα δύο σενάρια θα έχουμε. Στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να «κτυπήσει» στις ακτογραμμές πολλών νησιών αλλά με τα προηγμένα συστήματα προφύλαξης του Γεωδυναμικού και σχετική ενημέρωση του κόσμου ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ (αυτό δεν έχει γίνει) οι επιπτώσεις θα είναι ελάχιστες.

5. Πόσο θα κρατήσουν οι σεισμοί; Αυτό θα εξαρτηθεί από το πότε θα έχουμε το κύριο σεισμό και το μέγεθος του. Μέχρι τότε η παρούσα ΠΡΟσεισμική δράση θα συνεχιστεί (στο Αρκαλοχώρι κράτησε μερικούς μήνες) αλλά και όταν γίνει ο κύριος σεισμός λόγο του μηχανισμού που την προκαλεί ίσως συνεχίσει για λίγο. Θα έχουμε βέβαια πλούσια διαρκώς εξασθενούμενη (όχι όπως τώρα) ΜΕΤΑσεισμική ακολουθία. Όλα αυτά μας δείχνουν ότι δυστυχώς θα έχουμε επίδραση στο τουριστικό προϊόν του νησιού για μερικούς ακόμα μήνες».

Στη συνέχεια ο Άκης Τσελέντης σχολιάζει τα όσα έχουν ακουστεί από συναδέλφους του και αναφέρει: «Η Σαντορίνη φωνάζει αυτές τις ημέρες: Δεν αντέχω άλλο σεισμολογικές μεταβαλλόμενες κατά το δοκούν θεωρίες και βαρύγδουπες προβλέψεις ατόμων που έπιασαν στασίδι στα τηλεοπτικά παράθυρα και ο κόσμος να τρομοκρατείτε και να μην ξέρει τι να πιστέψει».

Και καταλήγει: «Από την άλλη άκουσα κάποιον πολύ συμπαθή κατά τα άλλα συνάδελφο στο Γεωδυναμικό (πιστεύω να ήταν νηφάλιος…) να μου συνιστά να αποσυρθώ από την ενεργό δράση και να μην αξιοποιώ τη τεράστια πείρα μου λέγοντας τη Ισπανική λέξη combrendo. Δυστυχώς επιβεβαίωσε ότι ουδείς χειρότερος εχθρός του ευεργετηθέντος αχάριστου. Δεν θα ξανασχοληθώ με τέτοιες γελοιότητες».

Σημειώνεται πως χθες ο Γεράσιμος Χουλιάρας έκανε μια ανάρτηση στο Facebook φωτογραφίζοντας τον Τσελέντη χωρίς, ωστόσο, να αναφέρει το όνομά του. Σε αυτή έγραψε: «Από την επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου έπρεπε να φύγεις αξιοπρεπώς όταν συνταξιοδοτήθηκες, comprento?”»

 

Tags: ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣΕΙΣΜΟΙ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Καρυστιανού: «Όνειρα σε μπάζωμα, ξεκάθαρο το όφελος για το πρώτο ιδιωτικό πανεπιστήμιο»
Ελλάδα

Έφοδος του ΣΔΟΕ στα γραφεία του Συλλόγου των Θυμάτων των Τεμπών – Η αντίδραση της Καρυστιανού

21.12.2025
«Είμαι αθώος, καθαρός σαν αστραπή» λέει ο αγροτοσυνδικαλιστής των Μαλγάρων Κωνσταντίνος Ανεστίδης: «Ετοιμάζω μηνύσεις»
Ελλάδα

«Είμαι αθώος, καθαρός σαν αστραπή» λέει ο αγροτοσυνδικαλιστής των Μαλγάρων Κωνσταντίνος Ανεστίδης: «Ετοιμάζω μηνύσεις»

21.12.2025
Next Post
Σεισμολόγοι «σκοτώνονται» για τη Σαντορίνη – Χουλιάρας: «Ψάχνουν ψήφους και ηλίθιους στα γεράματα» – Τσελέντης: «Πιστεύω να ήταν νηφάλιος»

Σεισμολόγοι «σκοτώνονται» για τη Σαντορίνη – Χουλιάρας: «Ψάχνουν ψήφους και ηλίθιους στα γεράματα» – Τσελέντης: «Πιστεύω να ήταν νηφάλιος»

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Κρήτη: Χτύπησε τη σύζυγό του στη μέση του δρόμου – Περαστικοί ειδοποίησαν τις αρχές

Κρήτη: Χτύπησε τη σύζυγό του στη μέση του δρόμου – Περαστικοί ειδοποίησαν τις αρχές

12.01.2024

Σοκ στην Κατερίνη: 58χρονος ασθενής βρέθηκε απαγχονισμένος σε δωμάτιο του νοσοκομείου

09.07.2021
Στρατιωτική θητεία: Πότε θα ντυθούν στα χακί οι γυναίκες στην Ελλάδα

Στρατιωτική θητεία: Πότε θα ντυθούν στα χακί οι γυναίκες στην Ελλάδα

03.03.2024

ΤΑΣΗ_

«Φραπές»: «Δεν θα απαντήσω σε ερωτήσεις» – Δεν είπε αν είναι κουμπάρος με Μητσοτάκη (Βίντεο)

Απίστευτο: Ο «Φραπές» που φώναξαν στη Βουλή φαίνεται πως δεν είναι ο «Φραπές» του ΟΠΕΚΕΠΕ!

15.12.2025
Η ευρωπαϊκή χώρα που ξόδεψε τα περισσότερα χρήματα στο OnlyFans το 2025 – Η θέση της Ελλάδας

Η ευρωπαϊκή χώρα που ξόδεψε τα περισσότερα χρήματα στο OnlyFans το 2025 – Η θέση της Ελλάδας

09.12.2025
Σέρρες: Σε έξαρση οι τηλεφωνικές απάτες με θύματα ηλικιωμένους – Βγάζουν έως και 10.000 ευρώ ανά θύμα

«Μητρώο 11»: Πώς εξασφαλίζεις αποζημίωση 10.000€ από ανεπιθύμητες κλήσεις

14.12.2025
Εσπευσμένα στο νοσοκομείο η Έλενα Παπαρίζου μετά από αδιαθεσία

Έλενα Παπαρίζου: Άγνωστο πόσες μέρες θα μείνει στο νοσοκομείο – Δεν θα συμμετάσχει στο αποψινό γύρισμα του «The Voice»

08.12.2025
Επιμένει η δασκάλα που κατήγγειλε 6χρονο στο Λουτράκι: Πρώτη φορά μου συνέβη αυτό στα 25 χρόνια, να βοηθήσουμε το παιδί

Επιμένει η δασκάλα που κατήγγειλε 6χρονο στο Λουτράκι: Πρώτη φορά μου συνέβη αυτό στα 25 χρόνια, να βοηθήσουμε το παιδί

21.11.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved