Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ψηφιακή εξέταση μαρτύρων ακόμη και μέσα στο 2024 – Προετοιμασία στα δικαστήρια για να βελτιωθεί η κατάσταση με τις καθυστερήσεις
Στην κατάργηση των βασικών πιστοποιητικών γέννησης και οικογενειακής κατάστασης προσανατολίζεται η κυβέρνηση ενώ μέσα στη χρονιά ενδέχεται να υπάρξει και η πρώτη εξέταση απομακρυσμένου μάρτυρα, δηλαδή μία πρώτη εφαρμογή της τηλε- δικαιοσύνης.
Το γεγονός αυτό αναμένεται να δώσει ανάσα σε δημόσιες υπηρεσίες, ΚΕΠ αλλά και ανακούφιση στους πολίτες, που υποφέρουν από καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη και τις δημόσιες υπηρεσίες για βασικά πιστοποιητικά.
Ειδικότερα, σε συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου στην εφημερίδα «Απογευματινή» σημείωσε πως αυξάνονται οι δράσεις και ήδη γίνονται ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτων μέσω του Gov.gr Wallet.
Ήδη προχωρά η διαδικασία για το υπερυπολογιστικό σύστημα «Δαίδαλος» ενώ το υπουργείο Εσωτερικών με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνεργάζονται ώστε να καταργηθούν τουλάχιστον δέκα βασικά πιστοποιητικά ευρείας χρήσης. Από τον Σεπτέμβριο μάλιστα αναμένεται να υπάρχει διαθέσιμη ψηφιακά και η ακίνητη περιουσία στο Gov.gr Wallet.
Στο κομμάτι της ψηφιακής δικαιοσύνης, όπως τονίστηκε, σε προτεραιότητα είναι η κλήση σε ποινικά δικαστήρια, η κλήση μάρτυρα και η μαρτυρία προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.
Σε πρώτη φάση έχει τοποθετηθεί εξοπλισμός για να γίνουν δίκες, όπου θα μπορεί να εξεταστεί ενδεχομένως και μέσα στη χρονιά μάρτυρας από απόσταση.
Το γεγονός αυτό αναμένεται να μειώσει αισθητά τις αλλεπάλληλες δίκες, που δεν γίνονται λόγω απουσίας βασικών μαρτύρων και αναβάλλονταν διαρκώς. Σε ό, τι αφορά στα data centers, όπως εξήγησε, υπάρχει ενδιαφέρον και από τη Microsoft και από τη Google και συνεργασία με τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ για τη βελτίωση των δικτύων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr