«Αποδεικνύεται ότι τελικά το ψέμα έχει κοντά ποδάρια», είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ygeiamou αν με βάση και το πόρισμα Καρώνη για το δυστύχημα στα Τέμπη πλέον η κυβέρνηση είναι σίγουρη για το τι συνέβη στα Τέμπη.
«Νομίζω ότι αδικούμε τη συζήτηση και το ενδιαφέρον των πολιτών για τα θέματα της υγείας με το να πηγαίνουμε σε άλλα θέματα που κυριαρχούν στην επικαιρότητα, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι κυριαρχούν στις προτεραιότητες.
Αποδεικνύεται ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Τα υπόλοιπα στην ώρα τους στη Βουλή. Θα πρέπει να τοποθετηθούμε όλοι και βέβαια τον τελικό λόγο έχει η δικαιοσύνη. Αυτή θα αξιολογήσει τι έχει συμβεί. Όλοι οι καλόπιστοι πολίτες έχουν καταλάβει τι πήγε να συμβεί και είναι ενθαρρυντικό ότι έστω με καθυστέρηση φωτίζουμε τα πραγματικά περιστατικά», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για το πόρισμα Καρώνη για το δυστύχημα των Τεμπών.
Για το θέμα της Προανακριτικής και τι θα κάνει με τον Κώστα Καραμανλή ο πρωθυπουργός είπε: «No comment».
«Σύντομα στον Ευαγγελισμό το πιλοτικό σύστημα παρακολούθησης του ασθενή»
«Είχα θέσει πριν τις εκλογές μια από τις τρεις βασικές προτεραιότητες τις αλλαγές στην υγεία. Είμαστε σε έναν καλό δρόμο να δρομολογήσουμε παρεμβάσεις που όταν θα ολοκληρωθούν θα μιλάμε για ένα νέο ΕΣΥ. Χρηματοδότηση στις υποδομές, τις απολαβές γιατρών που έχουν αυξηθεί σημαντικά με την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών, εκσυγχρονισμό των ΤΕΠ που γίνεται σε όλη τη χώρα, και αύριο θα βρεθώ στο ΚΑΤ. Παρεμβάσεις σε Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα. Στέκομαι στις δράσεις σε προληπτικό επίπεδο με καθολική αποδοχή από τους πολίτες, οι οποίοι κάνουν προληπτικές εξετάσεις. Αυτό είναι μια τεράστια καινοτομία. Να προλάβουμε την ασθένεια. Πρέπει να δώσουμε μεγάλη έμφαση στην πρόληψη, γιατί σώζει ζωές και μας βοηθά στα οικονομικά της υγείας», είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας εισαγωγικά στη συζήτηση με θέμα «Οι νέες προοπτικές για το Εθνικό Σύστημα Υγείας», στο πλαίσιο του 6ου Συνεδρίου Υγείας.
Και συνέχισε: «Επίσης την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης με εργαλεία που μας βοηθούν σε νέες εφαρμογές. Για παράδειγμα το πιλοτικό σύστημα παρακολούθησης που θα τεθεί σε εφαρμογή στον Ευαγγελισμό και θα παρακολουθεί τον ασθενή από τη στιγμή που θα εμφανίζεται στα επείγοντα ενός νοσοκομείου. Και τέλος την αξιολόγηση. Πολύ σύντομα θα ρωτάμε τους ασθενείς όταν εξέρχονται από μια δομή υγείας για το ποια ήταν η εμπειρία τους».
«Πρόκληση για εμάς να προσελκύουμε επιστήμονες από το εξωτερικό»
«Είναι μια πρόκληση για εμάς να προσελκύουμε επιστήμονες από το εξωτερικό. Το τελευταίο που θέλουμε είναι να φέρνουμε πίσω ανθρώπους που να μην μπορούν να αποδώσουν σε αυτά που θέλουν», είπε ακόμη ο Κυριακός Μητσοτάκης.
«Θα κατευθύνουμε περιστατικά στα στρατιωτικά νοσοκομεία για να αποσυμφορηθεί το σύστημα»
«Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί πολύ τα επείγοντα. Πρέπει να δουλέψουμε και στο να μειώσουμε τη ζήτηση να μην πηγαίνει κάποιος για ψύλλου πήδημα και να αυξήσουμε την προσφορά. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Εκεί θα μπορούμε να κατευθύνουμε κάποια περιστατικά από το ΕΚΑΒ όχι περιπατητικά. Τα ράντζα έχουν περιοριστεί, αλλά το πρόβλημα υπάρχει. Ειδικά στο Αττικόν. Να αποσυμφορήσουμε τα νοσοκομεία που έχουν πρόβλημα. Πρέπει να κατευθύνουμε τους ασθενείς. Παρεμβάσεις που διαχειρίζονται την ψυχολογία του ασθενή είναι σημαντικά. Έχουμε στον Ερυθρό πιλοτικά εξειδικευμένες νοσηλεύτριες που διαχειρίζονται τον ασθενή», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Είναι επιβεβλημένο να πάμε σε ένα σύστημα μπόνους με βάση την απόδοση»
«Κουβαλάμε παθογένειες δεκαετιών. Το σύστημα οργανώθηκε σε άλλες συνθήκες με άλλα κριτήρια. Όταν ανοίξαμε το MyHealth app, διαπιστώσαμε ότι είχαμε περιστατικά ανθρώπων που έγραφαν επισκέψεις και έπαιρναν 2.000 ευρώ χωρίς να κάνουν τη δουλειά τους. Υπάρχουν πρωτόκολλα και διαδικασίες και δεν μπορεί κανείς να κάνει του κεφαλιού του. Δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε όσον αφορά στη μείωση του κόστους.
Δεν είμαστε ανταγωνιστικοί, αλλά οι πρώτες αυξήσεις που δώσαμε για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό βελτιώνουν την κατάσταση, όμως δεν είμαστε εκεί που θέλουμε. Τα δημόσια οικονομικά έχουν βελτιωθεί και πρέπει να αλλάξουμε λίγο την αντίληψή μας και να κάνουμε επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Κάνουμε τις κινήσεις που πρέπει και συναντάμε αντιδράσεις, γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε οριζόντια για όλους, αλλά κάποια στιγμή θα φτάσουμε στην επιβράβευση με βάση την απόδοση. Είναι επιβεβλημένο να πάμε σε ένα σύστημα μπόνους με βάση την απόδοση», ανέφερε ακόμη.
Πηγή: newsbeast.gr