Μια πλημμύρα κινεζικών εισαγωγών με έκπτωση ενδέχεται να επιδεινώσει τους οικονομικούς κινδύνους για την Ευρώπη μετά τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιούν οι αναλυτές, ωθώντας τις Βρυξέλλες να προετοιμάσουν μέτρα για να θωρακιστούν από το κύμα φθηνών αγαθών από την Ασία.
Ο άμεσος αντίκτυπος των δασμών ύψους 20% του προέδρου των ΗΠΑ στα προϊόντα της ΕΕ έχει πυροδοτήσει φόβους για το μέλλον των δοκιμαζόμενων κατασκευαστών των «27», οι οποίοι ήδη κλονίζονται από τους δασμούς των ΗΠΑ στα αυτοκίνητα και το χάλυβα. Αλλά η αυστηρότητα των δασμών του Τραμπ σε οικονομίες όπως η Κίνα και το Βιετνάμ σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες είναι πλέον σε επιφυλακή για μια εισροή ασιατικών προϊόντων, όπως ηλεκτρικά είδη και μηχανές, που θα πλημμυρίσουν τις δικές τους αγορές.
Η Επιτροπή ετοιμάζει νέους δασμούς έκτακτης ανάγκης για να ανταποκριθεί, δήλωσαν αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι έχουν εντείνει την επιτήρηση των εισαγωγικών ροών.
«Το άμεσο εμπορικό σοκ στην Ασία πιθανότατα θα αντηχήσει και στην Ευρώπη», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank για τη Γερμανία, Ρόμπιν Βίνκλερ. Οι Κινέζοι κατασκευαστές θα προσπαθήσουν να πουλήσουν περισσότερα από τα προϊόντα τους στην Ευρώπη και αλλού καθώς θα αντιμετωπίσουν «ένα τρομερό δασμολογικό τείχος στις ΗΠΑ».
«Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα ασφαλείας για περισσότερες από τις βιομηχανίες μας», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. «Ανησυχούμε πολύ ότι αυτό θα είναι άλλο ένα σημείο έντασης με την Κίνα. Δεν περιμένω ότι θα αλλάξουν το μοντέλο πλεονάζουσας παραγωγικής τους ικανότητας». Ο διπλωμάτης πρόσθεσε ότι η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει δασμούς έως και 35% στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα και ότι είναι πιθανό οι Βρυξέλλες να πρέπει να ανεβούν «πολύ υψηλότερα» σε άλλα προϊόντα.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν μέτρα για την αναταραχή στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, αφού η κυβέρνηση Τραμπ σόκαρε τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ με το εύρος και την κλίμακα των λεγόμενων αμοιβαίων δασμών. Σύμφωνα με το Yale Budget Lab, τα μέτρα έχουν οδηγήσει τον πραγματικό δασμολογικό συντελεστή των ΗΠΑ σε επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από το 1909.
Η ΕΕ συγκαταλέγεται στις οικονομίες που υπόκεινται σε υψηλότερη εισφορά από τον βασικό δασμό του 10% που εφαρμόζει ο Λευκός Οίκος σε όλους τους εταίρους του εκτός από τον Καναδά και το Μεξικό. Αλλά η Κίνα θα δοκιμαστεί ακόμα πιο σκληρά. Το Πεκίνο αντιμετωπίζει έναν «αμοιβαίο» δασμό 34%, επιπλέον του 20% που έχει ήδη επιβάλει ο πρόεδρος. Ο Τραμπ στόχευσε επίσης χώρες μέσω των οποίων οι κινεζικές εταιρείες εκτρέπουν προϊόντα στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και το Βιετνάμ, το οποίο αντιμετωπίζει νέο δασμό 46%.
Ενώ οι αναλυτές εικάζουν ότι τα μέτρα τιμωρίας θα μπορούσαν να φέρουν πιο κοντά την ΕΕ και την Κίνα, οι Βρυξέλλες βρίσκονται εδώ και μήνες σε αδιέξοδο αντιμέτωπες με τον κίνδυνο οι Κινέζοι παραγωγοί να σπεύσου να ενισχύσουν το μερίδιο αγοράς τους στην Ευρώπη μέσω εκπτώσεων, δεδομένων των απαγορευτικών φραγμών που δημιουργούνται από τις ΗΠΑ.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Γάλλος πρόεδρος, προειδοποίησε ότι οι υψηλές εισφορές στις ασιατικές χώρες θα μπορούσαν να τις οδηγήσουν να επαναδρομολογήσουν την επιπλέον δυναμικότητά τους στην Ευρώπη με δυνητικά «τεράστιες συνέπειες» για τις βιομηχανίες της ηπείρου.
Ο Aντρέι Σεπανιάκ, οικονομολόγος της Nomura, σημείωσε ότι οι δασμοί στην Κίνα ήταν «πολύ μεγαλύτεροι από ό,τι περίμεναν πολλοί, μεταξύ των οποίων και εμείς». Κατά συνέπεια, ο κίνδυνος κινεζικού «ντάμπινγκ αγαθών στην Ευρώπη» θα αυξανόταν «ουσιαστικά». Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τον πληθωρισμό, ο οποίος σε αντάλλαγμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες και ταχύτερες μειώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Η ΕΕ έπρεπε να αντιμετωπίσει παρόμοιες πιέσεις κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ. Οι Βρυξέλλες επέβαλαν δασμούς «διασφάλισης» 25% στις εισαγωγές χάλυβα πάνω από μια ποσόστωση το 2018, αφού ο Τραμπ εφάρμοσε παρόμοια μέτρα. Αυτό έγινε για να αποτραπεί η εκτροπή προϊόντων από εξαγωγείς όπως η Κίνα στην ενιαία αγορά λόγω των φραγμών των ΗΠΑ. Οι αξιωματούχοι δηλώνουν έτοιμοι να δράσουν ξανά.
Δύσκολα μπορεί να καταπολεμηθεί η επιδοτούμενη παραγωγή της Κίνας
«Μπορούμε να κλείσουμε τις αγορές μας λόγω μιας απροσδόκητης ξαφνικής εισροής εισαγωγών», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Κομισιόν. «Το κάναμε για το χάλυβα για λίγο και θα δούμε αν θα χρειαστεί για άλλους τομείς». Ωστόσο, η προηγούμενη εμπειρία δείχνει πόσο δύσκολο είναι να καταπολεμηθεί η επιδοτούμενη παραγωγή της Κίνας.
Η παραγωγή χάλυβα της ΕΕ συρρικνώθηκε το 2024, ενώ άλλες χώρες συνέχισαν να επεκτείνουν την παραγωγή τους, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Τα τελευταία στοιχεία του διαπίστωσαν ότι η παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα χάλυβα αναμένεται να αυξηθεί από περίπου 602 εκατομμύρια τόνους το 2024 σε 721 εκατομμύρια τόνους έως το 2027 — πάνω από πέντε φορές την παραγωγή χάλυβα της ΕΕ.
«Αυτή η μη βιώσιμη κατάσταση δείχνει τις αδυναμίες της ΕΕ όπου η αυξανόμενη αποσύνδεση μεταξύ των εισαγωγών που επιτρέπονται στην αγορά της ΕΕ και της πραγματικής ζήτησης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί» λέει ο Άξελ Έγκερτ, γενικός διευθυντής του βιομηχανικού ομίλου Eurofer. Ο Κλέμενς Φουεστ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo, μιας γερμανικής δεξαμενής σκέψης οικονομικών ερευνών, είπε ότι το βαρύ τίμημα που σχεδιάζει να επιφέρει ο Τραμπ στην Κίνα θα προκαλέσει «διπλό κακό» στη βιομηχανία της Γερμανίας.
Η ασιατική χώρα θα προσπαθούσε να πουλήσει περισσότερα σε άλλες αγορές και ως εκ τούτου να ασκήσει «επιπλέον πίεση στις γερμανικές εταιρείες», ενώ πιθανότατα θα αγοράσει λιγότερα προϊόντα γερμανικής κατασκευής λόγω των δικών της οικονομικών δεινών. Όλα αυτά προστίθενται στην απειλή για τους κατασκευαστές στη Γερμανία και αλλού, δεδομένων των σκληρών φραγμών που αντιμετωπίζουν τώρα στις ΗΠΑ. Με την οικονομία της Γερμανίας να βρίσκεται ήδη στάσιμη, είναι πιθανό οι δασμοί των ΗΠΑ να ωθήσουν τη χώρα και πάλι σε συρρίκνωση, πρόσθεσε ο Φουέστ.
«Ο χειρότερος οικονομικός εφιάλτης της Ευρώπης μόλις έγινε πραγματικότητα», έγραψε ο Global Head of Macro της ING Carsten Brzeski σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες.