Empisteutiko.gr
16.05.25 || 01:12
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Μια τρύπα στο… πετρέλαιο: Οι κυρώσεις δεν κατάφεραν να σταματήσουν τον Πούτιν (Πίνακες)

01.06.2022
in Επιλογές Συντακτών, Κόσμος
Share TweetShareEmail

Στις αρχές Μαρτίου, όταν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της επέβαλαν νέες κυρώσεις στη Ρωσία, ο Αμερικανός Πρόεδρος Joe Biden είχε δηλώσει πως η Δύση θέλει να «πλήξει την πολεμική μηχανή του Putin».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, όμως, πλησιάζει την 100η του ημέρα και η πολεμική μηχανή αυτή συνεχίζει ακάθεκτη. Η Ρωσία ωθείται από έναν πακτωλό εσόδων περίπου $800 εκατομμυρίων ημερησίως από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της. 

Η χώρα αποτελεί κολοσσό των παγκόσμιων αγορών ενέργειας, τροφίμων και μεταλλευμάτων εδώ και πολλά έτη. Η εισβολή στη γείτονα χώρα έχει, όμως, οδηγήσει πολλές χώρες σε αναδίπλωση των διπλωματικών και εμπορικών τους σχέσεων με τη Ρωσία. Το πιο πρόσφατο βήμα σε αυτή τη δύσκολη και επίπονη προσπάθεια είναι το μερικό εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Τι επιδιώκουν Ουκρανία – Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη;

Τι επιδιώκουν Ουκρανία – Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη;

15.05.2025
Διπλωματικό πόκερ στην Τουρκία: Ο Ζελένσκι ζητά Πούτιν, ο Τραμπ μπαίνει στο τραπέζι

Διπλωματικό πόκερ στην Τουρκία: Ο Ζελένσκι ζητά Πούτιν, ο Τραμπ μπαίνει στο τραπέζι

13.05.2025

Μια τρύπα στο… πετρέλαιο

Οι κυρώσεις έχουν πλήξει τη ρωσική οικονομία τα μάλα και την έχουν μετατρέψει σε παρία της παγκόσμιας κοινότητας. Οι πολυεθνικές έχουν φύγει από τη χώρα η οποία έχει αποκλειστεί από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, προκαλώντας τεράστια ύφεση.

Η ρωσική οικονομία έχει πληγεί δραματικά λόγω παραγόντων όπως η μείωση της ναυτιλίας και της εγχώριας ζήτησης. Η παραγωγή πετρελαίου ενδέχεται, σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΟΙΚ, να μειωθεί κατά 9% φέτος, ενώ η παραγωγή φυσικού αερίου θα μειωθεί κατά 5,6% σε ετήσιο επίπεδο.

Ο Putin, όμως, έχει τη δυνατότητα να αγνοήσει τα προβλήματα αυτά, αφού τα «σεντούκια» του υπερχειλίζουν με έσοδα από την εξαγωγή εμπορευμάτων τη στιγμή που οι τιμές τους έχουν αγγίξει δυσθεώρητα ύψη λόγω της γεωπολιτικής κρίσης.

Ακόμα και μετά τις κυρώσεις, τα έσοδα από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων της χώρας θα φτάσουν τα $285 δισ. φέτος, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg Economics και του ρωσικού Υπουργείου Οικονομικών, ξεπερνώντας τα αντίστοιχα στοιχεία του 2021 κατά 1/5. Εάν λάβει κανείς υπόψη και τα λοιπά εμπορεύματα, ο αριθμός αυτός ξεπερνά τα $300 δισ. ξένου συναλλάγματος της Ρωσίας που έχουν «παγώσει» λόγω των διεθνών κυρώσεων.

Σύμφωνα με τον Jeffrey Schott, του Peterson Institute «υπάρχουν πάντα πολιτικά εμπόδια στην εφαρμογή και χρήση των κυρώσεων αυτών. Οι κυρώσεις αποσκοπούν στην πρόκληση οικονομικού πόνου στη Ρωσία χωρίς παράλληλη επιδείνωση των οικονομικών στοιχείων των κρατών της Δύσης, κάτι που δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται».

Οι ΗΠΑ μελετούν περαιτέρω μέτρα κυρώσεων, όπως την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου ή την επιβολή δασμών σε προϊόντα εταιρειών και χωρών που συνεχίζουν να συνεργάζονται με τη Ρωσία. Αυτές οι δευτερεύουσες κυρώσεις, όμως, ενδέχεται να αποδειχθούν διχαστικές και να πλήξουν τις διπλωματικές σχέσεις με πολλές, τρίτες χώρες.

Εναλλακτικές και εμπορικό ισοζύγιο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη θέσει ολικό εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, αλλά η Ευρώπη προσπαθεί -ακόμα- να απαγκιστρωθεί. Αυτή η καθυστέρηση προσφέρει άπλετο χρόνο στη Ρωσία για την εύρεση εναλλακτικών αγορών, όπως την μεγαλύτερη εισαγωγέα υδρογονανθράκων Κίνα και την Ινδία. Σημειωτέον πως η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε εμπάργκο στο 90% των εισαγωγών πετρελαίου μέσω της θαλάσσιας οδού, αλλά το υπόλοιπο 10% μέσω αγωγών συνεχίζεται κανονικά, μετά από αξίωση της Ουγγαρίας.

Μία από τις μεγαλύτερες «τρύπες» στο σχέδιο των δυτικών κυρώσεων είναι η «δίψα» των χωρών αυτών για ρωσικό πετρέλαιο. Η Ινδία έχει αγοράσει 40 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από την αρχή του πολέμου μέχρι τις αρχές Μαΐου, 20% παραπάνω από ολόκληρο το 2021. 

Η Κίνα, από την πλευρά της, έχει ενισχύσει την ενεργειακή της συνεργασία με τη Ρωσία, αγοράζοντας ρωσικό πετρέλαιο αλλά και ρωσικό άνθρακα για την παραγωγή ατσαλιού. Πολλές πετρελαϊκές και εξορυκτικές της Ρωσίας επιτρέπουν την αγορά των αγαθών αυτών μέσω κινεζικών γιουάν για την διευκόλυνση των εισαγωγέων.

Σύμφωνα με τον Wouter Jacobs του Erasmus Commodity & Trade Centre στο πανεπιστήμιο Εrasmus του Ρότερνταμ «το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία. Το εμπόριο όπως και η ανάγκη για υδρογονάνθρακες θα συνεχιστούν. Οι εισαγωγείς στην Ασία και τη Μέση Ανατολή θα αντισταθμίσουν τη μείωση εισαγωγών από τη Δύση».

Το πετρέλαιο που προορίζεται για τις δύο χώρες αυτές έχει αυξηθεί στα 80 εκατομμύρια βαρέλια αυτόν το μήνα, σύμφωνα με τα δεδομένα της Kpler και του αναλυτή της, Matt Smith.

Παρόμοια είναι και η άποψης της Wolfe Research, σύμφωνα με την οποία οι ρωσικοί υδρογονάνθρακες συνεχίζουν και βρίσκουν πρόθυμους εισαγωγείς σε χώρες όπως η Ινδία. Σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας, η κίνηση στη Διώρυγα του Σουέζ των τάνκερ πετρελαίου με προορισμούς την Ινδία και την Κίνα έχει αυξηθεί κατά 47% το Μάιο σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021. Οι αναλυτές, όμως, τόνισαν πως «η αναδρομολόγηση των τάνκερ αυτών μέσω του Σουέζ αντί για τις “κοντινές” παραδόσεις στην Ευρώπη θα προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου και θα επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση».

Τα χρήματα, κατ’ αυτόν τον τρόπο, συνεχίζουν να ρέουν στα ρωσικά θησαυροφυλάκια. Τα έσοδα μόνο από την εξαγωγή πετρελαίου της χώρας έχουν αυξηθεί κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ). Σύμφωνα, μάλιστα, με την ρωσική SberCIB Investment Research, οι μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγικές εταιρείες της Ρωσίας κατέγραψαν 10ετές ρεκόρ εσόδων το πρώτο τρίμηνο του 2022. Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές ρωσικών σιτηρών συνεχίζονται χωρίς να υπάρχει καμία πρόθεση για εμπάργκο στη συγκεκριμένη βιομηχανία, δεδομένης της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Το θετικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας υπερτριπλασιάστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2022, στα $96 δισεκατομμύρια. Τα δεδομένα αυτά υποδεικνύουν την αυξημένη τιμή των εμπορευμάτων αλλά και τις περιορισμένες εισαγωγές λόγω των κυρώσεων.

Ρούβλι και σιτηρά

Η ισοτιμία του ρουβλίου αποτελεί -επίσης- «βέλος στη φαρέτρα» του Putin. Το ρωσικό νόμισμα το οποίο χαρακτηρίστηκε ως «rubble» (χαλάσματα) από τον Πρόεδρο Biden όταν κατέρρευσε αρχικά από τις κυρώσεις, έχει ανακάμψει δραματικά. Ο ισχυρός ανήρ του Κρεμλίνου έχει -επίσης- προσπαθήσει να εργαλειοποιήσει την εξαγωγή ρωσικών σιτηρών, υποστηρίζοντας πως θα επιτρέψει την εξαγωγή σίτου και λιπασμάτων μόνο εάν αρθούν οι κυρώσεις.

Σύμφωνα με τον Janis Kluge του German Institute for International and Security Affairs, «η προσπάθεια επιβολής κυρώσεων από τη Δύση με απώτερο σκοπό τη δημιουργία προβλημάτων στη ρωσική πολεμική μηχανή δεν ήταν ρεαλιστική. Η Ρωσία μπορεί ακόμα να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο και να αντισταθμίσει μεγάλο μέρος της οικονομικής ζημίας που προκαλούν οι κυρώσεις αυτές».

Φυσικό αέριο

Όσο για το φυσικό αέριο, η Ρωσία έχει περιορισμένες εναλλακτικές για την εξαγωγή του, αλλά οι χώρες-εισαγωγείς στην άλλη άκρη των αγωγών (πολλοί εκ των οποίων περνούν από την Ουκρανία) είναι επίσης παγιδευμένες σε μία κατάσταση αμοιβαίας εξάρτησης.

Περίπου το 40% του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου προέρχεται από τη Ρωσία. Προφανώς, αυτή η εξάρτηση θα αποτελέσει και τη μεγαλύτερη δυσκολία απαγκίστρωσης της Ένωσης από τη ρωσική οικονομία. Αν και οι εισαγωγές φυσικού αερίου έχουν μειωθεί από τα υψηλά Φεβρουαρίου και Μαρτίου λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και των εισαγωγών LNG από τρίτες χώρες, υπάρχουν και προβλήματα. Η Ρωσία έχει «κλείσει τις κάνουλες» στην Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και τη Δανία.

Πηγή: newsmoney.gr

Tags: ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝΡΩΣΙΑ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Eurovision A’ Hμιτελικός: Εκτός η Κύπρος, μαγική η Celine Dion και η Μαρίνα Σάττι
Showbiz

Eurovision: Τι μας έμαθαν για άλλη μια φορά τα σοκαριστικά αποτελέσματα του Α’ Ημιτελικού;

15.05.2025
Η «βόμβα» Τραμπ για το Ιράν βυθίζει το πετρέλαιο – «Είμαστε κοντά σε συμφωνία»
Κόσμος

Η «βόμβα» Τραμπ για το Ιράν βυθίζει το πετρέλαιο – «Είμαστε κοντά σε συμφωνία»

15.05.2025

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Η Χαμάς τους έδωσε Captagon (κοκαΐνη των φτωχών) για την επίθεση

Συμφωνία “εθνικής ενότητας” Φατάχ και Χαμάς μετά από 17 χρόνια ρήξης

23.07.2024
Καρύδης: «Αν ο σεισμός έρθει από τη θάλασσα, τα κτίρια στην Καλντέρα θα πέσουν»

Πάνω από 14.000 δονήσεις στις Κυκλάδες – “Δεν αποκλείεται κύριος σεισμός”

11.02.2025
Τρεις Κυριακές με ανοιχτά μαγαζιά μέσα στον Δεκέμβριο – Πότε ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις

Εορταστικό ωράριο: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα σήμερα και αύριο

23.12.2023

ΤΑΣΗ_

Καλλιθέα: Δείτε βίντεο από την σοκαριστική στιγμή της δολοφονίας του Αιγύπτιου – Έκανε live στο Facebook όταν τον πυροβόλησαν

Καλλιθέα: Δείτε βίντεο από την σοκαριστική στιγμή της δολοφονίας του Αιγύπτιου – Έκανε live στο Facebook όταν τον πυροβόλησαν

19.04.2025
Εξάρχεια: Η στιγμή που Σύρος επιτίθεται σε 22χρονη στη Σόλωνος για να τη βιάσει – Δείτε το βίντεο

Εξάρχεια: Η στιγμή που Σύρος επιτίθεται σε 22χρονη στη Σόλωνος για να τη βιάσει – Δείτε το βίντεο

29.04.2025
Αποκαλυπτικό δημοσίευμα: Σχέδια εισβολής της Τουρκίας στην Ελλάδα ματαιώθηκαν από ΗΠΑ και Γαλλία

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα: Σχέδια εισβολής της Τουρκίας στην Ελλάδα ματαιώθηκαν από ΗΠΑ και Γαλλία

29.04.2025
Ανατριχιαστικό βίντεο από εργοστάσιο στην Κίνα: Ανθρωποειδές επιτίθεται στους χειριστές του – «Η εξέγερση των ρομπότ ξεκίνησε»

Ανατριχιαστικό βίντεο από εργοστάσιο στην Κίνα: Ανθρωποειδές επιτίθεται στους χειριστές του – «Η εξέγερση των ρομπότ ξεκίνησε»

05.05.2025
Κακός οιωνός: Τι προμηνύει ο θάνατος του «τελευταίου» Πάπα Φραγκίσκου – Όλοι φοβούνται την προφητεία για το… 2027

Κακός οιωνός: Τι προμηνύει ο θάνατος του «τελευταίου» Πάπα Φραγκίσκου – Όλοι φοβούνται την προφητεία για το… 2027

22.04.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved