Απογοητευτικά είναι τα ευρήματα της νέας έρευνας του ΟΟΣΑ για τις δεξιότητες των ενηλίκων, που διεξάγεται σχεδόν ανά δεκαετία, και φέτος περιλαμβάνει 31 χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου. Ο εγγραματισμός των ενηλίκων στον δυτικό κόσμο, όχι μόνο δεν βελτιώνεται, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο χειροτερεύει. Σχεδόν ο ένας στους πέντε ενήλικες στις ανεπτυγμένες χώρες έχει ικανότητες ανάγνωσης, γραφής και απλών πράξεων αριθμητικής ίσες ή και χειρότερες από αυτές ενός μαθητή πέμπτης δημοτικού. Στην Ελλάδα τα αντίστοιχα ποσοστά – σε παλιότερη έρευνα – ξεπερνούσαν το 26%.
Στόχος της έρευνας «Αdult Skills» είναι να αξιολογήσει την επάρκεια ενηλίκων και νέων ατόμων σε εργάσιμη ηλικία (16-65 ετών) σε τρεις βασικές δεξιότητες: Εγγραματισμός-αλφαβητισμός (literacy), αριθμητικός εγγραματισμός ή «αριθμητισμός»(numeracy) και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, ιδίως σε περιβάλλοντα που απαιτούν τη χρήση τεχνολογίας. Ο αλφαβητισμός αφορά τις ικανότητες ανάγνωσης και γραφής και κατ’επέκταση την κατανόηση, ερμηνεία και χειρισμό του γραπτού και προφορικού λόγου. Ο «αριθμητικός αλφαβητισμός», εκτός από την ικανότητα να κάνεις απλές αριθμητικές πράξεις, έχει να κάνει με την κατανόηση μαθηματικών εννοιών και την αξιοποίησή τους στην καθημερινότητα.
Κύριος στόχος της έρευνας είναι να δείξει πώς οι ενήλικες αξιοποιούν τις γνώσεις τους στην αγορά εργασίας, στην κοινωνία αλλά και την συμμετοχή στην πολιτική ζωή. Με βάση τα ευρήματα, να παρέχει αξιόπιστα δεδομένα για τους υπεύθυνους χάραξης εργασιακής και εκπαιδευτικής πολιτικής.
Η θέση της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ
Η Ελλάδα αν και συμμετείχε στον προηγούμενο γύρο της έρευνας (το 2015, με τα επικαιροποιημένα συμπεράσματα να δημοσιεύονται το 2019), δεν περιλαμβάνεται προς το παρόν στη νέα έκδοση.
Ωστόσο οι επί μέρους παρατηρήσεις στην πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία δεν είναι απόλυτα ενθαρρυντικές.
Στην Ελλάδα, παρατηρείται το εξής παράδοξο, σε ό,τι αφορά τις δεξιότητες των ενηλίκων: Από τη μία όπως γράφει ο ΟΟΣΑ, διαθέτουμε ένα ολοένα πιο μορφωμένο εργατικό δυναμικό, που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για τις δυνατότητες ανάπτυξης των επιχειρήσεων.