Θρυαλλίδα εξελίξεων που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν ακόμη και σε εκλογές, αν παραστεί ανάγκη για την κυβέρνηση, υπό το βάρος των αποκαλύψεων, υποστηρίζουν διάφορες πλευρές στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ότι αποτελούν οι υποκλοπές εις βάρος του αρχηγού τους Νίκου Ανδρουλάκη.
Ωστόσο, αν αυτές οι αποκαλύψεις είναι καταιγιστικές και σε κάθε περίπτωση αποβούν μοιραίες πολιτικά για την κυβέρνηση, τότε ο πρωθυπουργός δεν έχει κανέναν λόγο να φέρει τις εκλογές πιο κοντά, αλλά αντίθετα να τις απομακρύνει μήπως και ξεχαστεί η υπόθεση. Άλλωστε, όπως εκτιμούν, ο λόγος που όλες οι εξελίξεις κινήθηκαν με αστραπιαία ταχύτητα είναι γιατί η μισή Ελλάδα απουσιάζει στις παραλίες.
Ποιος όμως είπε ότι Αύγουστος δεν έχει ειδήσεις…
Η αρχή της υπόθεσης και πώς αποκαλύφθηκε
Όταν το Σεπτέμβριο του 2021, δηλαδή πριν από τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, ο Νίκος Ανδρουλάκης αγόρασε καινούργια συσκευή τηλεφώνου, ώστε να εξυπηρετεί τεχνικά όλες τις επικοινωνίες του στην πορεία προς τις εκλογές για το ΠΑΣΟΚ (συνομιλίες με στελέχη του, συνεργάτες, chat, posts στο Instagram που ο ίδιος κάνει, αλλά και βιντεοκλήσεις ), είχε τη δυνατότητα το τηλέφωνό του να ελεγχθεί από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. Τότε διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν ίχνη παραβίασης, ώστε να παρακολουθούνται μέσω του παράνομου λογισμικού Pretador όλες οι επικοινωνίες του. Ωστόσο, δεν φανταζόταν ότι αυτές οι απόπειρες παραβίασης του τηλεφωνικού του απορρήτου θα ήταν η σταγόνα που θα ξεχείλιζε το ποτήρι.
Κανείς δεν φανταζόταν ότι θα είχαν προηγηθεί όλα αυτά για να φτάσουμε σήμερα στις παραιτήσεις Κοντολέων και Δημητριάδη. Την ουσιαστική όμως ευθύνη έχει απόλυτα ο πρωθυπουργός, υποστηρίζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί, κατά τη Χαριλάου Τρικούπη , το Μέγαρο Μαξίμου όχι μόνο γνώριζε την υπόθεση με τις παρακολουθήσεις του κ. ,Ανδρουλάκη αλλά μετά την ξαφνική τροπή από τον έλεγχο του κινητού του από το Ευρωκοινοβούλιο που δεν περίμεναν να συμβεί , η υπόθεση πήρε διαφορετική τροπή και αποκαλύφθηκε.
Ποιοι έδωσαν την εντολή παρακολούθησης;
Στο ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται ποιος έδωσε την εντολή να παρακολουθηθεί ο κ. Ανδρουλάκης, ποια ξένη μυστική υπηρεσία ζήτησε από την ΕΥΠ να παραβιάσει το απόρρητο και τα προσωπικά του δεδομένα και να επισυνδεθεί το κινητό του τηλέφωνο, ποια εισαγγελική αρχή πραγματοποίησε τη διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις και σε ποιο χρονικό διάστημα έγιναν οι συνακροάσεις.
Οι ίδιες πηγές από το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρός τους δεν είχε καμία αμφιλεγόμενη συνάντηση με κάποιο Κινέζο αξιωματούχο ή κάποια κινεζική υπηρεσία, όπως ακούγεται τις τελευταίες ώρες από διάφορες πλευρές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η οποία παραδέχεται ότι έγιναν νόμιμες επισυνδέσεις, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να γυρίσει το κλίμα και να κάνει ρελάνς στον Νίκο Ανδρουλάκη, επιχειρήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου να υπάρξει επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, γεγονός όμως που δεν κατέστη δυνατό, αφού ο κ. Ανδρουλάκης δεν βρέθηκε… τηλεφωνικά. Εξ ου και η ενημέρωση με αιχμές που άφησε ο κ. Γ. Οικονόμου εναντίον του:
«Αμέσως μόλις περιήλθε σε γνώση του πρωθυπουργού η περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης, κατόπιν και εγκρίσεως εισαγγελικής αρχής, για τον κ. Ανδρουλάκη, η κυβέρνηση επεδίωξε δια του κ. Γεραπετρίτη να τον ενημέρώσει πλήρως, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να μην ανταποκριθεί».
Σύμφωνα με διαρροές από το ΠΑΣΟΚ, ζητείται η εκ νέου σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η κυβέρνηση απαντά θετικά στο αίτημα αυτό, ελπίζοντας αυτή τη φορά να ανταποκριθεί και ο κ. Ανδρουλάκης, να παραστεί προσωπικά, προκειμένου να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα τα σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά, απαντήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία».
Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ και τα όσα έλεγε ο υπουργός Επικρατείας
Το ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ότι η κυβέρνησης εξ αρχής προσπάθησε να υποβαθμίσει την υπόθεση, αναρωτήθηκε γιατί υπήρξε τόσο πολύ μεγάλη προσπάθεια να υποβαθμιστεί το θέμα από τα μίντια και να μην υπάρξει συνέχεια; Τα όσα ακολούθησαν δίνουν προφανώς και τις απαντήσεις στα ερωτήματά τους.
Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη απαντούν στις αιχμές της κυβέρνησης: «Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή λειτούργησε απόλυτα θεσμικά και με σεβασμό στη Δικαιοσύνη. Ο κ. Γεραπετρίτης και ο κ. Κοντολέων βρέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και δεν είπαν την αλήθεια. Καλούμε την κυβέρνηση θεσμικά να ενημερώσει άμεσα την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας χωρίς άλλη καθυστέρηση. Όλα στο φως». Η δήλωση αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι τον κ. Ανδρουλάκη δεν τον αναζήτησε ο κ. Γεραπετρίτης τηλεφωνικά, αλλά του έστειλε μόνο ένα SMS και για ένα τόσο σοβαρό θέμα το μόνο που δεν κάνει κάποιος έχοντας θεσμική θέση είναι αυτό», υποστηρίζουν από το ΠΑΣΟΚ και για αυτό λένε ότι ο υπουργός Επικρατείας ψεύδεται, καθώς πριν την παραδοχή και ο ίδιος και ο διοικητής της ΕΥΠ έλεγαν ψέματα, όταν κλήθηκαν να μιλήσουν στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, υπενθυμίζοντας από τη Χαριλάου Τρικούπη τις κυβερνητικές διαρροές στις 29 Ιούλιου, δηλαδή την ημέρα που συνεδρίασε η Επιτροπή της Βουλής, όπου ο κ. Γεραπετρίτης φέρεται να δήλωσε ότι το ελληνικό Δημόσιο ουδέποτε έχει προμηθευτεί παράνομο λογισμικό παρακολούθησης και δεν υπάρχει, ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα τέτοια σύμβαση. Παράλληλα φέρεται να τόνισε πως η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο αυστηρά πλαίσια για τις νόμιμες επισυνδέσεις, ενώ δεν γίνεται γνωστοποίηση σε περιπτώσεις που υπάρχει νόμιμη επισύνδεση για λόγους εθνικής ασφαλείας, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες σε όλο τον κόσμο και αναφέρθηκε στις περιπτώσεις υβριδικού πολέμου ή σε περιπτώσεις κατασκοπείας εκ μέρους της γείτονος.
Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στο CNN Greece: Τι γνώριζε και από πότε ο πρωθυπουργός
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος, με αποκλειστική του δήλωση στο CNN Greece, τονίζει πως εκείνο που έχει περισσότερο σημασία είναι να πληροφορηθούν οι ίδιοι και η κοινή γνώμη τι γνώριζε και από πότε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τις υποκλοπές των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη.
Στρέφεται και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο προσάπτει εμμέσως άναρθρες κραυγές και εύκολα αναθέματα.
Η δήλωση του εκπροσώπου τύπου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρη Μάντζου έχει ως εξής :
«Η εξέλιξη της υπόθεσης με την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη αποκτά νέα τροπή, μετά την παραίτηση Δημητριάδη – Κοντολέοντος και τις αποκαλύψεις που τις συνόδευσαν. Η υπηρεσία ασφαλείας της χώρας ομολογεί ευθέως ότι παρακολουθούσε Έλληνα ευρωβουλευτή και υποψήφιο αρχηγό του κόμματός του. Η ΕΥΠ επικαλείται διαδικασία επισύνδεσης με το κινητό τηλέφωνο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, λίγο μετά την αποτυχημένη απόπειρα κάποιων -άραγε ποιων;- να παγιδεύσουν το τηλέφωνο με το Predator. Η καθηλωτική αυτή διαπίστωση πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος.
Το πιο σοβαρό ερώτημα, που πρέπει να απαντηθεί με κάθε διαθέσιμο θεσμικό τρόπο, είναι: Πόσα γνώριζε και από πότε τα γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης;
Το αίτημα για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής είναι το αμέσως επόμενο βήμα, σε μια διαδικασία απολύτως θεσμική και υπεύθυνη, που έχουμε ακολουθήσει από την πρώτη ημέρα. Μακριά από άναρθρες κραυγές και εύκολα αναθέματα. Η πλειοψηφία αλλά και η αντιπολίτευση θα αναμετρηθούν μέσα στη Βουλή με τη δική τους ιστορική ευθύνη. Ποιος επιζητά το φως και ποιος το φοβάται»;
ΠΑΣΟΚ: Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις υποκλοπές στον Ανδρουλάκη
Το ΠΑΣΟΚ, όπως λένε στελέχη του, κινήθηκε από την πρώτη στιγμή θεσμικά λειτουργώντας αντίθετα από τον ΣΥΡΙΖΑ με ψυχραιμία , λογική και πολιτική συνέπεια, χωρίς άναρθρες κραυγές όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που, όπως λένε, επιχειρεί να καπηλευτεί την υπόθεση και ότι δήθεν εξαιτίας της πίεσης που άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση οδηγήθηκαν οι εξελίξεις εδώ που έφτασαν, με τις παραιτήσεις του διοικητή της ΕΥΠ και του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού.
«Το ΠΑΣΟΚ λειτούργησε απόλυτα θεσμικά και με σεβασμό στη Δικαιοσύνη» επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιρρίπτοντας ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για την προσπάθεια να εκμεταλλευτεί πολιτικά την υπόθεση και για αυτό το λόγο στο ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν πρώτοι το αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής την οποία αποδέχθηκε στην ουσία η κυβέρνηση αφού δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς καθώς από την πρώτη στιγμή μιλούσε για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης».
Ο κ. Οικονόμου απάντησε στην ουσία θετικά στο ΠΑΣΟΚ και το αίτημα που κατέθεσε : «Με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά».
Για την κατάθεση αιτήματος για Εξεταστική Επιτροπή από το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την αναθεωρητέα διάταξη του 2020, δεν χρειάζεται πλέον διευρημένη πλειοψηφία αλλά αρκούν μόνο δέκα βουλευτές να συνυπογράψουν το αίτημα για να κατατεθεί στο πρόεδρο της Βουλής, που σύμφωνα με το νέο κανονισμό, η διαδικασία προβλέπει μόνο δύο εξεταστικές στο ίδιο έτος.
Η πρώτη είχε κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για άλλο θέμα άσχετο,και η δεύτερη κατατίθεται σε λίγες ώρες από το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να χρειάζεται πλέον να ζητήσει υπογραφές και από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αρκούν.