O Πούτιν βομβαρδίζει μεγάλες πόλεις, «βροχή» από πυρά όλμων στο Χάρκοβο – Συνεχίζονται σήμερα οι συνομιλίες των δύο πλευρών, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις επιμένουν σε σαρωτικούς και συχνά «τυφλούς» βομβαρδισμούς σε πόλεις κλειδιά
Οι ρωσικές βόμβες εξακολουθούν να μετατρέπουν τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανία σε ερείπια – Κίεβο, Μαριούπολη, Χάρκοβο βομβαρδίζονται ανηλεώς -, άλλες πολιορκούνται μέχρι εξόντωσης και η ρωσική εισβολή μαίνεται με στόχο να κατοχυρωθεί η στρατιωτική υπεροχή της Μόσχας στο πολεμικό πεδίο, την ώρα που η ανθρωπιστική κρίση ξεπερνά κάθε φαντασία, μετά από είκοσι μέρες πολέμου: πάνω από 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ περίπου δύο εκατομμύρια είναι οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας.
Τουλάχιστον τρεις εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα το πρωί στο κέντρο του Κιέβου, μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ο οποίος βρίσκεται στην ουκρανική πρωτεύουσα. Η αιτία τους δεν είναι γνωστή μέχρι στιγμής. Ο δημοσιογράφος είδε στήλη καπνού να υψώνεται στον ουρανό όχι μακριά από το σημείο όπου βρίσκεται, ωστόσο αδυνατούσε να πάει εκεί εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επιβάλλουν οι ουκρανικές αρχές ως τις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Οι εκρήξεις ενίοτε οφείλονται στις συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Ενδεικτικό στοιχείο της εφιαλτικής έκτασης που έχει λάβει το ανθρώπινο δράμα στην Ουκρανία, πέρα από τις εικόνες αποκάλυψης που αφήνουν πίσω τους οι ρωσικοί βομβαρδισμοί, είναι η δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι «η αρχική εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν να περικυκλωθούν μεν αλλά να μην υπάρξει κατάληψη μεγάλων πόλεων». Η στρατηγική αυτή του ρωσικού στρατού άλλαξε, λόγω της απροσδόκητης, για τους σχεδιασμούς του Πούτιν, ουκρανικής αντίστασης, που προκάλεσε μεγάλες απώλειες στους εισβολείς, με αποτέλεσμα να εξαπολυθεί μία άγρια, σαρωτική επίθεση ακόμα και στους αστικούς ιστούς. Ο Πεσκόφ φέρεται να διαμηνύει πάντως ότι «η ρωσική επιχείρηση θα υλοποιηθεί όπως προβλεπόταν».
Στο μεταξύ η Δύση συντονίζει κι άλλο τις κινήσεις, με την ΕΕ να αποφασίζει χθες Δευτέρα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και κυρίως των Ολιγαρχών, που θεωρούνται στηρίγματα του Πούτιν, ενώ ο Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να επισκεφτεί την Ευρώπη και ενδεχομένως να υπάρξει κοινή σύνοδος κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΝΑΤΟ παρόντος του αμερικανού προέδρου. Όπως διευκρίνισε χθες το Κρεμλίνο δεν συζητείται πάντως οποιαδήποτε επαφή Μπάιντεν – Πούτιν.
Σημειωτέον ότι το NATO βρίσκεται σε εγρήγορση, έστω κι αν έχει ξεκαθαριστεί από τη Δύση ότι δεν θα υπάρξει απευθείας στρατιωτική εμπλοκή με τη Ρωσία. Πραγματοποιεί όμως από χθες, ίσως και ως επίδειξη δύναμης, μία τεράστια άσκηση με την ονομασία «ColdResponse22» στη Νορβηγία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, με τη συμμετοχή 30.000 στρατιωτών και 50 πλοίων.