Τρομακτικές είναι οι εκτιμήσεις για τον απολογισμό των θυμάτων του σεισμού στη Μιανμάρ, με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ να προειδοποιεί για περισσότερους από 1.000 νεκρούς, ακόμη και έως 10.000. Η περιοχή που επλήγη περισσότερο από τον σεισμό είναι πυκνοκατοικημένη, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί σημαντικά. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, το Μανταλέι, με περίπου 1,5 εκατομμύριο κατοίκους, βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο της ισχυρής δόνησης.
Σοβαρές ζημιές σε κτήρια αναφέρθηκαν μέχρι και την Μπανγκόκ, την πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, που βρίσκεται περίπου 1.400 χιλιόμετρα μακριά. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ταϊλάνδης, 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 90 αγνοούνται από την κατάρρευση ουρανοξύστη στη Μπανγκόκ.
Το μοντέλο που παρουσίασε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών υπολογίζει ότι ο αριθμός των νεκρών είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ξεπεράσει τους 1.000 και θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος. Μάλιστα, εκτιμάται πως είναι αρκετά πιθανό ο αριθμός των νεκρών να υπερβεί τους 10.000, δεδομένης της εγγύτητας των κατοικημένων περιοχών και της ευπάθειας των κοντινών δομών. Η εκτίμηση της έκτασης της καταστροφής μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες.
Οι αρχές της Μιανμάρ δεν έχουν ανακοινώσει επίσημο απολογισμό θυμάτων, αλλά έχουν επιβεβαιώσει την κατάρρευση πολλών κτιρίων σε πέντε πόλεις και κωμοπόλεις. Στη Ναϊπιντάου, την πρωτεύουσα της χώρας, πολλοί δρόμοι έχουν υποστεί ζημιές, ενώ έχουν πέσει κομμάτια από την οροφή του Εθνικού Μουσείου της Μιανμάρ.







Ένα κτίριο που έχει υποστεί ζημιές μετά από τον σεισμό που σημειώθηκε την Παρασκευή 28 Μαρτίου στο Naypyitaw της Μιανμάρ
Πηγή: Associated Press


Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει προσπάθειες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές. Ωστόσο, η πολιτική αστάθεια στη Μιανμάρ δυσχεραίνει τις προσπάθειες διεθνούς επέμβασης, αφήνοντας τους κατοίκους αντιμέτωπους με μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές των τελευταίων ετών.
«Τουλάχιστον 144 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 732 έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής», όπως αναφέρει ο Αρχηγός του Στρατού της χώρας, Min Aung Hlaing, ο οποίος μάλιστα προειδοποίησε πως ο απολογισμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ώρες σύμφωνα με το BBC.
Ο Αρχηγός του Στρατού δήλωσε ότι:
- 96 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα Nay Pyi Taw,
- 18 στη Sagaing,
- 30 στο Mandalay.
Όσον αφορά τους τραυματίες:
- 132 καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα Nay Pyi Taw,
- 300 στη Sagaing,
Ο αριθμός των τραυματιών εξακολουθεί να εκτιμάται σε άλλες περιοχές, όπου συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης.
Ισχυρός μετασεισμός 6,4 Ρίχτερ
Σαν να μην έφτανε η αρχική σεισμική δόνηση, λίγα λεπτά αργότερα καταγράφηκε ισχυρός μετασεισμός 6,4 Ρίχτερ, ο οποίος προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση στους ήδη τρομοκρατημένους κατοίκους. Πολλοί μάρτυρες αναφέρουν ότι αυτός ήταν ο ισχυρότερος και μεγαλύτερος σε διάρκεια σεισμός που έχουν νιώσει ποτέ.
Ανυπολόγιστες συνέπειες για τη Μιανμάρ
Η Μιανμάρ, μία από τις φτωχότερες χώρες της Ασίας, δεν διαθέτει την απαραίτητη υποδομή για να αντιμετωπίσει μια καταστροφή τέτοιου μεγέθους. Η χώρα βρίσκεται ήδη σε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο εδώ και τέσσερα χρόνια, γεγονός που έχει αποδυναμώσει τις κρατικές δομές και έχει αφήσει εκατομμύρια πολίτες εκτεθειμένους σε φυσικές καταστροφές.
Μεταξύ των σοκαριστικών αναφορών, ξεχωρίζει η κατάρρευση του τεμένους Shwe Boorn Shin στο Μανταλέι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Αυτόπτες μάρτυρες, που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης, αναφέρουν ότι τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ προσεύχονταν μέσα στο τέμενος.
«Κατέρρευσε ενώ προσκυνούσε κόσμος. Περίπου τρία τζαμιά κατέρρευσαν συνολικά. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί και ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Το τζαμί Shwe Boorn Shin έχει καταστραφεί ολοσχερώς», δήλωσε ένας διασώστης στο Yangon Modern News Agency.