Να βγει από τη δύσκολη θέση που έχει περιέλθει με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ επιχειρεί η κυβέρνηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα να δίνει τον τόνο της κυβερνητικής στρατηγικής. Μετά τη φράση «αποτύχαμε» που χρησιμοποίησε την Κυριακή στην ανάρτησή του στο facebook, ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε χθες προαναγγέλλοντας τη σύσταση μιας task force για τη διεκδίκηση των παρανόμως καταβληθεισών επιχορηγήσεων από αυτούς που τις εισέπραξαν, καίτοι δεν τους αναλογούσαν. Η εν λόγω ομάδα κρούσης θα απαρτίζεται από στελέχη της οικονομικής αστυνομίας και της ΑΑΔΕ, με την τελευταία μάλιστα να αναλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος στην έρευνα για την ανεύρεση των «πονηρών».
Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε και χθες σε αυτοκριτική γραμμή, λέγοντας ότι αναλαμβάνει την ευθύνη και για άλλες κυβερνήσεις που στο παρελθόν κινήθηκαν με αδιαφάνεια στο πεδίο των αγροτικών επιχορηγήσεων, τονίζοντας ότι οι δομές του κράτους θα πρέπει να μεταρρυθμιστούν, έστω και αν αυτό συνεπάγεται πολιτικό κόστος. Ο κ. Μητσοτάκης είναι προφανές ότι θα επιμείνει στο «κόψιμο» του γόρδιου δεσμού με την προαναγγελία υπαγωγής του αμαρτωλού ΟΠΕΚΕΠΕ στην «ομπρέλα» της ΑΑΔΕ, ώστε και οι αγροτικές επιδοτήσεις να περάσουν στην εποχή του gov.gr, όπως το έθεσε χθες.
Σε κάθε περίπτωση, στα υψηλόβαθμα κυβερνητικά κλιμάκια αντιλαμβάνονται ότι η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ πλήττει την κυβέρνηση στον πυρήνα του μεταρρυθμιστικού αφηγήματος. Και ενώ είναι ασαφές ακόμα αν προκαλεί δημοσκοπικές απώλειες και σε ποια έκταση, το πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι οι παλαιοκομματικές νοοτροπίες που αποκαλύπτονται στους επίμαχους διαλόγους.
«Δεν πρέπει να υιοθετήσουμε τη λογική του συμψηφισμού, ούτε αρκεί να λέμε ότι αυτές οι ψηφοθηρικές πρακτικές ήταν διαχρονικές, γίνονταν από άλλες παρατάξεις. Οι πολίτες μάς ψήφισαν για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα, όχι για να τα διαιωνίσουμε», σημείωσε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης, στέλνοντας μήνυμα στους υπουργούς και στα «γαλάζια» στελέχη.
Διαχείριση κρίσης
Είναι πάντως δεδομένο ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν επανέλθει σε καθεστώς διαχείρισης κρίσης. Ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργο Μυλωνάκη, τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, είναι σε «πρώτο πλάνο», διαμορφώνοντας τη στρατηγική.
Κυβερνητικά στελέχη εξηγούν ότι το πρώτο και θεμελιώδες βήμα ήταν η κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε άμεση συνεννόηση και με την Κομισιόν, ενώ με γρήγορες κινήσεις ανακοινώθηκε και η αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα του Μάκη Βορίδη και των τριών πρώην πλέον υφυπουργών. Σε μια προσπάθεια η κυβέρνηση να μην εκπέμπει μονοδιάστατα μάλιστα στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκαν και σημαντικά νομοσχέδιο, όπως το «μικρό Ταμείο Ανάκαμψης» εμβέλειας άνω των 8 δισ. που εξειδικεύτηκε αργότερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά και το εργασιακό νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως.
Σε αυτό το πλαίσιο, πάντως, η κυβέρνηση ξέκοψε χθες με σαφήνεια τα σενάρια και νέων παραιτήσεων, με φόντο τους διαλόγους των διευθυντών των γραφείων του Γιάννη Κεφαλογιάννη και του Χρήστου Κέλλα, ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι γίνεται διάκριση ευθυνών.
Οι αποφάσεις και οι προειδοποιήσεις
Όπως και να έχει, η κυβέρνηση καλείται το επόμενο διάστημα να πάρει τις αποφάσεις και ως προς την κοινοβουλευτική διερεύνηση της υπόθεσης. Με τα ως τώρα δεδομένα, η ΝΔ μοιάζει μάλλον απρόθυμη για Προανακριτική που θα αφορά τον Μάκη Βορίδη, ενώ ως προς τον Λευτέρη Αυγενάκη δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, με δεδομένο ότι εξετάζεται ακόμα το σύνολο των στοιχείων της δικογραφίας.
Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ δεν θα καταθέσει δική της πρόταση, όπως έκανε στην περίπτωση του Χρήστου Τριαντόπουλου και του Κώστα Καραμανλή και θα επιχειρηματολογήσει επί τη βάσει της πρότασης του ΠΑΣΟΚ που προαναγγέλθηκε και χθες από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Το κυρίαρχο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι η ΝΔ να μην συναινέσει, πλην όμως αυτό μένει να οριστικοποιηθεί.
Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση έχει ενεργοποιήσει ξανά φυγόκεντρες τάσεις εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος που κινείται πλέον στη λογική των ανοιχτών παρατηρήσεων έχει αφήσει αιχμές για την αδυναμία του Μαξίμου και των… excel να προβλέψουν τις εξελίξεις, ενώ και ο Στέλιος Πέτσας χθες κάλεσε την κυβέρνηση να προλάβει τυχόν νέες εξελίξεις και έγινε ο πρώτος βουλευτής της ΝΔ που τάσσεται υπέρ της Προανακριτικής για τους αναφερόμενους δύο πρώην υπουργούς. Και ο Θεόδωρος Καράογλου επίσης ανέφερε ότι δεν επιτρέπονται οι συμψηφισμοί και επέμεινε ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι».