Ευχάριστες είναι οι ειδήσεις για τους μαθητές Γυμνασίου καθώς το Υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται και δρομολογεί την θέσπιση ενός νέου πιστοποιητικού Πληροφορικής που δεν θα θυμίζει σε τίποτα το υπάρχον καθώς θα αποτελεί μια καινοτομία ελληνικού χαρακτήρα.
Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα στο Υπουργείο, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, έθεσε στις προτεραιότητες της θητείας του την ψηφιακή επανάσταση στην Παιδεία με ιδαίτερη έμφαση να δίνεται στις ψηφιακές δεξιότητες των μαθητών με συνακόλουθη αναβάθμιση του μαθήματος της Πληροφορικής. Όπως είχε τονίσει χαρακτηριστικά «Ο τρόπος με τον οποίο διδάσκεται η Πληροφορική στα σχολεία δεν είναι ο σωστός όπως και ότι τα βιβλία πληροφορικής είναι περισσότερο κοντά στην ιστορία της πληροφορικής και όχι κοντά στις δεξιότητες που απαιτούνται. Χρειάζεται να αναπτυχθεί από το σχολείο η αλγοριθμική σκέψη, το μάθημα της Πληροφορικής να καταλήγει σε διεθνή πιστοποίηση».
Νέο Πιστοποιητικό Πληροφορικής: Οι 4 άξονες που θα πιστοποιούνται οι γνώσεις των μαθητών
«Πρέπει να υπάρχει από τα σχολεία ένα πιστοποιητικό, το οποίο θα παρέχεται δωρεάν, ώστε να ακολουθηθούν νέα προγράμματα σπουδών και να μεγεθυνθούν τα τμήματα σπουδών των σχολών ΤΠΕ» προανήγγειλε στα μέσα του καλοκαιριού ο υπουργός δίνοντας το πνεύμα των αλλαγών.
Με άξονα αυτή τη φιλοσοφία, το Υπουργείο ετοιμάζει το πλαίσιο για την θέσπιση ενός πιστοποιητικού Πληροφορικής για μαθητές Γ Γυμνασίου που δεν θα περιορίζεται στην πιστοποίηση των γνώσεων πρακτικής χρήσης υπολογιστών (σ.σ. όπως για παράδειγμα το ECDL, που αποτελεί μια διεθνώς αναγνωρισμένη πιστοποίηση ψηφιακών δεξιοτήτων) αλλά αντιθέτως η σχεδιαζόμενη νέα πιστοποίηση θα στηρίζεται τόσο στις γνώσεις πάνω στην επιστήμη της Πληροφορικής όσο και στην αλγοριθμική σκέψη.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί το υπό σχεδίαση νέο πιστοποιητικό Πληροφορικής θα καλύπτει το τετράπτυχο: Βασικές αρχές computing, χειρισμό και ανάλυση δεδομένων, διαδίκτυο και δίκτυα, ηθικές/ κοινωνικές πτυχές. Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και τα Ελληνικά Τμήματα Πληροφορικής εκπονούνται ήδη τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια πάνω στα οποία θα στηριχθεί η εισαγωγή του Πιστοποιητικού Πληροφορικής που αποτελεί ένα μεγαλεπήβολο project στο οποίο επενδύει πολλά η ηγεσία του Υπουργείου.
Η απαρχή των αλλαγών έγινε με την ριζική αναδιαμόρφωση των ομολογουμένως παλιών και εν πολλοίς παρωχημένων ως προς τις αναφορές τους σχολικών βιβλίων Πληροφορικής και για τις τρεις τάξεις του γυμνασίου που είναι διαθέσιμα από φέτος σε ψηφιακή μορφή και σε έγχαρτη από το 2025-2026. Μάλιστα με την ταυτόχρονη εισαγωγή του Πρόσθετου Ψηφιακού Εγχειριδίου που καλύπτει θεματικές όπως : Ανάλυση Δεδομένων, Κυβερνοασφάλεια, Τεχνητή Νοημοσύνη, Προγραμματισμός με τη γλώσσα Python, Ρομποτικές Διατάξεις, Συνεργατικά Διαδικτυακά Περιβάλλοντα, επιπλέον της Αλγοριθμικής, των Δικτύων και του Διαδικτύου, της Αρχιτεκτονικής των Ψηφιακών Τεχνολογιών και των θεμάτων που συσχετίζουν την Πληροφορική με την Κοινωνία, καλλιεργείται το έδαφος για την ομαλή μετάβαση των μαθητών στη φιλοσοφία και τις αναβαθμισμένες γνώσεις που καλούνται να πιστοποιηθούν όταν τεθεί σε εφαρμογή το Πιστοποιητικό Πληροφορικής.
Πηγή: dnews.gr