Ο Γιάννης Παναγόπουλος κατάφερε -δυστυχώς- να κάνει τη ΓΣΕΕ συνώνυμο με το όνομά του. Δυστυχώς, γιατί η σχεδόν 20χρονη πορεία του στο «τιμόνι» του τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου, στιγματίστηκε περισσότερο από τυπικές διαδικασίες, άνευρα προτάγματα και διεκπεραιωτικές κινητοποιήσεις, παρά από μαχητικούς αγώνες, συλλογικές διεκδικήσεις και όραμα. Και όλα αυτά, μέσα σε μία πορεία δύο δεκαετιών κατά την οποία η ελληνική κοινωνία και οι εργαζόμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με μνημόνια, περικοπές μισθών, εργασιακή επισφάλεια και το τέλος των συλλογικών συμβάσεων.
Και έρχεται τώρα η «σκιά» της υπεξαίρεσης και η δέσμευση των λογαριασμών του προέδρου της ΓΣΕΕ, αφήνοντας το ερώτημα: τι έχει κάνει τελικά εδώ και 20 χρόνια ο Παναγόπουλος για το συμφέρον των εργαζομένων ως όφειλε;
Για τι ερευνάται ο Παναγόπουλος
Χθες, Πέμπτη, η είδηση για δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του Γιάννη Παναγόπουλου, με εντολή του προέδρου της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία.
Για την ίδια υπόθεση, στο «μικροσκόπιο» των Αρχών βρίσκονται ακόμη πέντε φυσικά πρόσωπα, καθώς και έξι εταιρείες, για τις οποίες έχει επίσης διαταχθεί δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων και ακινήτων.
Σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής, το οποίο διαβιβάστηκε σήμερα, Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου στην Εισαγγελία Αθηνών, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για δύο κακουργηματικές πράξεις: υπεξαίρεση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ επάγγελμα.
Ο Γιάννης Παναγόπουλος φέρεται να είχε κεντρικό ρόλο στην υπόθεση υπεξαίρεσης κονδυλίων από το Ελληνικό Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα κεφάλαια να εκτιμάται ότι φτάνουν συνολικά μέχρι και τα 75 εκατ. ευρώ, ενώ είχαν διατεθεί για την υλοποίηση επτά προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης κατά την πενταετία 2020-2025.
Τι ερευνά η Αρχή
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, από την έρευνα της Αρχής έχει διαπιστωθεί ότι η διαχείριση των κονδυλίων γινόταν μέσω ανάληψης έργων, των οποίων η ανάθεση γινόταν είτε απευθείας, είτε μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών, σε συγκεκριμένες εταιρείες προβολής και επικοινωνίας, εκδόσεων, και άλλες.
Ως modus operandi προκύπτει ότι για τα κονδύλια που διέθεταν τα νομικά πρόσωπα της ΓΣΕΕ για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης, συνάπτονταν συμβάσεις με εταιρίες-αναδόχους, οι οποίες εισέπρατταν σε μετρητά μέρος των κεφαλαίων χωρίς νόμιμη αιτία. Μάλιστα, μερικές από αυτές τις αναθέσεις δεν είχαν αναρτηθεί καν στη Διάυγεια. Ωστόσο, ορισμένες από αυτές τις εταιρίες, δεν είχαν το απαραίτητο προσωπικό για την υλοποίηση των προγραμμάτων και τα ποσά κατέληγαν παράνομα στους πραγματικούς δικαιούχους των εταιριών και στον Γιάννη Παναγόπουλο. Αυτά ήταν τα στοιχεία που οδήγησαν την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος να ερευνήσει την πορεία των χρημάτων και κατέληξε στη δέσμευση των λογαριασμών του πρόεδρος της ΓΣΕΕ.