Με την πανδημία των ανεμβολίστων να κρατεί καλά στη χώρα μας, οι επιπτώσεις της είναι ήδη εμφανείς στη Βόρεια Ελλάδα, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού έχουν «κάτσει» προκαλώντας έντονη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα και αναγκάζοντας την κυβέρνηση να θέτει υπό συζήτηση νέα μέτρα για τη συγκράτηση των κρουσμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα μέτρα στα οποία προσανατολίζεται η επιτροπή θα αφορούν τους μη εμβολιασμένους πολίτες.
Συγκεκριμένα, σε εστίαση και ψυχαγωγία ίσως επανεκτιμηθεί η υποχρεωτικότητα, όσον αφορά στους εργαζόμενους, ενώ υπάρχουν σενάρια που αναφέρουν πως οι ειδικοί προτείνουν οι μη εμβολιασμένες πολίτες να υποχρεούνται να κάνουν δύο rapid test εβδομαδιαίως για να προσέλθουν στην εργασία τους, με δική τους, ωστόσο, οικονομική επιβάρυνση.
Παράλληλα, στο «τραπέζι» βρίσκονται και περαιτέρω περιορισμοί στους μη εμβολιασμένους αναφορικά με την παρουσία τους σε μεικτούς, ανοιχτούς χώρους σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ.
Αυτό που σημειώνουν, ωστόσο, τα κυβερνητικά στελέχη είναι πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ξανακλείσουν οικονομία και κοινωνία και να οδηγηθεί η χώρα σε ένα παρατεταμένο lockdown, όπως πέρυσι.
Επιστημαίνεται πως ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ενημερώνει πλέον τον πρωθυπουργό τρεις φορές την εβδομάδα.
Ρεκόρ κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη
Με τα πλέον μελανά χρώματα περιγράφουν οι ειδικοί την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στις «κοκκινισμένες» – λόγω κορωνοϊού – Περιφερειακές Ενότητες.
Ήδη από χθες, Παρασκευή η Θεσσαλονίκη σημειώσε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, για δεύτερη φορά μέσα διάστημα λίγων ημερών, ξεπερνώντας κατά πολύ τους αριθμούς μολύνσεων της Αττικής.
Η δραματική κατάσταση αποτυπώνεται στα όσα υπογράμμισε το πρωί του Σαββάτου ο διευθυντής της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλο.
«Για την επόμενη εφημερία δεν έχουμε καμία κλίνη εντατικής διαθέσιμη, κάνουμε απεγνωσμένες προσπάθειες να διαμορφώσουμε χώρους σε χειρουργεία για να προστατέψουμε όσους τυχόν κινδυνέψουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος.
«Βρισκόμαστε εν μέσω μιας δύσκολης κατάστασης αναφορικά με την πανδημία, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «ή θα εμβολιαστούμε όλοι μαζί ή θα ζήσουμε τραγωδίες», πρόσθεσε ο ίδιος σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ.
Η πληρότητα στις ΜΕΘ σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα έφτασε το 95,7% ενώ στην Αθήνα το 75%, όπως σημείωσε η Πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Η ίδια στάθηκε επίσης στη σημασία της 3ης εμβολιαστικής δόσης, καθώς όπως είπε η χορήγηση της είναι κρίσιμη ειδικά για όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα: «Κάνουμε έκκληση να εμβολιαστούν για την δική τους ασφάλεια».
Κατά τα λοιπά, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη Βόρεια Ελλάδα, όπου ήδη, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του επιδημιολογικού χάρτη Covid 19, έχει «κοκκινίσει», με εξαίρεση τις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Ροδόπης και Φλώρινας.
Οι αριθμοί που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ είναι αμείλικτοι, καταδεικνύοντας ότι ο κορωνοϊός παραμένει παρών: 661 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, 599 στην Αττική και 246 στην Λάρισα.
Ανησυχητικά είναι επίσης τα μηνύματα για τις περιφερειακές ενότητες Αχαΐας με 107 νέα κρούσματα, Μαγνησίας με 148, Πιερίας με 103 και Μεσσηνίας με 100.
Ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας
Στο «μικροσκόπιο» επιπλέον μέτρα για τις «κόκκινες» περιοχές
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση και ειδικοί φαίνεται πως προσανατολίζονται στην υιοθέτηση επιπρόσθετων μέτρων για περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο».
Μεταξύ άλλων, εξετάζεται το «άνοιγμα» των αποστάσεων στους μεικτούς χώρους από το 1,5 μέτρο στα 2 μέτρα, τη μείωση του αριθμού των καθημένων από τα 10 άτομα στα 6 και την αύξηση των rapid test στους εργαζόμενους στην εστίαση από τα δύο στα τρία την εβδομάδα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης προειδοποιεί με αυστηρά πρόστιμα σε όσες επιχειρήσεις εστίασης δεν έχουν κάποιον εργαζόμενο στην είσοδο για να ελέγχει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης των πελατών.