Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών και την παράνομη διακίνησή τους, αλλά και για να τιμήσει τον κινέζο μανδαρίνο Λιν Τσε Χσου (1785-1850), που απαγόρευσε το εμπόριο οπίου στην Καντώνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου το 1839.
Με κεντρικό μήνυμα «Έχεις επιλογή. Υπάρχει τρόπος», ο ΟΚΑΝΑ τονίζει την ύπαρξη θεραπευτικής επιλογής και δυνατότητας αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.Το 2021 η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς το αποτύπωμα της πανδημίας της COVID-19, ενέτεινε τα καθημερινά προβλήματα του ευάλωτου πληθυσμού των εξαρτημένων ατόμων,αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΚΑΝΑ.
Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ) πραγματοποίησε το 2019 «πανελλήνια έρευνα στον σχολικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές» σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 17.733 μαθητών λυκείου, ηλικίας 16-18. Τα συμπεράσματα της έρευνας συνοψίζονται στα παρακάτω οκτώ σημεία:
- Η συντριπτική πλειονότητα των έφηβων μαθητών στην Ελλάδα (84%) δεν έχει κάνει ποτέ χρήση ουσιών.
- Κυριαρχεί η κάνναβη, αλλά δεν πρέπει να υποτιμηθεί η χρήση εισπνεόμενων ουσιών.
- Μία σημαντική μερίδα μαθητών κάνει συχνή χρήση κάνναβης.
- Τα ποσοστά της χρήσης αυξάνονται σημαντικά από τη μία τάξη του λυκείου στην επόμενη.
- Παραμένουν σημαντικές οι διαφορές ανάμεσα στα φύλα (σχεδόν διπλάσιο το ποσοστό στα αγόρια συγκριτικά με τα κορίτσια).
- Η χρήση ουσιών είναι υψηλότερη στους μαθητές οικογενειών με «χαμηλό» και με «υψηλό» οικονομικό επίπεδο.
- Σταθερότητα διαχρονικά, αλλά αύξηση στη συχνή χρήση κάνναβης.
- Τα ποσοστά της χρήσης στους 16χρονους στην Ελλάδα είναι χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/44