Ενα ακραίο κύμα ζέστης πλήττει τη χώρα από τις πρώτες μέρες του Ιουνίου με θερμές αέριες μάζες να καλύπτουν όλη τη χώρα και τους μετεωρολόγους να μιλούν για 40άρια σε αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά και νότια.
Από σήμερα, Κυριακή (2/6) έως και την Τετάρτη 9%/6) οι προβλέψεις του meteo.gr προμηνύουν μια καυτή εβδομάδα με το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει στους 38 βαθμούς, ενώ σε μερικές περιοχές αναμένεται να τους ξεπεράσει, όπως το Γύθειο Λακωνίας που προβλέπεται να φτάσει τους 40 βαθμούς.
Αλλες περιοχές που φλερτάρουν με πολύ υψηλές θερμοκρασίες είναι οι εξής:
- Λάρισα
- Τρίκαλα
- Καρδίτσα
- Φθιώτιδα
- Βοιωτία
- Δωδεκάνησα
Από την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας.
Ενα από τα θερμότερα καλοκαίρια
των τελευταίων δεκαετιών
Η Ινδίακαι το Πακιστάν βιώνουν ήδη έναν ακραίο καύσωνα πάνω από 52 βαθμούς Κελσίου, που έχει κοστίσει τη ζωή τουάχιστον 15 ανθρώπων ενώ εκατοντάδες έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία με συμπτώματα θερμοπληξίας.
Ηδη η χώρα βιώνει το πρώτο ισχυρό κύμα ζέστης για φέτος όπως επισημαίνει η γνωστή μετεωρολόγος, Χριστίνα Ρήγου στο CNN Greece, τονίζοντας πως πρόκειται για «πρόβα» καύσωνα για τις θερμοκρασίες που θα ακολουθήσουν όλο το καλοκαίρι.
Την ίδια ώρα, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το πως θα διαμορφωθούν τα καλοκαίρια μας συνολικά από εδώ και στο εξής, με κάθε μήνα που περνάει να «σπάει» κάθε προηγούμενο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών.
«Πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων έβγαλε τα αποτελέσματα της εποχικής πρόγνωσης για το φετινό καλοκαίρι, το οποίο φαίνεται – με κάθε επιφύλαξη – στην Δυτική και Νότια Ευρώπη να είναι ένα από τα θερμότερα των τελευταίων δεκαετιών».
Παρόλο που, όπως σημειώνει η μετεωρολόγος, μια μακροπρόθεσμη πρόγνωση δεν μπορεί να είναι απόλυτα ακριβής, η χώρα μας από τον Ιούνιο του 2023 βιώνει κάθε μήνα υψηλότερες θερμοκρασίες από τις μέσες κλιματικές τιμές.
Ολοένα και πιο συχνοί οι παρατεταμένοι καύσωνες
«Με βάση αυτά τα στοιχεία, φαίνεται ότι βαίνουμε σε ένα μοτίβο που πλέον ο υδράργυρος «έχει πάρει την ανηφόρα» και υπ’ αυτό το πρίσμα είναι πιθανό το σενάριο του καλοκαιριού να επαληθευτεί» σημειώνει.
Παρατηρείται, πάντως, όπως υπογραμμίζει η ίδια, ότι οι παρατεταμένοι καύσωνες είναι ολοένα και πιο συχνοί όσο περνάνε τα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Κίνδυνος ερημοποίησης του 40%
της νότιας και ανατολικής Ελλάδας
Αναφερόμενη για το μέλλον των κλιματολογικών συνθηκών στη χώρα, η κα Ρήγου αναφέρει πως «μέχρι τα μέσα του αιώνα φαίνεται ότι η μέση θερμοκρασία στην Ελλάδα θα έχει αυξηθεί κατά 1,5-2 βαθμούς Κελσίου και μέχρι τα τέλη του αιώνα κατά 2,5-5 βαθμούς Κελσίου, κάτι που θα έχει τρομερές επιδράσεις στην οικονομία, τις καλλιέργειες και συνολικά στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων.
«Ειδικά τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας θα αποκτήσουν ένα πιο ξηρό κλίμα, με υψηλότερες θερμοκρασίες και λιγότερες βροχές, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί το 40% των περιοχών αυτών προς την ερημοποίηση».
Τα σενάρια για το τι θα συμβεί μέχρι το τέλος του αιώνα, μπορεί να μοιάζουν μακρινά, είναι, όμως, άκρως δυσοίωνα, προειδοποιεί η μετεωρολόγος.
Έτος «κλειδί» το 2050
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 2050 έχει οριστεί ως έτος πολύ κομβικό για την εκπλήρωση κλιματικών στόχων, προκειμένου οι δυσοίωνες αυτές προβλέψεις να μην γίνουν πραγματικότητα.
«Από το 2050 και μετά είναι ένα σημείο πέρα από το οποίο, οποιεσδήποτε ενέργειες γίνουν από τον ανθρώπινο παράγοντα, δεν θα υπάρχει επιστροφή» καταλήγει.