Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για να σταματήσουν οι αυξημένες ροές μεταναστών από την ανατολική Λιβύη προς την Κρήτη και τα άλλα ελληνικά νησιά αποκάλυψε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει τρόπος να σταματάμε τις βάρκες με μετανάστες, δουλεύουμε πάνω σε αυτό».
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί καθημερινά να έρχονται βάρκες που φτάνουν και τα 1.000 άτομα, γι’ αυτό παίρνουμε δυναμικά μέτρα» τόνισε ο Θάνος Πλεύρης και χρησιμοποίησε ξανά τον όρο λαθρομετανάστης για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια.
«Αυτή τη στιγμή ο λαθρομετανάστης που έρχεται υποβάλλει αίτηση για άσυλο. Του ασκείται ποινική δίωξη και αυτός λέει “αίτηση ασύλου”. Με το που εσύ λες δεν δέχομαι υποβολή αίτησης ασύλου παύει να μπαίνει σε οποιοδήποτε καθεστώς προστασίας» εξήγησε ο υπουργός Μετανάστευσης την απόφαση για τρίμηνη αναστολή της αποδοχής αιτήσεων για παροχή ασύλου από την Ελλάδα.
«Η διαφορά είναι ότι τώρα θα επιβάλλεται διοικητική κράτηση που μπορεί να διαρκεί από 12 έως 18 μήνες» συνέχισε ο Θάνος Πλεύρης και τόνισε: «Θέλουμε αυτός που θα καταφέρει να περάσει να μην δίνει ένα σήμα με το τηλέφωνό του “μια χαρά είμαι εδώ, θα πάω στην ενδοχώρα ή θα πάω σε μια δομή και θα παίρνω και επίδομα”».
Ο υπουργός Μετανάστευσης ανέλυσε όλο το σχέδιο της κυβέρνησης για την απόκρουση των κυμάτων μεταναστών που βρίσκονται στις ακτές της ανατολικής Λιβύης στη Βόρεια Αφρική και περιμένουν να περάσουν προς την ελληνική επικράτεια ή σε άλλη χώρα της ΕΕ.
«Η Λιβύη έχει τρία εκατομμύρια μετανάστες. Δυστυχώς εμείς το πρόβλημα το έχουμε από την ανατολική πλευρά, άρα πρέπει να βρούμε μια συνεννόηση με την κυβέρνηση της Βεγγάζης» σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει να πάμε σε λογικές και περισσότερης φύλαξης και αποτροπής. Αν το φαινόμενο με αυτά τα μέτρα συνεχίζεται, προφανώς η εμπλοκή θα είναι περισσότερα μέτρα προστασίας».
Στο σημείο αυτό ο υπουργός Μετανάστευσης δεν αποκάλυψε αν πρόκειται να αναπτυχθούν περισσότερα πολεμικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης όπου τώρα περιπολούν δύο φρεγάτες και ένα πλοίο γενικής υποστήριξης (μεγαλύτερο σε μέγεθος από τις φρεγάτες), ούτε και αν σχεδιάζεται η εμπλοκή άλλων μέσων των ενόπλων δυνάμεων με σκοπό την παροχή συνδρομής στα πλοία ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού, αλλά αρκέστηκε να αναφέρει: «Αυτή τη στιγμή τα πλοία που είναι κάτω (σσ προφανώς εννοεί μεταξύ Κρήτης και Λιβύης) βρίσκονται σε μια επικοινωνία. Αν δεν ανταποκρίνονται θα κλιμακώσουμε την εμπλοκή μας».
«Δεν θα ανεχθούμε εισβολή από τη βόρεια Αφρική – Θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον πληθυσμό μας;»
«Δεν θα ανεχθούμε εισβολή από τη βόρεια Αφρική με βάρκες! Τρία εκατομμύρια βρίσκονται εκεί πέρα από διάφορες χώρες της Αφρικής και θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη. Αυτό που γίνεται τώρα, δεν είναι ομαλή μεταναστευτική ροή. Εμείς στην Ευρώπη θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον πληθυσμό μας; Η Ελλάδα δεν θα το επιτρέψει αυτό», πρόσθεσε ο υπουργός Μετανάστευσης.
Αναφερόμενος στους μετανάστες που καταφέρνουν να φτάσουν σε ελληνικό έδαφος, ο Θάνος Πλεύρης τόνισε: «Αν πάρει ένα τηλέφωνο και πει: “μ’ έχουν σε μια δομή, είμαι μια χαρά, παίρνω και χρήμα και χαρτζιλίκι και μετά μπορεί να πάρω και επιδόματα για ενοίκιο, να ενταχθώ όταν πάρω ασυλο. Προσωπικά, ζήτησα να σταματήσει το πρόγραμμα Helios. Οι μισοί δεν παίρνουν άσυλο κι απ’ αυτούς που δεν παίρνουν άσυλο το 60-70% είναι άντρες 18-30 ετών, ούτε μωρομάνες που ακούγαμε απ’ την αριστερά, είναι άντρες».
Δραστική μείωση επιδομάτων σε μετανάστες και… αλλαγή μενού
«Ήδη έχω δώσει εντολή να επανεξεταστούν όλα τα επιδόματα που δίνονται στους αλλοδαπούς. Η Ελλάδα απο δω και πέρα θα πάει σε πολιτική δραστικής μείωσης των επιδομάτων. Έδωσα εντολή να επανεξεταστεί και το μενού το οποίο δίνεται στις δομές, το μενού το οποίο δίνεται είναι ξενοδοχειακό αυτήν τη στιγμή, δηλαδή στις δομές αυτή τη στιγμή κάποιος έχει τρεις επιλογές γεύματος, τέσσερις φορές κρέας, μια φορά ψάρι, δεν υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση; Το υπουργείο Μετανάστευσης δεν είναι ξενοδοχείο, μπήκα παράνομα, έκαναν αίτηση ασύλου, κάθομαι, τρώω, κοιμάμαι και παράλληλα παίρνω και επίδομα €75 το μήνα -πέρα από τη σίτισή μου- και αν πάρω άσυλο παίρνω και σπίτι. Κάποιος που θα πάρει άσυλο γιατί να επιδοτείται; Κάποιος που θα πάρει άσυλο να πάει να βρει δουλειά» ξεκαθάρισε ο Θάνος Πλεύρης.
«Δηλώνουν 15,16,17 ετών. Αν δεν δέχεται τον ιατρικό έλεγχο για επαλήθευση της ηλικίας θα τεκμαίρεται ενήλικος. Πάμε σε μια πολιτική αντικινήτρων» συνέχισε ο υπουργός Μετανάστευσης.
Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο
Στο ερώτημα τι αλλάζει πλέον για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, ο Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε: «Στο νομοσχέδιο που φέρνουμε βάζουμε το εξής: Μόλις σου απορριφθεί το άσυλο, συνιστά ποινικό αδίκημα η παραμονή σου στη χώρα. Πέντε χρόνια φυλακή, χωρίς αναστολή, χωρίς πληρωμή, με μια μοναδική δυνατότητα, να συνεργαστείς να γυρίσεις πίσω. Ή πας φυλακή χωρίς αναστολή ή διαφορετικά συνεργάζεσαι να φύγεις. Αν πιστεύουμε ότι δίνοντας έναν σκασμό παροχές θα πειστεί ο άλλος να γυρίσει πίσω κοροϊδευόμαστε! Αυτό που θα έχει πια να χάσει θα είναι πια τα λεφτά του φορολογούμενου, Έλληνα και Ευρωπαίου και την ελευθερία του. Αυτή θα είναι η συνολική, συνεκτική πολιτική. Αυτά τα λέγαμε διαχρονικά από το 2019 και επιτέλους η Ευρώπη μας ακούει» έκλεισε την τοποθέτησή του ο υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης.