Στη διείσδυση των συστημάτων ΑΠΕ μικρής κλίμακας στον οικιακό, τον αγροτικό και τον τριτογενή τομέα, ώστε οι δικαιούχοι να πετύχουν σημαντική μείωση του ενεργειακού τους κόστους χάρις στην ηλιακή ενέργεια, στοχεύει η πρωτοβουλία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, για τη χρηματοδότηση 250.000 μικρών φωτοβολταϊκών.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, τα επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά προορίζονται να εγκατασταθούν σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Με αυτό τον τρόπο, οι δικαιούχοι «θα καταναλώνουν δωρεάν τη δική τους ενέργεια», συμπλήρωσε.
Το πρόγραμμα σχεδιάζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, ο αριθμός των δικαιούχων για κάθε κατηγορία θα ακολουθήσει τις ποσοστώσεις που έχουν προβλεφθεί με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, σχετικά με την κατανομή ηλεκτρικού «χώρου» στο δίκτυο, για τη σύνδεση μικρών «πράσινων» συστημάτων.
Έτσι, με δεδομένο ότι το σχετικό ποσοστό αγγίζει το 40% για τους οικιακούς καταναλωτές, αυτό σημαίνει ότι από τα 250.000 φωτοβολταϊκά, τα 100.000 προορίζονται για νοικοκυριά. Το ποσοστό τόσο για αγρότες όσο και για μικρές επιχειρήσεις είναι 30%, κάτι που σημαίνει πως μέσω του προγράμματος θα χρηματοδοτηθούν από 75.000 συστήματα για κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες.
Κάλυψη της ιδιοκατανάλωσης
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επιδότηση για τους δικαιούχους θα κυμαίνεται από 40% έως και 60%, με σκοπό να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος της σχετικής επένδυσης. Στην περίπτωση των νοικοκυριών και των αγροτών, τα απαιτούμενα κονδύλια θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ και το REPowerEU. Στο πρόγραμμα θα ενταχθεί και η σχετική δράση που έχει ήδη αποφασισθεί να «τρέξει» για τις μικρές επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης, από το οποίο θα προέλθουν τα αντίστοιχα ποσά.
Η ενέργεια που θα παράγεται από τα φωτοβολταϊκά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των δικαιούχων, δηλαδή δεν θα πωλείται στο σύστημα. Η κάλυψης της ιδιοκατανάλωσης θα γίνεται μέσα από το πλαίσιο του «ενεργειακού συμψηφισμού» (net-metering). Έτσι, όσες «πράσινες» κιλοβατώρες δεν καταναλώνονται την ώρα που παράγονται, θα διοχετεύονται στο δίκτυο. Επομένως, θα μπορούν να συμψηφισθούν με τη ζήτηση σε ρεύμα του καταναλωτή, όταν το φωτοβολταϊκό δεν παράγει ηλεκτρισμό (όπως το βράδυ).
Η διάρκεια υπαγωγής σε καθεστώς net-metering είναι η 25ετία. Σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου, για όλο αυτό το χρονικό διάστημα ένας οικιακός καταναλωτής μπορεί να καλύπτει περίπου το 30% των αναγκών του σε ρεύμα, μέσω του φωτοβολταϊκού. Όπως είναι φυσικό, ανάλογη θα είναι και η μείωση των λογαριασμών του. Για μία μικρή επιχείρηση το ποσοστό αυτονομίας είναι αυξημένο, αγγίζοντας το 55%.
ΠΗΓΗ: insider.gr