Η κίνηση του Χαφτάρ να κηρύξει «ανεπιθύμητα» (personae non gratae) τα μέλη της ευρωπαϊκής αποστολής που επισκέφθηκαν χθες την Λιβύη, ερμηνεύεται από σοβαρούς αναλυτές ως ένα μήνυμα ισχύος προς την Κομισιόν, ότι παραμένει κυρίαρχος παίχτης στη διαχείριση του μεταναστευτικού στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Χαφτάρ κρατά τα «κλειδιά» των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη και επομένως στην Ευρώπη και ουσιαστικά διώχνοντας από τη Βεγγάζη την ευρωπαϊκή αποστολή προσπαθεί να «τρίξει τα δόντια». Από την άλλη, η χώρα μας, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, δεν θα γίνει δίαυλος μεταναστευτικών ροών.
Είναι χαρακτηριστικό της ανησυχίας που επικρατεί για το μεταναστευτικό ότι σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει προγραμματισμένη σύσκεψη με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνο Πλεύρη, για να εξεταστούν τα νέα δεδομένα μετά και την κίνηση του Χαφτάρ να χαρακτηρίσει ως «ανεπιθύμητη» στη Βεγγάζη την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, που αποτελείτο από τον Επίτροπο Μετανάστευσης της Ε.Ε. Μάγκνους Μπρούνερ και τους αρμόδιους υπουργούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας.
Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στη νότια Κρήτη είναι εφιαλτική, αφού μέσα σε τρεις μέρες έχουν φτάσει τουλάχιστον 2.000 μετανάστες.
Το παρασκήνιο της διπλωματικής κρίσης
Όλα ξεκίνησαν όταν η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, φτάνοντας από την Τρίπολη στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης, ενημερώθηκε ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ επιθυμεί να τους συναντήσει στην ειδική αίθουσα VIP του αεροδρομίου παρουσία του Υπουργικού του Συμβουλίου.
Κίνηση που εκτιμάται πως ήταν απολύτως «σκηνοθετημένη» από τον ισχυρό άντρα της Βεγγάζης, με στόχο την έμμεση αναγνώριση της κυβέρνησης του από την ΕΕ, η οποία, όπως και ο ΟΗΕ, δεν το έχει πράξει.
Ο Επίτροπος Μπρούνερ απάντησε ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένος γι’ αυτό, και ότι η συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΕΕ πρέπει να γίνει αυστηρά με τον Χαλίφα Χαφτάρ και μόνο για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής.
Η δήλωση Μπρούνερ πυροδότησε την αντίδραση του Χαφτάρ, ο οποίος δεν δέχτηκε συνάντηση χωρίς την παρουσία των υπουργών του. Παράλληλα, φέρεται οι Λίβυοι αξιωματούχοι να πρότειναν στον Μπρούνερ να δει μόνος του τους υπουργούς του Χαφτάρ, κάτι που ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρνήθηκε.
Στη συνέχεια ακολούθησε η ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βεγγάζης, με την οποία χαρακτήριζε τον Επίτροπο και του Ευρωπαίους αξιωματούχους ως «ανεπιθύμητα πρόσωπα» (personae non gratae) και τους καλούσε να φύγουν από τη χώρα αμέσως.
Η ενημέρωση Πλεύρη στον Μητσοτάκη
Ο Θάνος Πλεύρης προσγειώθηκε στην Ελλάδα λίγο μετά τις 19:00 και ενημέρωσε τηλεφωνικά τον πρωθυπουργό για όσα είχαν συμβεί.
Το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγε την οποιαδήποτε δήλωση και παρέπεμπε στην επίσημη αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το επιχείρημα ότι επρόκειτο για αποστολή της Κομισιόν με επικεφαλής τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ και τη συνοδεία 3 υπουργών κρατών – μελών της ΕΕ.
«Τα περιθώρια έχουν στενέψει σε αυτές τις οριακές περιπτώσεις η κυβέρνηση εξετάζει όλο και πιο αυστηρά και αποδοτικά μέτρα», είχε αναφέρει πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αναγνωρίζοντας ότι οι ροές εδώ και μερικές εβδομάδες είναι πολύ μεγάλες.
Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δούμε μέτρα α λα… Τραμπ στο μεταναστευτικό.
Ανησυχία για τις επόμενες κινήσεις Χαφτάρ
Πάντως, οι κινήσεις του Χαφτάρ προκαλούν ανησυχία. Κανείς δεν ξέρει αν θα συνεχίσει να εκβιάζει την Ευρώπη με καραβιές παράνομων μεταναστών προς τη νότια Κρήτη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Σάββατο έως και χθες τα ξημερώματα, στις παραλίες της νότιας Κρήτης είχαν φτάσει 1.849 μετανάστες από τη Λιβύη, και συνολικά από τις αρχές του χρόνου πάνω από 9.000.
Η χθεσινή εξέλιξη έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση και είναι πολύ πιθανό να ληφθούν μέτρα.