Empisteutiko.gr
30.12.25 || 02:12
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Μητσοτάκης για ακρίβεια: Δεν είμαι Χάρι Πότερ – Να σταματήσει η καταστροφολογία

14.11.2025
in Επιλογές Συντακτών, Πολιτική
Μητσοτάκης για ακρίβεια: Δεν είμαι Χάρι Πότερ – Να σταματήσει η καταστροφολογία
Share TweetShareEmail

Το μήνυμα ότι η αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την απάντηση που έδωσε στον Νίκο Ανδρουλάκη στην ώρα του πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι ήταν επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στη μεγαλύτερη φορολογική μεταρρύθμιση στήριξης νέων και της μεσαίας τάξης. «Εμείς έχουμε πει ότι η καλύτερη απάντηση είναι η μόνιμη αύξηση των εισοδημάτων και έχουμε πετύχει αρκετά» σημείωσε, επίσης ο πρωθυπουργός. Σημείωσε, μάλιστα, με νόημα προς το ΠΑΣΟΚ ότι «ψηφίσατε τα 3/4 των μέτρων, άρα μάλλον σας άρεσαν».

 

Δείτε την πρωτολογία Μητσοτάκη στη Βουλή

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα στον Μητσοτάκη από μαθητές, ντυμένος «Άγιος Βασίλης» ο Πίνατ

Τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα στον Μητσοτάκη από μαθητές, ντυμένος «Άγιος Βασίλης» ο Πίνατ

24.12.2025
Συναντήθηκαν Μητσοτάκης – Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ

Συναντήθηκαν Μητσοτάκης – Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ

22.12.2025

 

Η ομιλία Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε απευθυνόμενος «σε κάθε εργαζόμενο, οικογενειάρχη, νέο, συνταξιούχο γιατί το έχω πει πολλές φορές το αυξημένο κόστος ζωής είναι το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά. Αποτελεί ένα φαινόμενο διεθνές και να δούμε πώς το αντιμετωπίζουμε στην πατρίδα μας.  Γνωρίζω το άγχος γονέων να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για τα παιδιά τους. Την κούραση όσων δουλεύουν 2 δουλειές για να τα βγάλουν πέρα, την αβεβαιότητα νέων ζευγαριών που θέλουν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι».

Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε «κορυφαία προτεραιότητα» την «άμυνα απέναντι στην ακρίβεια αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να εδράζεται σε πραγματικά δεδομένα και να μένει μακριά από fake news»

«Να μην ξεχνάμε από πού ξεκινήσαμε το 2019 όταν η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση με την κοινωνία και την οικονομία διαλυμένες από μια αχρείαστη 10ετη κρίση. Με την πανδημία το παγκόσμιο εμπόριο γονάτισε, μπήκαν πολλά χρήματα, και είναι δεδομένο ότι θα φούντωνε τον πληθωρισμό ενώ λίγο αργότερα ξέσπασε η ενεργειακή κρίση ως απότοκο του πολέμου στην Ουκρανία. Θυμάστε τις ακραίες διακυμάνσεις στις τιμές όταν δαπανήσαμε 7 δισ. για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τώρα έχουμε το παγκόσμιο πρόβλημα δασμών» υπενθύμισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: .

«Απέναντι σε αυτή την παγκόσμια πραγματικότητα η θέση της Ελλάδας δεν είναι αυτή που θα ήθελαν ορισμένοι. Σε ορισμένες υποκατηγορίες τα πήγαμε χειρότερα. Στα τρόφιμα έχουμε περίπου τον ίδιο πληθωρισμό με την Ευρώπη. Παντού στην Ευρώπη αυξήθηκαν 40%, στη χώρα μας 36%. τα πήγαμε καλύτερα στην ενέργεια και χειρότερα στα ενοίκια.  Το πρώτο εξάμηνο του 2025 για το ρεύμα ήμασταν στην 18η θέση με πρώτη τη Γερμανία ενώ στην αγοραστική δύναμη ήμασταν 11»

»Εσείς βαφτίζετε το ψάρι κρέας δεν θα κάνω εγώ το αντίθετο. Αν θέλουμε να είμαστε ουσιαστικοί πρέπει να το δούμε με όρους ρεαλιστικούς που σέβονται τα δημοσιονομικά όρια» είπε στο πλαίσιο αυτό απευθυνόμενος προς το ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι «εμείς έχουμε πει ότι η καλύτερη απάντηση είναι η μόνιμη αύξηση των εισοδημάτων και έχουμε πετύχει αρκετά».

Όπως θύμισε «ο μέσος κατώτατος μισθός αυξήθηκε πάνω από τον μέσο πληθωρισμό και το ίδιο συνέβη στον ιδιωτικό τομέα που υπήρξε αύξηση 28% όταν ο μέσος πληθωρισμός ήταν αυξημένος κατά 20.  Είμαι υπερήφανος που η κυβέρνηση επέλεξε έμπρακτα να στηρίξει τους ενστόλους. Οι συνταξιούχοι είδαν τις πρώτες αυξήσεις επί ημερών κυβέρνησης ΝΔ. Οι μέσες αυξήσεις είναι 14%, χαμηλότερες από τον πληθωρισμό όμως αυτό είναι απότοκο μιας προβληματικής κατάστασης που κληρονομήσαμε.  Πρέπει να δούμε το κατά κεφαλήν εισόδημα όπου είχαμε αύξηση 11% 4 φορές πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ και 3 φορέα πάνω από της Ευρωζώνης».

«Πρέπει να σταματήσει η καταστροφολογία. Δεν είναι το επίπεδο αυτό που περιγράφετε. Η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική όσο επιμένετε εσείς να την παρουσιάζετε.  Οι δυσκολίες που τώρα αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και είμαι ο πρώτος που αναγνωρίζω, δεν είναι ελληνικό είναι και ευρωπαϊκό φαινόμενο. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ίδια μια χώρα που χρεοκόπησε από κράτη που δεν πέρασαν τα ίδια» είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι «εγώ δεν έχω δει ένα δελτίο ειδήσεων που να μην αναφέρεται στο πρόβλημα της ακρίβειας συχνά με στοιχεία αποσπασματικά και ενίοτε παραπλανητικά. Καλά κάνουν και το καλύπτουν αλλά να το κάνουνε με στοιχεία ακριβή και συγκρίσιμα».

«Η κυβέρνηση στο πλαίσιο των δράσεων για την ενημέρωση των πολιτών έχει την εφαρμογή e-katanalotis θα δείτε π.χ. τελείως διαφορετικές τιμές για το μοσχάρι από αυτή που παρουσιάζεται. Αυτή τη στιγμή υπάρχει παγκόσμια έξαρση στις τιμές του μοσχαριού, δεν θα το χρεωθεί η κυβέρνηση αυτό.  Τι κάνουμε για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Πήγα στη ΔΕΘ και είπα ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η στηρίξη των εισοδημάτων. Προσδιορίσαμε το δημοσιονομικό όριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ για να μπορούμε να είμαστε συνεπείς με τους ευρωπαϊκούς στόχους και να μην μπούμε σε επιτήρηση και να μην προχωρούμε σε δανειοδοτήσεις, το ποσό που είχαμε ήταν 1,76 δισ. Όχι 1,77, όχι 1,78, όχι 2, 3 ή 4. Από εκεί και πέρα μπορεί να κάνει κανείς διαφορετικές επιλογές».

Απευθυνόμενος, δε, στο ΠΑΣΟΚ είπε «δεν μπορείτε να υπερψηφίζετε τα μέτρα της κυβέρνησης και ταυτόχρονα να ζητάτε μέτρα που δεν μπορείτε να χρηματοδοτήσετε. Εμείς επιλέξαμε να κάνουμε τη μεγαλύτερη φορολογική μεταρρύθμιση στήριξης νέων και επιχειρήσεων στην ιστορία. Αν δεν κάνω λάθος ψηφίσατε τα 3/4 των μέτρων, σας άρεσαν δηλαδή»

»Η στήριξη της οικογένειας είναι προτεραιότητα από τη ΝΔ και αν θεωρείτε ότι η ενίσχυση είναι μικρή να μας πείτε από πού θα βρείτε τους πρόσθετους πόρους γιατί τα νούμερα είναι ξεροκέφαλα και δεν μπορούμε να είμαστε πρόχειροι σε αυτά που λέμε Αυτή η κυβέρνηση θέσπισε ενιαία αρχή ελέγχου της αγοράς και προστασίας του καταναλωτή. Για το ιδιωτικό χρέος μια κουβέντα. Είπατε ότι αυξήθηκε. Όχι μειώθηκε κατά 15 μονάδες του ΑΕΠ, τα κόκκινα δάνεια έχουν υποχωρήσει. Είπατε ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν δουλεύει. Εγώ βλέπω τα στοιχεία που λένε ότι πάνω από 46.000 έχουν ενταχθεί με ρυθμίσεις 15 δισ. ευρώ. Είναι μηχανισμός που δουλεύει. Ας μιλήσουμε κάποια στιγμή για τους συνεπείς που κοπιάζουν. Δεν μπορεί να δίνουμε την εντύπωση ότι μέλημα είναι ο ασυνεπής. Έχουμε έναν εξωδικαστικό που αναγνωρίζεται ότι είναι καλός» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Από το 2019 υπάρχει η συζήτηση για την εικόνα της Ελλάδας και πάντα άκουγα από την αντιπολίτευση ιδίως από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι όλα είναι μαύρα και διαλυμένα. Αυτή η καταστροφολογία τιμωρήθηκε από τους πολίτες, δεν επιβραβεύθηκαν αυτοί που παρουσιάζουν μια εικόνα καταστροφής. Το έχω πει ότι το πρώτο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίζουμε είναι η ακρίβεια αλλά το αντιμετωπίζουμε στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων με δικαιοσύνη, κατέληξε στην πρωτολογία του.

 

H δευτερολογία του πρωθυπουργού

Ακούγοντας σας κύριε Ανδρουλάκη νιώθω ότι το 2019 πρέπει να εκλέχτηκα πρωθυπουργός στο Λουξεμβούργο και έχουμε οδηγήσει την Ελλάδα σε πολύ χειρότερη θέση από τα προηγούμενα χρόνια, ξεκίνησε τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα κουβαλάει ακόμα τις επιπτώσεις μια 10ετους χρεοκοπίας χάρη σε ένα αχρείαστο μνημόνιο. Όταν τότε μοίραζαν λεφτά κάποιοι στην Ελλάδα κρατούσαν ομπρέλα. Δεν είμαι μάγος Χάρι Πότερ, δεν έχω δυνατότητα να κάνω πράγματα που αντιβαίνουν τις βασικές αρχές της οικονομικής επιστήμης. Ξέρω ότι έχω πάρει εντολή να προτάξω τη στήριξη του εισοδήματος ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα και αυτό το κάνει η κυβέρνηση. Έχουμε μειώσει 83 φόρους έχουμε μειώσει την ανεργία. Εχουμε στηρίξει τη μεσαία τάξη με πολιτικές που είναι πάνω από φιλοδωρήματα».

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ρώτησε «κύριε Ανδρουλάκη έχετε κάποια εναλλακτική πρόταση για τον δημοσιονομικό χώρο που εξασφαλίσαμε με μεγάλο κόπο; Σήμερα οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναγκάζονται να πάρουν μέτρα λιτότητας. Εμείς δεν είμαστε σε αυτή τη θέση και αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη της οικονομικής πολιτικής. Και σήμερα η Ελλάδα έχει υψηλό χρέος, δεν έχει μια υποχρέωση στην επόμενη γενιά να το μειώσει; Πώς θα το κάνουμε αν δεν παράγουμε πλεονάσματα;. Μας το επιβάλλει ο στοιχειώδης σεβασμός στη διαγενεακή αλληλεγγύη».

«Δεν μπορείτε ταυτόχρονα να ψηφίζετε τα μέτρα που ανακοινώσαμε και να ανακοινώνετε πρόσθετα μέτρα χωρίς να εξηγείτε από πού αυτά θα προέλθουν. Σας θυμίζω ότι στις επόμενες εκλογές θα πρέπει να καταθέσετε το πρόγραμμά σας στο δημοσιονομικό συμβούλιο για να αξιολογηθεί. Πέρασαν οι εποχές που η αντιπολίτευση έταζε φύκια και μεταξωτές κορδέλες» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε «αυτή τη στιγμή η οικονομία δεν αντέχει οριζόντιες μειώσεις ΦΠΑ. Είπατε για μείωση ΦΠΑ σε κάποια αγαθά, σας ρωτήσαμε ποια και δεν ήσασταν σίγουρα. Έχετε κάνει την άσκηση για το ποιο θα είναι το όφελος; Εμείς δεν προτείνουμε κάνουμε, εμείς είμαστε κυβέρνηση. Η δική μας άποψη για το ζήτημα του ΦΠΑ είναι συγκεκριμένη. Ο λόγος που το κάναμε στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι για να διορθώσουμε μια ανισότητα όταν το μέτρο εφαρμόστηκε για νησιά λόγω μεταναστευτικής κρίσης. Η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι τη μείωση του ΦΠΑ δεν την καρπώνεται ο καταναλωτής αλλά ο έμπορος. Μπορεί και αυτή να είναι επιλογή, να στηρίξουμε τους εμπόρους».

«Είναι πολύ άδικο να χρησιμοποιεί κανείς αποσπασματικά παραδείγματα για να παρουσιάσει μια γενική εικόνα. Υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας, το αναγνωρίζουμε, σεβόμαστε όσους δυσκολεύονται και μιλάμε με ειλικρίνεια για ό,τι μπορούμε και ό,τι δεν μπορούμε να κάνουμε. Αυτή η κυβέρνηση πήρε πίσω από τους ηλεκτροπαραγωγούς το 90% των κερδών, δεν φορολογήσαμε τα διυλιστήρια, δεν επιβάλαμε πλαφόν στις προμήθειες;» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Κατέληξε λέγοντας «γίνεται μια συζήτηση για την κολλημένη βελόνα στο κόμμα σας. Μακάρι να ήταν κολλημένη αλλά πάει στη λάθος κατεύθυνση γιατί δεν λέτε να μάθετε από τα λάθη της αντιπολίτευσης χρησιμοποιώντας παραπλανητικό λόγο παρουσιάζοντας μια χώρα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει τα εισοδήματα. Οι πολίτες δεν έχουν δει ακόμα την επιστροφή ενοικίου, οι συνταξιούχοι τα 250 ευρώ, οι μισθωτοί την αύξηση μισθών λόγω μείωση της φορολογίας, όταν δουν ότι κάνουμε αυτό που μπορούμε οι καλύτερες ημέρες είναι μπροστά μας όλοι θα έχουν μέρισμα από την ανάπτυξη που δρομολογεί η κυβέρνηση».

Πηγή: protothema.gr

Tags: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Θεσσαλονίκη: Έκλεψε τσαντάκι από καφετέρια και έκρυψε τα χρήματα στο εσώρουχό του
Ελλάδα

Γκύζη: Άνδρας μαχαίρωσε τη γυναίκα του στον λαιμό και έπεσε από την ταράτσα και αυτοκτόνησε

28.12.2025
Μετεγγραφές φοιτητών στο transfer.it.minedu: Τα κριτήρια, η προθεσμία και τα αποτελέσματα
Εκπαίδευση

Διαγράφονται 280.000 αιώνιοι φοιτητές, 35.000 ζήτησαν παράταση σπουδών

28.12.2025
Next Post
Ανατροπή στις φθηνές αγορές από Temu και Shein: Άνοιξε ο δρόμος για δασμούς από το πρώτο ευρώ το 2026

Ανατροπή στις φθηνές αγορές από Temu και Shein: Άνοιξε ο δρόμος για δασμούς από το πρώτο ευρώ το 2026

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Κτηνοτρόφος από την Ελασσόνα πέθανε από αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κονγκό, μολύνθηκε από τσιμπούρι

Κτηνοτρόφος από την Ελασσόνα πέθανε από αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κονγκό, μολύνθηκε από τσιμπούρι

27.06.2025
Μαζί πίσω από το φέρετρο της Ελισάβετ, Ουίλιαμ και Χάρι – Μνήμες από το «αντίο» στη Νταΐάνα

Μαζί πίσω από το φέρετρο της Ελισάβετ, Ουίλιαμ και Χάρι – Μνήμες από το «αντίο» στη Νταΐάνα

14.09.2022
Πάτρα: Έτοιμοι οι φάκελοι με τα ιστορικά των παιδιών – Τι λένε οι ειδικοί και ποια τρία θέματα τους απασχολούν

Πάτρα: Ξεσπάει η γιαγιά των τριών παιδιών που πέθαναν – «Ντρέπομαι με αυτά που βλέπω και λέγονται»

11.03.2022

ΤΑΣΗ_

«Φραπές»: «Δεν θα απαντήσω σε ερωτήσεις» – Δεν είπε αν είναι κουμπάρος με Μητσοτάκη (Βίντεο)

Απίστευτο: Ο «Φραπές» που φώναξαν στη Βουλή φαίνεται πως δεν είναι ο «Φραπές» του ΟΠΕΚΕΠΕ!

15.12.2025
Η ευρωπαϊκή χώρα που ξόδεψε τα περισσότερα χρήματα στο OnlyFans το 2025 – Η θέση της Ελλάδας

Η ευρωπαϊκή χώρα που ξόδεψε τα περισσότερα χρήματα στο OnlyFans το 2025 – Η θέση της Ελλάδας

09.12.2025
Σέρρες: Σε έξαρση οι τηλεφωνικές απάτες με θύματα ηλικιωμένους – Βγάζουν έως και 10.000 ευρώ ανά θύμα

«Μητρώο 11»: Πώς εξασφαλίζεις αποζημίωση 10.000€ από ανεπιθύμητες κλήσεις

14.12.2025
Εσπευσμένα στο νοσοκομείο η Έλενα Παπαρίζου μετά από αδιαθεσία

Έλενα Παπαρίζου: Άγνωστο πόσες μέρες θα μείνει στο νοσοκομείο – Δεν θα συμμετάσχει στο αποψινό γύρισμα του «The Voice»

08.12.2025
Eurovision 2025: Αυτά είναι τα 12 τραγούδια που θα παρουσιαστούν στον ελληνικό τελικό

Eurovision 2026: Αυτή είναι η 5η χώρα που αποχωρεί λόγω συμμετοχής του Ισραήλ

10.12.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved