Την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα μεθαύριο Πέμπτη (7.12.2023), την αποκάλυψη του ονόματος «Νέα Αριστερά» αλλά και τις αντιδράσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο, σχολίασε νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι σημαντικός, ωστόσο υπάρχουν ζητήματα που αποτελούν κόκκινες γραμμές, εξήγησε ο Παύλος Μαρινάκης ενόψει της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι η χώρα «δεν υποχωρεί στα κυριαρχικά της δικαιώματα» και πως «υπάρχουν θέματα που δεν τίθενται σε διαπραγμάτευση, όπως η αμυντική πολιτική».
«Η διαφορά μας είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Όμως, υπάρχει μια σειρά από σοβαρά θέματα, τα οποία είναι σημαντικό να συζητούνται και γενικότερα ο διάλογος είναι μια διαδικασία που προσπαθούμε να θωρακίσουμε.
Είναι καθήκον και των δύο πλευρών να τον προστατεύουν, γιατί όπως έχει πει σε όλους τους τόνους ο πρωθυπουργός, διαφωνίες υπάρχουν και θα υπάρχουν σε πολύ σημαντικά ζητήματα. Σημαντικό είναι οι διαφωνίες αυτές να μην παράγουν κρίσεις, και κάθε επιμέρους επεισόδιο του διαλόγου – όπως είναι μια πολύ σημαντική μέρα η μεθαυριανή 7η Δεκεμβρίου – να μας οδηγεί σε σταθερά βήματα μπροστά. Το ξαναλέω όμως, εμείς δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
Φορολογικό νομοσχέδιο
Όσον αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει, ο κ. Μαρινάκης εξήγησε ότι «δεν είναι οριζόντιο το μέτρο φορολόγησης στους ελευθέρους επαγγελματίες, έχει πολλές και σημαντικές εξαιρέσεις, καθώς και μια γενική εξαίρεση ότι όποιος δεν το αποδέχεται, θα δέχεται έλεγχο για να μην πληρώσει το τεκμήριο».
Παράλληλα, έκανε μνεία «πολλών ειδικών εξαιρέσεων, όπως για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες που για 3 έως 5 χρόνια υπάρχει πλήρης εξαίρεση και τον 4ο χρόνο κατά τα δύο τρίτα και τον πέμπτο κατά το ένα τρίτο, εξαιρέσεις για έγκυες, νέες μητέρες και άτομα με αναπηρία και άλλα.
Η κυβέρνηση δεν έρχεται να βάλει μόνο ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά έχει καταφέρει το κενό ΦΠΑ να το μειώσει από το 23% στο 15%. Φέρνουμε ένα νέο νομοσχέδιο με μια σειρά από παρεμβάσεις για το λαθρεμπόριο καυσίμων, για τα POS και άλλα», πρόσθεσε ο Παύλος Μαρινάκης.
Μάλιστα, σημείωσε πως ως ελεύθερος επαγγελματίας και ο ίδιος αντιλαμβάνεται τις δύο όψεις του νομίσματος, την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, αλλά δεν μπορεί ο 1 στους 2 να δηλώνει ζημίες ή να εμφανίζεται να βγάζει λιγότερα από τους εργαζόμενους του.
«Πρέπει να φέρνουμε δίκαιες λύσεις. Δεν είναι ευχάριστες πάντα, αλλά αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα και προσπαθούμε να το λύσουμε» υπογράμμισε ο Παύλος Μαρινάκης.
Σχετικά με την υπερφορολόγηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι το Μαξίμου έχει αντιληφθεί το πρόβλημα, το οποίο εντάθηκε στα μνημονιακά χρόνια, γι’ αυτό και έχει ήδη προχωρήσει σε μείωση 50 φορολογικών συντελεστών, κάτι που ξεκίνησε από την πρώτη θητεία της και συνεχίζει μέχρι σήμερα.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι το σύνολο των πολιτών υπεφορολογήθηκε. Αυτή είναι η μία συζήτηση και έχει δώσει διαπιστευτήρια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι μειώνει τους φόρους. Και ένα άλλο ζήτημα είναι η φοροδιαφυγή και πολλές φορές αυτά τα δύο συνήθως εφάπτονται. Δηλαδή για να μπορέσουμε να κάνουμε κι άλλες μειώσεις φόρων πρέπει να αυξήσουμε τη φορολογητέα βάση.
Έχουμε μια αντιπολίτευση η οποία μας κατηγορεί γιατί ενώ μειώσαμε φόρους, έχουμε παραπάνω φορολογικά έσοδα. Είναι πολύ σημαντικό να καταλαβαίνουμε όλοι τα ίδια πράγματα. Να καταλαβαίνουμε ότι καμιά φορά συνήθως πετυχαίνει με το να μειώσεις φόρους για παράδειγμα, αυξάνεις τα έσοδα. Επίσης, να συμφωνήσουμε ότι δεν μπορεί το 71% να δηλώνει κάτω από τον κατώτατο μισθό. Αυτά είναι δεδομένα», υπογράμμισε ο Παύλος Μαρινάκης.
Ο Παύλος Μαρινάκης συνέχισε λέγοντας ότι οι μειώσεις ή καταργήσεις φόρων που έχουν γίνει από το 2019, είχαν τη φιλοσοφία της ελάφρυνσης των πολιτών και της προσδοκίας αύξησης εσόδων, η οποία βγήκε αληθινή και ανέφερε πως από το 2024 θα έχουμε νέους, μόνιμα μειωμένους ΦΠΑ για μια πολύ σημαντική κατηγορία προϊόντων ή υπηρεσιών, όπως είναι οι μεταφορές, ο κινηματογράφος, τα γυμναστήρια, τα αγαθά που σχετίζονται με την υγεία και θα υπάρξει και αύξηση του αφορολογήτου για κάθε οικογένεια με παιδί κατά 1.000 ευρώ, που είναι μια πολύ σημαντική έμμεση, αύξηση εισοδήματος.
Επίσης, ο κ. Μαρινάκης διευκρίνισε πως η μείωση του ΦΠΑ για τα τρόφιμα έχει αποδειχθεί ότι όσες χώρες το έκαναν απλά απορροφήθηκε από τις εταιρείες και δεν ήρθε στον καταναλωτή.
Συμπλήρωσε δε πως ο πληθωρισμός τροφίμων σε βάθος έτους, που είναι ένας σκληρός δείκτης που ταλαιπωρεί και τη χώρα μας και κυρίως τους πολίτες, είναι λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αυτό είναι μια απόδειξη ότι αυτή η πολιτική αποδίδει ενδεχομένως λίγο περισσότερο από κάποια άλλη.
Κόκκινα δάνεια
Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι η αντιπολίτευση είναι αυτή που ήρε την προστασία της πρώτης κατοικίας και αυτή που νομοθέτησε να μπορούν να πηγαίνουν τα δάνεια στα funds ενώ της καταλόγισε ότι μηδενίζει τα πάντα.
«Είναι μια καθαρά καθαρή νομοθετική παρέμβαση υπέρ των δανειοληπτών και των πιο ευάλωτων. Υποχρεούνται οι servicers να δέχονται τη ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού, που δεν ήταν υποχρεωτικό έως τώρα, κι αν έχουν μία αντίρρηση τώρα a priori πρέπει να τη δέχονται και αν έχουν αντίρρηση να προσφύγουν εκείνοι δικαστικά, ενώ μέχρι τώρα γινόταν το αντίθετο και ταλαιπωρούταν ο οφειλέτης» είπε μεταξύ άλλων ο Παύλος Μαρινάκης.
ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά
Ερωτηθείς για την κριτική που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μαρινάκης είπε πως ο Στέφανος Κασσελάκης ξεχνά πως το κόμμα του επέβαλε 30 φορολογικούς συντελεστές.
«Ας έρθουν να μας πουν ότι όλα αυτά που μας έλεγαν όλα αυτά τα χρόνια ήταν μια αποτυχία, να κάνουμε συζήτηση. (…) Να έρθουν από την αντιπολίτευση να μας πουν συγκεκριμένες προτάσεις (…) Η πραγματικότητα δεν είναι ιδανική, αλλά δεν είναι και καταστροφή που περιγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σχετικά με τη Νέα Αριστερά, ο Παύλος Μαρινάκης σχολίασε ότι κάθε προσπάθεια πρέπει να κρίνεται εκ του αποτελέσματος και με βάση τον προγραμματικό λόγο ενώ πρόσθεσε ότι «σίγουρα είναι ευχάριστο ότι κάποιοι άνθρωποι από έναν πολιτικό χώρο εντοπίζουν πράγματα που εμείς τα λέγαμε πάρα πολύ καιρό την τοξικότητα, τον λόγο μίσους, τον μηδενιστικό λόγο.
Μας προκαλεί απορία γιατί όσοι ήταν στην κυβέρνηση ή για τέσσερα χρόνια στην αντιπολίτευση δεν έλεγε κανείς τίποτα για όλα αυτά, αλλά έστω και καθυστερημένα είναι σημαντικό».
Πηγή: newsit.gr