Η κακοκαιρία που χτυπά σφοδρά την χώρα μας αυτές τις μέρες συνοδεύεται από κεραυνούς. Πόσο κινδυνεύουμε αν μας πιάσει μία τέτοια καταιγίδα μέσα στο αυτοκίνητο;
Όσοι έχουμε βρεθεί στη μέση μιας καταιγίδας με πολλούς κεραυνούς, έχουμε αναρωτηθεί αν το αυτοκίνητο μας προσφέρει ασφάλεια.
Η γενική εντύπωση είναι ότι το αυτοκίνητο λειτουργεί ως κλωβός ασφαλείας, κάτι που μας επιτρέπει να νιώθουμε ασφαλείς μέσα σε αυτό. Αν και οι περισσότεροι νομίζουν ότι αυτό οφείλεται στα ελαστικά, η προστασία προέρχεται από το αμάξωμα του αυτοκινήτου και την οροφή του, η οποία διοχετεύει το ενδεχόμενο χτύπημα από κεραυνό προς τα έξω, αφήνοντας ανεπηρέαστους τους επιβάτες.
Σύμφωνα με τους νόμους της Φυσικής, ο ηλεκτρισμός αναζητά το μονοπάτι της μικρότερης αντίστασης. Για τους κεραυνούς αυτό σημαίνει ότι το ρεύμα θα ρέει γύρω από το όχημα αντί να το διαπερνά.
Επιπλέον, το παρμπρίζ και τα τζάμια των παραθύρων λειτουργούν ως μονωτές, προσφέροντας ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας.
Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να σημειωθεί ότι η προστασία αυτή μειώνεται εάν έχετε κατεβασμένο ένα παράθυρο.
Αφήνοντας ένα παράθυρο ανοιχτό αυξάνεται ο κίνδυνος να εισέλθει κεραυνός στο όχημα, προκαλώντας ενδεχομένως ζημιά στα ηλεκτρονικά συστήματα ή βραχυκυκλώματα που θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν τους αερόσακους.
Υπό την παραπάνω προϋπόθεση, τα κάμπριο ή όσα δεν έχουν μεταλλική οροφή, δεν προσφέρουν αντίστοιχη προστασία, ή τουλάχιστον όση παρέχουν τα κλειστά μοντέλα.
Τι πρέπει να κάνουμε όμως αν παγιδευτούμε σε μία ηλεκτρική καταιγίδα μέσα στο αυτοκίνητο;
- Εάν βρίσκεστε σε αυτοκίνητο χωρίς μεταλλική οροφή, αναζητήστε καταφύγιο σε ένα ανθεκτικό κτίριο ή κατασκευή.
- Αποφύγετε το παρκάρισμα κάτω από δέντρα ή κοντά σε μετασχηματιστές, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.
- Σταματήστε στην άκρη του δρόμου, ανάψτε τα φώτα κινδύνου και σβήστε τη μηχανή. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα παράθυρα είναι κλειστά.
- Αποφύγετε να αγγίζετε μεταλλικά ή ηλεκτρικά εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένου του κινητού σας τηλεφώνου.
- Μην αγγίζετε το ραδιόφωνο, τα πεντάλ, τα χερούλια των θυρών ή το τιμόνι. Αφού περάσει η καταιγίδα, μπορείτε να βγείτε με ασφάλεια από το όχημα.
- Αποφύγετε τη χρήση ή την ομιλία στο τηλέφωνο, ακόμη και αν δεν είναι συνδεδεμένο με το αυτοκίνητο.
- Εάν το αυτοκίνητό σας χτυπηθεί από κεραυνό, είναι γενικά ασφαλές να βγείτε μόλις διαλυθεί το ρεύμα.
- Εάν η καταιγίδα συνεχίζεται, είναι φρόνιμο να περιμένετε μέχρι να τελειώσει, καθώς ο κεραυνός μπορεί να χτυπήσει το ίδιο σημείο πολλές φορές.
Πηγή: newsauto.gr