Ραντεβού με τους πολιτικούς αρχηγούς σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. Οι συναντήσεις αυτές αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς, εκτός από τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα συζητηθεί το τελευταίο κεφάλαιο των θεσμικών αλλαγών της κυβέρνησης, ήτοι η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η κατάργηση της απλής αναλογικής.
Είναι δε πολύ πιθανό η συζήτηση να επεκταθεί και στην επιλογή του προσώπου που θα προτείνει ο κ. Μητσοτάκης για την Προεδρία της Δημοκρατίας, μολονότι συνεργάτες του διαβεβαιώνουν ότι ο πρωθυπουργός παραμένει “σφίγγα” και δεν έχει ανοίξει ούτε σ’ εκείνους τα χαρτιά του. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που έδωσε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. “Είναι ζήτημα που απασχολεί τον πρωθυπουργό και δεν είναι αντικείμενο της συζήτησης που θα έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς”, δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας. Όμως, λίγο νωρίτερα είχε επιβεβαιώσει εμμέσως ότι ο εκλογικός νόμος θα πέσει στο τραπέζι των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Από την κυβέρνηση τονίζουν, επίσης, ότι ο κ. Μητσοτάκης από την αρχή της θητείας του έχει επιδιώξει τη συνεννόηση σε μείζονα ζητήματα κι ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα, δικαιολογώντας την απόφαση του πρωθυπουργού για τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Μολαταύτα, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ταύτιση με το ΚΙΝΑΛ
Σε ό,τι αφορά δε ειδικά τον εκλογικό νόμο, το σχέδιο της κυβέρνησης ταυτίζεται απόλυτα με αυτό του ΚΙΝΑΛ για το «κλιμακωτό μπόνους». Δηλαδή, οι επιπλέον έδρες που θα κερδίζει το πρώτο κόμμα θ’ αυξάνονται αναλόγως του ποσοστού που λαμβάνει. Υπολογίζεται έτσι ότι με ποσοστό 25% το πρώτο κόμμα θα παίρνει 20 έδρες ως μπόνους κι από εκεί και πάνω για κάθε 0,5% θα κερδίζει ακόμη μία έδρα, ούτως ώστε εάν συγκεντρώσει 40% – όπως η ΝΔ στις εκλογές του Ιουλίου – να παίρνει το μάξιμουμ του μπόνους, δηλαδή 50 έδρες. Ακόμη και με ποσοστό κοντά στο 37%, δηλαδή, ένα κόμμα θα μπορεί να είναι αυτοδύναμο.
Έτσι, ο νέος εκλογικός νόμος θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή έως το τέλος Ιανουαρίου και σε κάθε περίπτωση θα προηγηθεί της προεδρικής εκλογής ή ακόμη και της ανακοίνωσης του ονόματος του «εκλεκτού» (ή της «εκλεκτής») του κ. Μητσοτάκη για την Ηρώδου Αττικού. Η εξέλιξη αυτή – όπως ήδη έχει γράψει το newsit.gr – κάθε άλλο παρά τυχαία πρέπει να θεωρείται και σχετίζεται απόλυτα με το σχεδιασμό του πρωθυπουργού. Είτε αφορά τις συναινέσεις πρωτίστως με το ΚΙΝΑΛ – αφού δεν διαφαίνεται οποιαδήποτε σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ – είτε ακόμη και τα… εσωκομματικά της ΝΔ, πάντοτε σε σχέση με την προεδρική εκλογή.
Πηγή: newsit.gr