Όλοι έχουν εστιάσει την προσοχή τους μετά την υπογραφή του Τουρκο-Λιβυκού μνημονίου και την υπογραφή της ΜΕΡΙΚΗΣ οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου στον 28ο μεσημβρινό και ανατολικότερα. Που βρίσκεται ο 28ος μεσημβρινός;
Σύμφωνα με τους κατωτέρω χάρτες, διαφαίνεται αφενός ότι είναι ανατολικότερα της μισής νήσου Ρόδου (άρα σύμπλεγμα Μεγίστης, Καστελόριζο, ΑΟΖ Κύπρου κλπ), δεν έχουν διευθετηθεί με τη συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου και παραμένουν «ασαφή» ύδατα.
Ο δεύτερος χάρτης δείχνει το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, για το οποίο η Ελλάδα έπαψε εσχάτως να προβάλλει ενστάσεις και αιτήσεις κατάργησης στον ΟΗΕ. Ούτε καν στη Συμμαχία (ΝΑΤΟ), αναδεικνύεται το υπόψη θέμα, ώστε να μπλοκαρισθεί κάθε προσπάθεια αναβάθμισης των τουρκικών F-16. Παράλληλα ο Ερντογάν και ο υπουργοί του Ακάρ και Τσαβούσογλου, που τυγχάνουν και φίλοι διαφόρων Ελλήνων αξιωματούχων κατά δηλώσεις των ιδίων Ελλήνων αξιωματούχων, επικαλούνται ότι τα ερευνητικά τους πλοία κινούνται μόνο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού. Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι η όποια θαλάσσια έκταση βρίσκεται ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού, αποτελεί δικαιοδοσία της Τουρκίας, καθώς ανήκει στην «τουρκική ΑΟΖ», άρα δεν παραβιάζουν τίποτε. Που είναι το Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης, η συνθήκη UNCLOS; Γιατί η Ελλάδα δεν επικαλείται το αναφαίρετο κυριαρχικό της δικαίωμα για προσφυγή στο Διεθνες Δικαστήριο του Αμβούργου (ΔΔΑ); Το οποίο ΔΔΑ είναι το μόνο αρμόδιο για την επίλυση τέτοιων διαφορών.
Τυχόν προσφυγή στη Χάγη, θα σήμαινε ότι επισέρχονται προς επίλυση και άλλα θέματα επιδιαιτησίας, τα οποία τα αξιώνει παρανόμως ο τουρκικός παράγων. Συνεπώς σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν πρέπει να προσφύγει στο ΔΔ Χάγης, παρά μόνο στο ΔΔ Αμβούργου, καθώς κατά πάγια ελληνική εθνική θέση η ΜΟΝΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΟΖ (Υφαλοκρηπίδα παλαιότερα).
Από που αντλεί το θράσος του ο Ακάρ και στέλνει το Τουρκικό Ναυτικό, μεταξύ 28ου και 30ου μεσημβρινού; Κατά τους Τούρκους, η θαλάσσια έκταση Ανατολικά του 28ου είναι αδιαπραγμάτευτα δική τους. Κατά τον Ακάρ, αποτελεί αδιαμφισβήτητο τουρκικό έδαφος. Αποτελεί αυτός ο άνθρωπος φίλο της Ελλάδος; Είναι τόσο έντονη, η αναιμική αντίδραση της Ελλάδος ανατολικά του 28ου, που ακόμη και οι σύμμαχοι της Δύσης, τη θεωρούν ως αμφισβητούμενη περιοχή ή δεν αναφέρονται καθόλου σε αυτή την θαλάσσια περιοχή. Εννοείται ότι η ελληνική διπλωματία δεν έχει καταθέσει γεωγραφικές συντεταγμένες στον ΟΗΕ μέχρι τον 30ο μεσημβρινό.
Όμως το μέγιστο θέμα, είναι τι γίνεται Δυτικά του 28ου μεσημβρινού, και κυρίως μεταξύ 25ου μεσημβρινού και 28ου μεσημβρινού; Αν ο Ακάρ θεωρεί τουρκική την ΑΟΖ ανατολικά του 28ου, ο ίδιος θεωρεί ότι τα θέματα υπό συζήτηση και διαπραγμάτευση Ελλάδος και Τουρκίας, αφορούν τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ 25ου και 28ου μεσημβρινού. Η εν λόγω αμφισβητούμενη περιοχή από τον Ακάρ, φαίνεται στον παρακάτω χάρτη.
Ο πραγματικός κίνδυνος λοιπόν έγκειται στο ότι η Τουρκία δεν αμφισβητεί μόνο το Ανατολικό Αρχιπέλαγος του Αιγαίου, αλλά και το Κεντρικό Αιγαίο, έτσι ώστε κατάφωρα όταν μιλά για συνδιαχείριση εννοεί το διαμοιρασμό του Αιγαίου εξ ημισείας. Ο 25ος μεσημβρινός περνά από τις Κυκλάδες (Άνδρο, Πάρο) και φτάνει νότια έως το Ηράκλειο. Εννοείται ότι με αυτό τον τρόπο το Καρπάθιο και Ικάριο πέλαγος αμφισβητούνται.
Η ναυπήγηση του τουρκικού αεροπλανοφόρου, η κάθετη επάυξηση των Ναυτικών μονάδων της Τουρκίας σε συνδυασμό με την τουρκική Γαλάζια Πατρίδα, δείχνουν ξεκάθαρα τον τουρκικό στόχο: γκριζάρισμα από τον 25ο μεσημβρινό έως τον 28ο και de facto κατοχύρωση ως τουρκικής ΑΟΖ ότι βρίσκεται ανατολικά του 28ου. Μεθοδικά από τους Τούρκους αμφισβητούνται τα θαλάσσια σύνορα, ενώ η Ελλάδα στο πλαίσιο της φοβικής και ανύπαρκτης ως έκφραση «στρατηγικής ψυχραιμίας» δεν αντιδρά, αντιθέτως δεν φείδεται γλυκών λόγων σε Ακάρ και Τσαβούσογλου.
Εάν η Τουρκία επεκταθεί στο Αιγαίο, σε συνάφεια με το ναυτικό της και το στρατηγικό στραγγαλισμό της Κύπρου, αποκτά μεγάλα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα και μάλιστα άνευ πολέμου, απλά και μόνο καλλιεργώντας τον φόβο σε μέρος της ελληνικής πολιτικής ελίτ, μέσω των προκλήσεων και του casus belli.
Η Τουρκία με βάσεις στην Αφρική (Σομαλία, Δυτική Λιβύη), στη Μέση Ανατολή (Κατάρ) και με πολιορκητικό κριό ομόθρησκους πληθυσμούς στα Βαλκάνια αλλά και φιλοτουρκικούς μεταναστευτικούς πυρήνες μέσα στην Ελλάδα, θα καταστήσει τη χώρα μας γεωπολιτικό όμηρό της.
Τι λένε οι ΗΠΑ για όλα αυτά; Προτίθενται να ανταμείψουν την Τουρκία ξανά; Ακόμη και εάν δεν επέλθει επίσημη συμφωνία και γκριζαρισθεί de facto το Αιγαίο από τον 25ο μεσημβρινό και ανατολικά, είναι ξεκάθαρο ότι ο Ελληνικός λαός θα το αντιληφθεί.
Η Ελλάδα οφείλει να καταστήσει σαφές σε όλους τους εμπλεκόμενους (Τουρκία, Δύση, ΗΠΑ) ότι τα σχέδια της Γαλάζιας Πατρίδας (Mavi Vatan) για αμφισβήτηση των κυριαρχικών ελληνικών δικαιωμάτων ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, δεν θα περάσουν. Εκτός εάν στην τριμερή του Βερολίνου το Καλοκαίρι του 2020 ή στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης την Άνοιξη του 2022, έχει συμφωνηθεί ατύπως κάτι άλλο, το οποίο δεν γνωρίζουμε. Αργά ή γρήγορα όμως θα μαθευτεί.
*Υποπτέραρχος ε.α.–Αναλυτής (MBA, ΜΗSΑ, MPH, MSc in Finance, LLB, BSc)
Πηγή: militaire.gr