Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ εν μέσω Πάσχα να μην έχει επαναφέρει το ζήτημα των δασμών αλλά αυτοί ειδικά σε ότι αφορά την Κίνα – τον βασικό εξ αρχής στόχο – παραμένουν κανονικά σε ισχύ.
Σε ισχύ παραμένει μέχρι «αποδείξεως του εναντίου» και ο συνολικός φόρος του 10% προς όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Αμερικανικά μέσα επικαλούμενα πηγές από τις αμερικανικές αρχές ελέγχου και εμπορίου αποκαλύπτουν σήμερα πως ο Αμερικανός Πρόεδρος αναμένει τις επόμενες ημέρες στο οβάλ γραφείο μία πολύ αναλυτική έρευνα αναφορικά με τον τρόπο που το Πεκίνο καταφέρνει να ξεφεύγει από την αμερικανική «μέγγενη» των οικονομικών μέτρων την τελευταία δεκαετία. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φαίνεται μάλιστα να έχει ζητήσει εξειδικευμένη ανάλυση για έναν συγκεκριμένο εμπορικό κλάδο της Κίνας: τα φωτοβολταϊκά πάνελ.
Το Πεκίνο παράγει σήμερα και διαθέτει ως εξαγώγιμο προϊόν ποσοστό μεγαλύτερο του 70% του συγκεκριμένου προϊόντος και έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο δίκτυο τόσο παραγωγής όσο και εμπορικής διάθεσης σε ολόκληρη την Ασία προκειμένου να καταφέρει να ξεπεράσει – με επιτυχία τα τελευταία 8 χρόνια – τα εμπορικά εμπόδια που βάζουν ΗΠΑ και Ευρώπη. Το Πεκίνο έχει μεταφέρει μεγάλο μέρος της παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ σε χώρες όπως η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία και το Βιετνάμ και από εκεί εξάγει το μεγαλύτερο μέρος του τελικού προϊόντος προς πελάτες κυρίως σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Με αυτό τον τρόπο η Κίνα πέρα από το χαμηλό κόστος παραγωγής και την αποφυγή των δασμών έχει δημιουργήσει και ένα αρκετά δυναμικό «δίχτυ» εξάρτησης των συγκεκριμένων χωρών από το ίδιο το Πεκίνο.
Σύμφωνα με πηγές από το Αμερικανικό υπουργείο εμπορίου και την ομάδα που διεξάγει τους τελευταίους μήνες την συγκεκριμένη έρευνα ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει ανοιχτά απειλήσει πως εάν τα στοιχεία είναι επιβαρυντικά για την Κίνα είναι διατεθειμένος να επιβάλλει δασμούς που δεν έχουν επιβληθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν. Συγκεκριμένα εάν η έκθεση των αρμόδιων αμερικανικών Αρχών δείξει πως η Κίνα ελέγχοντας αποκλειστικά την παραγωγική και εξαγωγική διαδικασία σε συγκεκριμένες χώρες εκμεταλλεύεται κενά και απειλεί τον συγκεκριμένο κλάδο στις ΗΠΑ τότε δεν αποκλείεται τα φωτοβολταϊκά πάνελ να έχουν από τις αρχές του επόμενου μήνα δασμούς που θα ξεπερνούν το 3000%. Μπορεί ο Αμερικανός Πρόεδρος να έχει εκφραστεί πολλές φορές κατά των καθαρών μορφών ενέργειας και να έχει στηρίξει ανοιχτά τις «παραδοσιακές» αλλά φαίνεται να έχει την πρόθεση να πληγώσει το Πεκίνο σε έναν κλάδο στον οποίο παγκοσμίως κυριαρχεί. Δεν είναι γνωστό με ποιον τρόπο θα απαντήσει η Κίνα σε μία τέτοια αμερικανική κίνηση αλλά φαίνεται πως το Πεκίνο δεν έχει πρόβλημα να ενεργοποιήσει αντίστοιχα αντίμετρα προς την Ουάσιγκτον ειδικά στο κομμάτι σπάνιων γαιών και συγκεκριμένων προϊόντων – όπως οι τεχνητοί κινεζικοί μαγνήτες – στα οποία έχει σημαντική έκθεση ειδικά η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.
Σε κάθε περίπτωση οι ΗΠΑ δεν φαίνονται διατεθειμένες να «χαλαρώσουν» τα μέτρα που ο Τραμπ έχει ομαδοποιήσει και έχει ονομάσει «ημέρα απελευθέρωσης» και από την πλευρά της η Κίνα σήμερα εμφανίζεται σαν «έτοιμη από καιρό» για τον συγκεκριμένο οικονομικό και εμπορικό πόλεμο με το αντίπαλο δέος στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Οι πρώτοι μεγάλοι χαμένοι του συγκεκριμένου πολέμου θα είναι οι «τρίτοι» οι μικρότερες δηλαδή εξαρτημένες από τον έναν ή τον άλλο μεγάλο πόλο οικονομίες για τις οποίες οι συνέπειες θα είναι σημαντικές και θα εκδηλωθούν και σχετικά σύντομα.
Πηγή: protothema.gr