Σε συνολική ποινή φυλάκισης 3 ετών, με αναστολή, καταδικάστηκε ο Πέτρος Φιλιππίδης για τις δύο απόπειρες βιασμού σε βάρος συναδέλφων του. Το Εφετείο τον έκρινε ομόφωνα ένοχο, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, για τις δύο απόπειρες, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς περί υπαναχώρησης και μετατροπής της κατηγορίας.
Το δικαστήριο καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών για κάθε πράξη τον Πέτρο Φιλιππίδη. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (4-3), ενώ το δικαστήριο ανέστειλε επί τριετία την κατά συγχώνευση ποινή των τριών ετών που τελικά επέβαλε.
Η μειοψηφία (ένας δικαστής και δύο ένορκοι) είχε την άποψη ότι έπρεπε να επιβληθούν 4 χρόνια για την πρώτη πράξη και 2 για τη δεύτερη.
«Ήταν ομόφωνα καταδικαστική απόφαση για τον κατηγορούμενο, όπως και στον πρώτο βαθμό. Έξι δικαστές, πρωτοδίκες και εφέτες, και ταυτόχρονα οκτώ ένορκοι έκριναν ότι ο κατηγορούμενος είναι ένοχος για τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται. Είναι μια σημαντική δικαίωση για την εντολέα μου, που έδωσε έναν πολύ μεγάλο αγώνα στην υπόθεση αυτή, όπως το ξέρετε εσείς. Είναι σημαντική στιγμή για την ελληνική δικαιοσύνη, καθώς για πρώτη φορά καταδικάζεται για αδίκημα κατά της σεξουαλικής ελευθερίας και αυτοδιάθεσης ένας επώνυμος», δήλωσε ο Ζαχαρίας Σαλούστρος, δικηγόρος μιας εκ των δύο ηθοποιών που κατήγγειλαν για απόπειρα βιασμού τον Πέτρο Φιλιππίδη.
«Πρόκειται για δικαστική πλάνη»
Οι συνήγοροι του Πέτρου Φιλιππίδη, νωρίτερα, μετά την απόρριψη των αιτημάτων του για αναγνώριση ελαφρυντικών ζήτησαν να επιβληθεί στον εντολέα τους ποινή φυλάκισης και να μην οδηγηθεί στη φυλακή.
«Πρόκειται για δικαστική πλάνη και η υπόθεση θα κριθεί αμετάκλητα στον Άρειο Πάγο», ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισης, Μ. Δημητρακόπουλος, ο οποίος απευθυνόμενος στο δικαστήριο έκανε έκκληση να του επιβάλλουν ποινή φυλάκισης και να μην του «δείξουν» τον δρόμο για τη φυλακή. «Εκτός και αν θέλετε να τον σκοτώσετε», είπε ο συνήγορος, σημειώνοντας παράλληλα πως «δεν αποτελεί κίνδυνο για την έννομη τάξη».
Η ανακοίνωση της ενοχής

Προηγουμένως, το Εφετείο τον είχε κηρύξει ομόφωνα ένοχο για τις δύο απόπειρες βιασμού σε βάρος συναδέλφων του. Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς περί υπαναχώρησης και μετατροπής της κατηγορίας.
Στο ακροατήριο, οι δύο καταγγέλλουσες, οι οποίες με αγωνία περίμεναν την ετυμηγορία των δικαστών, ξέσπασαν σε κλάματα. Δίπλα τους η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Λένα Δροσάκη, ο Σπύρος Μπιμπίλας αλλά και η γυναίκα, η οποία κατήγγειλε τον ηθοποιό για βιασμό και αθωώθηκε στο πρωτόδικο δικαστήριο.
Στο πλευρό του Πέτρου Φιλιππίδη, όπως πάντα, η σύζυγός του αλλά και μέλη της οικογένειάς του.
Οι δύο καταγγέλλουσες επέμειναν πως δέχτηκαν σεξουαλική επίθεση από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη ο οποίος, από την πρώτη στιγμή, αρνήθηκε πως διέπραξε όσα του αποδίδονται, επιμένοντας στην αθωότητά του.
«Δεν είμαι αυτός ο άνθρωπος. Δεν είμαι βιαστής, δεν είμαι κακοποιητής, δεν είμαι εγκληματίας… Εάν δεν είχα το πράσινο φως, δεν θα προχωρούσα», ανέφερε.
Ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την απαλλαγή του Πέτρου Φιλιππίδη λόγω «πλείστων αμφιβολιών».
«Οι βιαστές δεν ενεργούν έτσι», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του. «Είναι γνωστό ότι για την ενοχή του κατηγορουμένου οφείλετε να είστε σίγουροι και βέβαιοι, χωρίς σύγχυση για τη δικαζόμενη κατηγορία και με αποδείξεις. Οποιαδήποτε αμφιβολία ή νομικό κενό ματαιώνει και δεν επιβεβαιώνει την ύπαρξη ακόμα και του πιο αποτρόπαιου εγκλήματος. Η αμφιβολία είναι ταγμένη υπέρ του κατηγορούμενου», είχε τονίσει.