Ήταν 100% βέβαιο ότι ο ΠΑΟΚ θα διανύσει μία δύσκολη χρονιά. Όποιος ήταν εξ αρχής συνειδητοποιημένος αντιμετωπίζει την πραγματικότητα με ψυχραιμία. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και οι εξαρτημένοι από το αποτέλεσμα. Όλοι εκείνοι οι οποίοι σε αυτό το χώρο αντιλαμβάνονται πράγματα μόνο από τη νίκη και την ήττα…
«Κέρδισες; Άρα έπαιξες καλά. Έχασες. Δεν έπαιξες τίποτα…». Η γνωστή σχολή του πρώην προπονητή (αιωνία του η μνήμη του κυρ Νίκου). Σε αυτές τις περιπτώσεις το θύμα της «κριτικής» είναι συνήθως ο προπονητής. Ο εύκολος στόχος! Τον προπονητή τον κρίνουν όλοι ανεξάρτητα τι γνώσεις έχουν. Κριτική πολλές φορές χωρίς επιχειρήματα, χωρίς ουσία και χωρίς συγκεκριμένες αναφορές: «Ο κλεφτοκοτάς. Ο μυρωδιάς. Ο παραλίας. Ο άσχετος. Ο καρπουζάς. Ο τσομπάνης. Ο προδότης…» και άλλα τέτοια εύηχα και προχωρημένα, αλλά εντελώς ανούσια.
Προχθές ο ΠΑΟΚ έκανε ένα καταπληκτικό ημίχρονο απέναντι στην μέχρι τώρα καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος. (Παίζει δεν παίζει καλά-ωραία-θεαματικά ο Παναθηναϊκός, σε σύγκριση με όλους τους άλλους είναι ξεκάθαρα ο καλύτερος και αυτό αποδεικνύεται από όλα τα στοιχεία). Επειδή στο δεύτερο μέρος έχασε από δύο και ΜΟΝΟ μεγάλες μπαλιές των πρασίνων, έχει γίνει ο χαμός! Βασικό επιχείρημα η αλλαγή Μπίσεσβαρ και φυσικά η ανέξοδη ανάδειξη σε κορυφαίους, όλων όσων δεν έπαιζαν: «Ο Σοάρες, ο Τσαούσης, ο Γκορτετζιάνι, ο Σβααμπ…».
Στο πρώτο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ είχε στον πάγκο τον… Φούφουτο. Αποκλείεται να ετοίμασε την ομάδα αυτή που απέδωσε τέτοιο ποδόσφαιρο, ο Λουτσέσκου! Τα ίδια και με τον ΟΦΗ στο περασμένο ματς! Δεν κάνει να το θυμόμαστε βέβαια, γιατί χαλάει η… επιχειρηματολογία της απαξίωσης, μαζί με το μπινελίκι που πάντα συνοδεύει την «κριτική». Σε αυτό το εξαιρετικό ημίχρονο δεν έπαιζε ο Βιεϊρίνια; Δεν είχε συμμετοχή στο ποδοσφαιρικό σχέδιο της ομάδας; Εκτέθηκε; Έπαθε τη ζημιά όμως στην επανάληψη, άρα όλα μαύρα και ανάποδα. Γιατί παίζει ο Βιεϊρινια άραγε και όχι ο Ράφα Σοάρες; Μάλλον επειδή ο Λουτσέσκου με τα κολλήματα του θέλει το κακό του ΠΑΟΚ, ή σε μία άλλη λογική γιατί… «είναι φίλος του ο Βιεϊρίνια». Έτσι δεν είναι; Έτσι δεν «βολεύει»;
Κατά τα άλλα ο ΠΑΟΚ έχασε επειδή… «έπαιξε ο Μπίσεσβαρ φορ». Ούτε εγώ καταλαβαίνω την απόφαση αν και άκουσα τα επιχειρήματα του προπονητή για να έχω όλα τα στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση δεν είχε πολλές ελπίδες να πετύχει η αλλαγή, αν και σε ΚΑΘΕ ομάδα, όταν χτυπάνε και οι δύο φορ, όλος ο κόσμος πάει σε αλχημείες, Ελάχιστα club έχουν τρία φορ διαθέσιμα στο ρόστερ.
Γιατί δεν έπαιξε ο Γκορτετζιάνι; Μα αν ο Λουτσέσκου έβαζε τον νεαρό με τόσες λίγες προπονήσεις σε τόσο σημαντικό χρονικό σημείο ενός ντέρμπι, τότε (για εμένα) θα ήταν ύποπτος. Θα ήταν ένοχος αφού θα σκέφτονταν την πάρτη του και όχι τον ΠΑΟΚ. Θα έβγαζε από πάνω του όλη την ευθύνη, θα έβαζε έναν ανέτοιμο παίκτη και ταυτόχρονα θα έριχνε το βάρος σε όλους τους άλλους.
Είτε έτσι, είτε αλλιώς, από τα δεδομένα, από τα γεγονότα ο ΠΑΟΚ στο διάστημα 45΄-65΄ του τελευταίου αγώνα, ήταν προβληματικός. Εκεί έχασε τον αγώνα. Από την αλλαγή και μετά ή από τις αλλαγές και μετά, άρχισε και πάλι να βελτιώνεται. Αυτό είδαμε! Αυτό έγινε. Δεν έχασε ο ΠΑΟΚ επειδή μπήκε ο Μπίσεσβαρ. Είχε χάσει τον έλεγχο ήδη. Μετά τον επανέκτησε. Οι περισσότεροι βέβαια υποθέτουν ότι αν έκανε άλλη αλλαγή, ο ΠΑΟΚ θα έπαιζε ακόμη καλύτερα… Από τη μία το γεγονός, από την άλλη η υπόθεση.
Γκαρσία και Άμπελ
Κριτική λοιπόν και απαξίωση και χαρακτηρισμοί, λόγω αποτελέσματος! Εδώ επάνω να θυμίσω στην ΠΑΟΚτσήδικη -και όχι μόνο- κοινή γνώμη τι ακριβώς συνέβαινε με τον Πάμπλο Γκαρσία όταν δεν έπαιρνε αποτελέσματα. Θυμάστε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς για τον προπονητή και τον άνθρωπο Γκαρσία επί πολύ καιρό στις αρχές του 2021; Ειδικά όταν έχασε στη Λεωφόρο με 3-0 σε εκείνο το ματς που ο Παναθηναϊκός έκανε 4 επιθέσεις και ο Πασχαλάκης κατάφερε να φάει τρία γκολ από… 2 αντίπαλα σουτ; Δεν θα ξεχάσω ΠΟΤΕ εκείνο το απόγευμα (και όχι μόνο βέβαια…). Το έσκιζαν τον αγαπημένο τους Γκαρσία οι ΠΑΟΚτσήδες! Τον πατούσαν κάτω και τον ξεφτίλιζαν με τον χειρότερο τρόπο για τις γνώσεις και τη δουλειά που… δεν έκανε.
Μάταια και τότε επιχειρούσα να επιχειρηματολογήσω υπέρ της δουλειάς του Γκαρσία. Υπέρ της εικόνας που φανέρωνε ότι ο ΠΑΟΚ προοδεύει, όσο και αν δεν του βγαίνει στο αποτέλεσμα. Αυτά γίνονταν και τότε και ας τολμήσει ένας να τα αμφισβητήσει… Έτσι έμαθαν οι πολλοί! Κρίση μόνο από το αποτέλεσμα! Και πολλά από τα ΜΜΕ, κρίση μόνο με βάση αυτά που θέλουν να διαβάσουν οι πολλοί που… φωνάζουν και δημιουργούν κλίμα στο διαδίκτυο.
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις προθέσεις μου για όλα τα παραπάνω! Ό τι έχω να πω και να γράψω για τον (κάθε) Λουτσέσκου το κάνω πρώτα μπροστά του. Με ερωτήσεις φυσικά για να έχω και την άποψή του. Και για τον Μπίσεσβαρ στο φορ και για τον Βιεϊρίνια αριστερά και για την απαράδεκτη αντίδρασή του στις αποδοκιμασίες και για τα δεκάρια που έχει και δεν βάζει και για το πόσο ανόρεκτος ήταν στο ξεκίνημα της χρονιάς και για την πλήρη αποτυχία του στον τρόπο που εμφάνισε τον ΠΑΟΚ με τους Βούλγαρους και για τόσα άλλα. Όπως τα βλέπω εγώ. Στο κάτω-κάτω όλα γραμμένα είναι εδώ στο Gazzetta. Κριτική όμως με επιχειρήματα και αφού πρώτα μάθουμε τι σκέφτεται ο Λουτσέσκου, γιατί ο κάθε προπονητής ξέρει πολλά-πολλά-πολλά-πολλά περισσότερα από τον κάθε φίλαθλο ή δημοσιογράφο που έρχεται τώρα να του την… «πει» γιατί βάζει τον Αουγκούστο στο 10 (έστω και σε μερικές φάσεις του αγώνα) λες και έχει τον… Κούδα στον πάγκο και τον αφήνει εκτός.
Τα ίδια και με τον Αμπέλ Φερέιρα, για να μην ξεχαστώ. Αυτόν που τώρα -και καλά- πολλοί αποθεώνουν για την πορεία του στη Βραζιλία. Τότε τι έκανε ΟΛΗ σχεδόν η ΠΑΟΚτσίδικη κοινωνία μαζί και τα ΜΜΕ που πάντα χαράσσουν πολιτική ανάλογα με το τι θέλει να διαβάσει ο κόσμος; Ο Αμπέλ Φερέιρα από το μπινελίκι και την απαξίωση, ντρέπονταν να κυκλοφορήσει στη Θεσσαλονίκη! Και για εκείνον προσπαθούσα να επιχειρηματολογήσω όταν ο ΠΑΟΚ αλλάξει σχηματισμό… ενώ σημείωνα και τις δεκάδες δικαιολογίες που μπορούσε να επικαλεστεί την πρώτη χρονιά με τα δικαστικά, τις κάρτες υγείας και όλα όσα είχε να αντιμετωπίσει.
Κανένα μέτρο πουθενά! Δηλαδή ποια λογική έχει η προσπάθεια αποδόμησης του Λουτσέσκου και όχι η πίστη ότι θα τα καταφέρει και πάλι; Έκανε τυχαία τέτοια πορεία στον ΠΑΟΚ και στις άλλες ομάδες; Με την Ξάνθη τρύπησε το ταβάνι της ομάδας ναι ή όχι; Το 2017-2018 έκανε θαύματα με τον ΠΑΟΚ; Το 2018-2019 κατάφερε το ακατόρθωτο με τον ΠΑΟΚ; Εκεί που πήγε στην Ασία και πήρε το Τσάμπιονς Ληγκ, τυχαία το έκανε και αυτό; Πέρσι έφθασε όσο πιο μακριά μπορούσε, τρυπώντας και πάλι το ταβάνι του ΠΑΟΚ! Φέτος εξελίσσει τη νέα και νεανική ομάδα; Αποδείχθηκε με τον ΟΦΗ; Με τον Παναθηναϊκό στο πρώτο μέρος; Είναι ίδιος ο ΠΑΟΚ του Ιουλίου με τον σημερινό; Αυτόν τον προπονητή ποιος δεν μπορεί να τον περιμένει;
Μόνο όποιος από εμμονή τον κυνηγάει επειδή ήρθε και απομακρύνθηκε ο Γκαρσία, άσχετα αν και εκείνον τον έσκιζαν όλοι με πολύ χειρότερους χαρακτηρισμούς…
Κατά τα άλλα περιμένουμε από τον ίδιο τον ΠΑΟΚ που δεν στήριξε την ομάδα στο τέλος των μεταγραφών να την στηρίξει τώρα έστω και επικοινωνιακά. Με επιχειρήματα για τη δουλειά και την πρόοδό της, αλλά και το πλάνο. Και όποιος καταλάβει… ( Η πρώτη κίνηση σημειώθηκε χθες το βράδυ με το δείπνο. Χρειάζεται και πιο αναλυτική επιχειρηματολογία προς τον κόσμο).
Θα αναρωτηθεί κανείς: «Μα το αποτέλεσμα δεν είναι πάνω από όλα;». Προφανώς. Για να έρθει αυτό όμως σε υψηλά ποσοστά προηγείται μία διαδικασία. Δουλειά. Τακτική. Βάσεις. Νοοτροπία. Πάμε σε ένα ακόμη παράδειγμα…
Κλασσική περίπτωση άστοχης κριτικής που φθάνει στα όρια της απαξίωσης λόγω αποτελεσμάτων, είχαμε μόλις πριν λίγους μήνες και με το κεντρικό πρόσωπο της φετινής χρονιάς. Υπάρχει μήπως Παναθηναϊκός ή Έλληνας φίλαθλος γενικότερα που δεν θυμάται τα απίστευτα σχόλια κατά του Γιοβάνοβιτς πέρσι τον Οκτώβριο μετά τα ματς με Αστέρα και ΟΦΗ; Αλλά και πιο μετά τον Φεβρουάριο… Θέλετε να τα θυμίσω; Θυμάμαι τι λέγονταν στην τηλεόραση! Έψαξα πολλά επώνυμα και ανώνυμα εκείνης της εποχής; Γιατί; Επειδή οι πολλοί έμεναν στο αποτέλεσμα και όχι στο τι χτίζει ο Παναθηναϊκός, κάτι που τώρα τον βοηθάει με τις βάσεις που έχει αποκτήσει. Ή μήπως τα ίδια δεν έγιναν πριν χρόνια, στην πρώτη χρονιά του Μαρτίνς στον Ολυμπιακό ειδικά όταν το ίδιο μήνα έχανε τους στόχους; Μετά όμως…
Πηγή: gazzetta.gr