Η βουλευτής Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου υπέβαλλε πριν από λίγο την παραίτησή της από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στον πρόεδρο της Βουλής. Η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου είναι βουλευτής Β’ Πειραιώς και είχε προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα είχε γράψει και τραγούδι για τον Αλέξη Τσίπρα που είχε γίνει viral. Προερχόταν από την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη από την οποία όμως είχε ανεξαρτητοποιηθεί πριν προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η προσχώρηση της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου στο ΣΥΡΙΖΑ είχε γίνει τη Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018, αφού προηγήθηκε επιστολή της στον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την προσχώρησή της στο κόμμα “η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές, διευρύνοντας την κυβερνητική πλειοψηφία στους 154 βουλευτές”.
Η βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων στη Β’ Πειραιώς είχε ανεξαρτητοποιηθεί από το κόμμα της, στις 10 Ιουλίου 2017.
Με δήλωσή της η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου είχε αναφέρει τους λόγους που την οδήγησαν στην απόφαση αυτή: «Σήμερα, Δευτέρα 10/07/2017, δήλωσα με επιστολή μου προς τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου την παραίτησή μου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της “Ένωσης Κεντρώων”. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια συμπόρευσης με την Ένωση Κεντρώων, θα ήθελα να ευχαριστήσω ειλικρινά, πρωτίστως τον Πρόεδρο, Βασίλη Λεβέντη, αλλά και τα λοιπά μέλη του κόμματος για αυτή την ξεχωριστή εμπειρία.
Δυστυχώς, η δίχρονη αυτή πορεία δεν ήταν όπως είχα οραματιστεί, καθώς πρώτιστο μέλημά μου πάντοτε ήταν -και παραμένει- το να εκτελώ ευσυνείδητα και αποτελεσματικά το δύσκολο έργο που έχω αναλάβει και να μπορώ να ανταπεξέλθω στις ευθύνες μου, απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Αντιθέτως, όλο αυτό το διάστημα αισθάνθηκα, ότι προσπαθώ ουσιαστικά μόνη μου, χωρίς τους απαραίτητους και κατάλληλους συνεργάτες, να παραμείνω πιστή στις υποχρεώσεις μου, αλλά και στα ιδεώδη μου και στις αρχές μου. Ευελπιστώ ότι η ανεξαρτητοποίησή μου θα μου δώσει την απαραίτητη ελευθερία κινήσεων, για να πετύχω ως Ελληνίδα Βουλευτής, όλα όσα οφείλω στον ελληνικό λαό». Ακολούθησαν έντονοι καβγάδες με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων.
Η “χρυσή” κυρία της Βουλής
Η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου γεννήθηκε στον Πειραιά, το 1951. Εξελέγη βουλευτής Β΄ Πειραιώς με την Ένωση Κεντρώων στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Πέρασε την πόρτα της Βουλής χωρίς να δώσει τη μάχη του «σταυρού». Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 δεν είχε κατέβει υποψήφια. Εμφανίστηκε ξαφνικά, πρώτη, στο ψηφοδέλτιο της “Ένωσης Κεντρώων”, στην Β’ Πειραιά, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς που έγιναν με “λίστα”. Διαφώνησε με την πολιτική του κόμματος και ανεξαρτητοποιήθηκε στις 10 Ιουλίου 2017.
Σύμφωνα με δήλωσή της, το γυαλί με την Ένωση Κεντρώων έσπασε γιατί “είχαν συμβεί πολλά, δεν είχα συνεργάτες να με βοηθήσουν, μου ορίστηκαν δύο από τον πρόεδρο για να καλύψει τις δικές του υποχρεώσεις, αλλά ήταν εντελώς ακατάλληλοι”.
Τον Ιανουάριο του 2018 εντάχθηκε ως συνεργαζόμενη βουλευτής, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου έχει σπουδάσει λογιστικά και γραμματεία επιχειρήσεων και εργάστηκε από πολύ νεαρή ηλικία σε ναυτιλιακή εταιρεία.
Είναι μητέρα τριών παιδιών και έχει τέσσερα εγγόνια.
Το ριφιφί στο εργοστάσιό της
Είναι επιχειρηματίας στον χώρο του κοσμήματος στον Πειραιά, με δραστηριότητες στην Αργυρούπολη και στα Κύθηρα. Το 1994 έγινε ένα φοβερό ριφιφί στο εργοστάσιό της. Σύμφωνα με όσα είχε πει η ίδια σε συνέντευξη της στην εφημερίδα Espresso: “Κάναμε χονδρική κοσμημάτων και είχαμε φτιάξει ένα μεγάλο εργοστάσιο στην αρχή στην οδό Μπενάκη, στο κέντρο, και ύστερα στην Αργυρούπολη. Το 1994 έγινε μια μεγάλη διάρρηξη διάρκειας τριών ημερών… Ήταν Πρωτοχρονιά. Μπήκαν από ακάλυπτους χώρους, χτυπούσε ο συναγερμός, ερχόταν η Αστυνομία και δεν έβρισκε τίποτε. Αυτοί δούλευαν και έκοβαν με οξυγόνο τα χρηματοκιβώτια και μπροστά δεν φαινόταν τίποτε. Χάθηκε ολόκληρη περιουσία τότε. Σημερινά χρήματα, περί τα 20.000.000 ευρώ. Από τη μια στιγμή στην άλλη άλλαξαν όλα για μας. Είχα πάθει κατάθλιψη. Έγινα εκατό κιλά… Έτρωγα σαρδέλα με μαρμελάδα από τη στενοχώρια, δεν ήξερα τι έκανα. Όμως, κάποια στιγμή και επειδή ο μικρός γιος μου ήταν μόλις τεσσάρων ετών, λέω στον εαυτό μου: “Αν πάθεις κάτι, ποιος θα τον μεγαλώσει;” Έτσι, μια ωραία πρωία, βγάζω από τις ντουλάπες όλα τα πολυτελή ρούχα, τα κλειδώνω σε ένα δωμάτιο και λέω “ξεκίνα από την αρχή και να είσαι ευχαριστημένη που από το 1971 έως το 1994 έζησες πολύ καλά”. Είχε βουίξει ο Τύπος της εποχής για αυτό το ριφιφί”.
Πώς έσωσε τη ζωή του συζύγου της
Όπως έχει δηλώσει η ίδια, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Espresso, η ιστορία της γνωριμίας με το σύζυγό της, είναι μυθιστορηματική: “Του έσωσα τη ζωή. Γνωριστήκαμε το 1969 στην Κρήτη. Είχα πάει να επισκεφθώ συγγενείς μου, είχαμε βγει για καφεδάκι και βλέπω έναν άντρα να με κοιτάζει επίμονα. Μια εμένα, μια το ρολόι του… Πέρασε αρκετή ώρα που με φλέρταρε έτσι, αλλά μου έκανε εντύπωση που συγχρόνως κοιτούσε επίμονα την ώρα. Στο τέλος περνάει μπροστά μου, αφήνει ένα σημείωμα με το όνομα “Κωνσταντίνος” και το τηλέφωνό του και φεύγει. Εκείνος βιαζόταν να προλάβει την πτήση του για Αθήνα, γιατί ήταν ο πατέρας του ετοιμοθάνατος, αλλά επειδή του άρεσα πολύ δεν ήθελε και να με χάσει. Όταν έφτασε, το αεροπλάνο είχε ήδη τροχοδρομήσει και το έχασε. Το αεροπλάνο που έχασε έπεσε στην Κερατέα και σκοτώθηκαν όλοι οι επιβαίνοντες. Το όνομά του υπήρχε στη λίστα. Δυο μέρες μετά του τηλεφώνησα και η πρώτη του κουβέντα ήταν “Μου έσωσες τη ζωή”.
Ο άντρας μου είναι 12 χρόνια μεγαλύτερός μου. Σκεφθείτε ότι θέλαμε τόσο πολύ να παντρευτούμε αμέσως μόλις γνωριστήκαμε και επειδή ήμουν ανήλικη, εκείνα τα χρόνια ενηλικιωνόμαστε στα 21, χρειάστηκε να υπογράψει ο πατέρας μου. Στην αρχή δεν υπέγραφε ώσπου τον πείσαμε. Μητέρα έγινα το 1973”.
Με νονά τη Σοφία Βέμπο
Στην ίδια συνέντευξη είχε χαρακτηρίσει μεσοαστική την οικογένειά της. Ο πατέρας της είχε υπηρετήσει στην στην Αεροπορία και πολέμησε στον αλβανικό πόλεμο. Υπήρξε εθελοντής με τον συμμαχικό στρατό. Εκεί γνώρισε τον Μίμη Τραϊφόρο και την τραγουδίστρια της νίκης, τη Σοφία Βέμπο, που ήταν και η νονά της βουλευτού.