«Μετά την τυπική ανακοίνωση της διαβίβασής της από το Προεδρείο της Βουλής, θα μελετήσουμε τη δικογραφία», λένε από την κυβέρνηση χωρίς να βιάζονται να απαντήσουν για το πώς ακριβώς θα κινηθούν. Το όλο ζήτημα των Τεμπών χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς χωρίς βιασύνες λένε τα γαλάζια στελέχη που εξετάζουν το περιεχόμενο της δικογραφίας.
«Όταν η Δικαιοσύνη, «πέφτει» πάνω σε έναν υπουργό ή πρώην υπουργό ή υφυπουργό, λόγω του νόμου περί ευθύνης υπουργών, σταματάει, δεν δίνει νομικούς χαρακτηρισμούς και το στέλνει στη Βουλή. Εμείς, λοιπόν, θα δούμε τι περιγράφεται αντικειμενικά και ό,τι θεωρούμε ότι πρέπει να προχωρήσει θα το πράξουμε, χωρίς να σταθούμε εμπόδιο στη δικαιοσύνη, αλλά ένα – ένα τα βήματα. Δεν πρέπει να υπάρχουν πολίτες «δύο ταχυτήτων». Και αυτό ως παράταξη, ως κυβερνητική πλειοψηφία, το δείξαμε με τη στάση μας εφαρμόζοντας όλες τις συνταγματικές και νόμιμες διαδικασίες στην περίπτωση Τριαντόπουλου», είναι η γραμμή που κρατάει προσώρας το Μέγαρο Μαξίμου.
Όλες οι πληροφορίες πάντως συγκλίνουν στο ότι αν η κυβέρνηση καταθέσει δικό της αίτημα για προανακριτική θα μείνει στην πλημμελή εκτέλεση των υπουργικών καθηκόντων του κ. Καραμανλή, αλλά όχι σε επίπεδο κακουργήματος.
Τη γραμμή της ΝΔ την περιέγραψε προ ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης λέγοντας:
«Το να λέμε ότι ένας υπουργός δεν άκουσε κάποιες παρατηρήσεις, κάποιες επισημάνσεις, και είχαμε επί των ημερών του τραγική κατάληξη, είτε στην άσφαλτο, είτε σε ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα, είτε οπουδήποτε εν πάση περιπτώσει, και πρέπει να δικαστεί για κακούργημα, θεωρώ ότι μπαίνει σε μια σφαίρα λογικής η οποία θα έχει τις εξής επιπτώσεις: Θα μπορούσε κανείς να πει, κακώς κατά τη γνώμη μου, ότι οι τότε υπεύθυνοι για το “112” που δεν το ολοκλήρωσαν εγκαίρως, και από ό,τι φάνηκε θα μπορούσαν πολύ γρήγορα, θα έπρεπε να πάνε να δικαστούν για κακούργημα με αιτιώδη σύνδεσμο, αιτιώδη συνάφεια τους θανάτους στο Μάτι. Σημαίνει ότι πρέπει οι διατελέσαντες υπουργοί να πάνε να δικαστούν για κακούργημα επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως ένας δρόμος».
Η δικογραφία του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών ερευνάται από τον ειδικό εφέτη – ανακριτή στη Λάρισα και αφορά τα αίτια που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και τις ενδεχόμενες πράξεις, συμπεριφορές, αμέλειες, παραβάσεις.
Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση Τριαντόπουλου «αποτελεί οδηγό».
«Το… μοντέλο Τριαντόπουλου τι είναι; Ένας διατελέσας υπουργός ή υφυπουργός, εφόσον υπάρχει κάτι το οποίο πρέπει να διερευνηθεί, δεν πρέπει να έχει διαφορετική τύχη από έναν οποιονδήποτε άλλον πολίτη. Δηλαδή τον φυσικό δικαστή, ο οποίος θα κρίνει αν πρέπει να δικαστεί ή όχι», εξηγούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.