Σύγκρουση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή την απόφαση για εγκατάσταση πλωτού φράχτη στο Αιγαίο για την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, με κοινή ανακοίνωση των αρμόδιων τομεαρχών, κατηγορεί την κυβέρνηση την κυβέρνηση ότι η εγκατάσταση του πλωτού φράχτη αποτελεί πράξη «ντροπής που προσβάλει τον ανθρωπισμό και το αίσθημα αλληλεγγύης του λαού μας και παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες».
«Πρόκειται για μια πολιτική-κόλαφο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει ήδη καταδικαστεί από ανθρωπιστικές οργανώσεις, φορείς, πολιτικά κόμματα, ευρωβουλευτές, ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -σύμφωνα με δημοσιεύματα», σημειώνουν οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν ότι πρόκειται για μια παράλογη, ανεφάρμοστη και επικίνδυνη πρωτοβουλία. Παράλληλα, κάνουν λόγο για φωτογραφικές προκηρύξεις για τα φράγματα που ολοκληρώνονται εντός πέντε ημερών και καταλήγουν: «κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύουν ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτα και προβαίνουν σε επικίνδυνους και απάνθρωπους ακροβατισμούς στο προσφυγικό».
Μηταράκης για πλωτό φράχτη: Μήνυμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι
Από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, τόνισε ότι πλωτός φράχτης «στέλνει μήνυμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι και παίρνουμε κάθε μέτρο για την προστασία των συνόρων». Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο Νότης Μηταράκης σημείωσε ότι οι τεχνολογίες αυτές έχουν ήδη εφαρμοστεί και εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο βοηθά στην επιτήρηση σημείων που είναι κοντά στα τουρκικά παράλια. Επισήμανε, δε, ότι εκτός από τον πλωτό φράχτη στα μέτρα προστασίας των συνόρων περιλαμβάνεται η ενίσχυση του Λιμενικού αλλά και η « ηλεκτρονική κουρτίνα για να παρακολουθούμε τους διαύλους».
Διευκρινίσεις από την Κομισιόν
Παράλληλα, ερωτώμενος για το θέμα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι η Κομισιόν θα παρακολουθεί την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και την αποτελεσματική πρόσβαση των αιτούντων άσυλο. «Ενημερωθήκαμε για τα σχέδια της κυβέρνησης από τον Τύπο. Θα έρθουμε σε επαφή με τις ελληνικές Αρχές για να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα τι σχεδιάζουν και ποιοι είναι οι στόχοι της εγκατάστασης ενός φράγματος», απάντησε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Προσομοίωση στη Αττική
Η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να κατασκευαστεί πλωτό φράγμα στο Αιγαίο με σκοπό τη μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, συζητήθηκε και στο υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι εντός των ημερών θα γίνει προσομοίωση των πλωτών φραγμάτων σε περιοχή της Αττικής και αν τα αποτελέσματα κριθούν ικανοποιητικά, τότε θα προχωρήσει η κατασκευή στο Αιγαίο. Το αρχικό πλάνο προβλέπει ότι το πλωτό φράγμα θα είναι μήκους 2700 μέτρων. Μάλιστα, χθες, ανακοινώθηκε και ο σχετικός διαγωνισμός για την προμήθεια του πλωτού προστατευτικού συστήματος.
Γερμανικά ΜΜΕ: Το πλωτό φράγμα είναι ακριβή και παράλογη λύση
Οπως αναφέρει η DW έκπληξη και επικριτικά σχόλια προκαλεί στον γερμανικό τύπο η ιδέα της Αθήνας να περιορίσει τη μετανάστευση με πλωτά φράγματα. Δεν λείπουν όμως και οι επισημάνσεις για τις ευθύνες της Ευρώπης.
«Τείχη στη θάλασσα» επιγράφεται σχόλιο της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, που αναφέρει τα εξής: «Στον Μεσαίωνα άνοιγαν τάφρους γύρω από τα τείχη του κάστρου, για να κρατήσουν μακριά τον εχθρό. Τώρα η Ελλάδα θέλει να υψώσει τείχη στη θάλασσα, ώστε να προφυλάξει το οχυρό της Ευρώπης από τους μετανάστες. Μία ακριβή και παράλογη ιδέα. Το φράγμα που αναβοσβήνει και εκτείνεται σε μήκος τριών χιλιομέτρων μάλλον δεν πρόκειται να γίνει φόβητρο, γιατί εύκολα μπορεί να παρακαμφθεί. Άλλωστε η Ελλάδα δεν μπορεί να περιφράξει όλα της τα νησιά μπροστά στα τουρκικά παράλια».
Ερώτηση 64 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό
Εν τω μεταξύ, 64 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση στην οποία υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει στην πολιτική της ενεργητικής και παθητικής αποτροπής στο προσφυγικό. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, ρωτούν τους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εργασίας πότε θα εφαρμοστεί το σχέδιο ομαλής αποσυμφόρησης των ΚΥΤ των νησιών, ποια θα είναι η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού του σχεδιασμού για γενικευμένη κράτηση όσων εισέρχονται στη χώρα και αν θα επαναφέρουν τις διατάξεις και τις δικλείδες για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου αλλά και αν θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας με την επαναφορά της δυνατότητας έκδοσης ΑΜΚΑ για όλους τους αιτούντες διεθνή προστασία αλλά και τα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/o-syriza-den-thelei-ton-ploto-frahti-sto-aigaio