Η στρατηγική της Apple να μεταφέρει μέρος της παραγωγής της σε χώρες όπως η Ινδία και το Βιετνάμ, ως απάντηση στους δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, το 2018, φαίνεται πως έχει πλέον αντίθετα αποτελέσματα.
Την Τετάρτη, ο Τραμπ ανακοίνωσε νέους δασμούς ύψους 46% για το Βιετνάμ και 26% για την Ινδία. Αν και ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι δασμοί τίθενται άμεσα σε ισχύ, αρκετοί ειδικοί θεωρούν ότι πρόκειται για ένα αρχικό μέτρο διαπραγμάτευσης για τη μείωση των ξένων δασμών στις αμερικανικές εξαγωγές.
Αυξημένες οικονομικές επιβαρύνσεις για την Apple
Η Apple ήδη επιβαρύνεται με δασμούς 20% στα προϊόντα που εισάγει από την Κίνα, όπου κατασκευάζει περίπου το 90% των iPhone της. Με το νέο σχέδιο δασμών του Τραμπ, το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 34%. Η εταιρεία απέφυγε να σχολιάσει τις νέες εξελίξεις.
Σύμφωνα με τους nytimes, η Apple δεν είναι η μόνη εταιρεία που επηρεάζεται. Άλλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Google και η Microsoft, αν και λιγότερο εξαρτημένες από διεθνείς προμηθευτές, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξημένο κόστος κατασκευής νέων κέντρων δεδομένων, απαραίτητων για την ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.
Οι νέοι δασμοί εντάσσονται στη στρατηγική του Τραμπ για αναμόρφωση του παγκόσμιου εμπορίου, στοχεύοντας χώρες που επιβάλλουν δασμούς στις αμερικανικές εξαγωγές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αμερικανικών εμπορικών αξιωματούχων, η Ινδία έχει μέσο δασμό 13,5% στα αμερικανικά προϊόντα, ενώ στο Βιετνάμ το ποσοστό είναι 8,1%.
Οικονομικές προβλέψεις και επιπτώσεις
Σύμφωνα με αναλύσεις της Morgan Stanley, η αύξηση των δασμών στα προϊόντα της Apple από την Κίνα θα κοστίσει στην εταιρεία επιπλέον 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση κερδών κατά 0,52 δολάρια ανά μετοχή ή περίπου 7,85 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά, δηλαδή πτώση περίπου 7% στα ετήσια κέρδη της εταιρείας.
Μετά τις δηλώσεις του Τραμπ, η μετοχή της Apple σημείωσε πτώση 5,7% στις μεταμεσονύκτιες συναλλαγές.
Η επικεφαλής της εταιρείας Instrumental, Anna-Katrina Shedletsky, σχολίασε ότι η Apple θα αξιολογήσει άμεσα τον οικονομικό αντίκτυπο των νέων δασμών και θα καθορίσει το μέγεθος του προβλήματος.
Η αντίδραση της Apple και το παρελθόν της με τον Τραμπ
Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης προεδρικής θητείας του Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, είχε επιδιώξει στενές σχέσεις με τον Λευκό Οίκο. Το 2019, ο Τραμπ επισκέφθηκε εργοστάσιο παραγωγής υπολογιστών της Apple στο Τέξας, υποστηρίζοντας ότι αυτό δημιουργήθηκε χάρη στις πολιτικές του, αν και λειτουργούσε ήδη από το 2013.
Ωστόσο, η Apple δεν μετέφερε καμία σημαντική παραγωγική δραστηριότητα στις ΗΠΑ. Αντίθετα, η εταιρεία συνέχισε τη στρατηγική διαφοροποίησης πέραν της Κίνας, επεκτείνοντας την παραγωγή της στην Ινδία και το Βιετνάμ.
Η προσπάθεια της Apple να παράγει στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε προκλήσεις. Το εργοστάσιο στο Τέξας αντιμετώπισε προβλήματα με το εργατικό δυναμικό και την αλυσίδα εφοδιασμού, ενώ ο Κουκ έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν αρκετούς εξειδικευμένους εργαζομένους για την κατασκευή των προϊόντων της Apple.
Με τις νέες εμπορικές πολιτικές του κ. Τραμπ, η Apple ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με υψηλότερο κόστος παραγωγής και πιέσεις που θα επηρεάσουν άμεσα τόσο τα κέρδη της όσο και τις τιμές των προϊόντων της.