Το δεύτερο κρούσμα Μεταπνευμονοϊού επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά στη Θεσσαλονίκη. Μια 60χρονη γυναίκα, η κατάσταση υγείας της οποίας είναι ήδη επιβαρυμένη, νοσηλεύεται στην απομόνωση.
Πρόκειται για τη σύζυγο του 70χρονου ο οποίος νοσηλεύεται από το πρωί της Τετάρτης, 8 Ιανουαρίου στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου.
Σύμφωνα με το OPEN, ο 71χρονος νοσηλεύεται από τις 3/1 στο νοσοκομείο Παπανικολάου, ενώ το περασμένο Σάββατο υπεβλήθη σε τεστ PCR που έδειξε ότι είναι θετικός στον ιό HMPV. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στην απομόνωση, ενώ νωρίτερα νοσηλευόταν με δύο ακόμα άτομα.
Τι απαντούν οι ειδικοί για τον μεταπνευμονοϊό
Καθησυχαστικός για τον μεταπνευμονοϊό εμφανίστηκε ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, εξηγώντας ότι «κρούσματα του ιού αυτού έχουμε εδώ και πολλά χρόνια. Τον γνωρίζουμε από το 2001 και ενδέχεται να κυκλοφορεί από το 1950».
«Μπορεί να έχουμε όλοι νοσήσει από τα 5 μας. Αυτά που μας αναφέρουν είναι ότι πρόκειται για έναν ιό που κυκλοφορεί ανάμεσά μας εδώ και 10ετίες. Όλοι έχουμε αντισώματα έναντι του ιού αυτού. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικός, καθώς οι ανοσοκατεσταλμένοι είναι σε κίνδυνο, όπως συμβαίνει και απέναντι στους περισσότερους αναπνευστικούς ιούς», ανέφερε στον ΣΚΑΪ.
Εξηγώντας, δε, τις διαφορές με την πανδημία του κορονοϊού, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι «ο κορονοϊός ανακοινώθηκε εντός των 10 ημερών του Ιανουαρίου του 2020 για τον οποίο δεν είχαμε αντισώματα και για τον οποίο η Κίνα είχε ξεκινήσει ήδη lockdown. Δεν έχει καμία σχέση αυτό που ζήσαμε πριν από 5 χρόνια με αυτό που αναφέρεται αυτή τη στιγμή».
Ποια είναι τα συμπτώματα του μεταπνευμονοϊού
Όσον αφορά τα συμπτώματα του μεταπνευμονοϊού, είπε «έχει αλληλοεπικάλυψη με τα συμπτώματα της γρίπης, όλοι οι αναπνευστικοί ιοί έχουν την ίδια έκφραση. Ο μεταπνευμονοϊός είναι η δεύτερη αιτία νοσηλείας στα παιδιά και στους άνω των 65 είναι σημαντικός λόγος για να μπουν στη ΜΕΘ, δεν είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που ζούμε εδώ και πολλά χρόνια. Η γρίπη είναι πολύ πιο βαριά».
Κλείνοντας για το θέμα αυτό ο Γκίκας Μαγιορκίνησε ήταν κατηγορηματικός ότι «δεν έχουμε κάποια ανησυχία αυτή τη στιγμή» ενώ εξήγησε ότι «δεν έχουμε ούτε θεραπεία, ούτε εμβόλιο κι αυτό γιατί δεν έχει θεωρηθεί σημαντικός για να υπάρξει μια ομπρέλα προστασίας στον κόσμο».
Τι λέει στο Newsbomb.gr ο πνευμονολόγος, Νίκος Τζανάκης, για τον πνευμονοϊό
Οανθρώπινος μεταπνευμοϊός (HMPV), μια ασθένεια με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, προκαλεί ανησυχία καθώς εξαπλώνεται από την Κίνα προς την Ευρώπη. Παρότι έχει αρκετές ομοιότητες με τον κορονοϊό που προκάλεσε την πανδημία Covid-19, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ιών, ιδιαίτερα όσον αφορά την επικινδυνότητα και την αντιμετώπιση.
Ο πνευμονολόγος Νίκος Τζανάκης μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του HMPV.
Ο HMPV είναι ένας γνωστός ιός από το 2000, ο οποίος προκαλεί κυρίως λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως το κοινό κρυολόγημα. Παρότι δεν είχε λάβει μεγάλη προσοχή μέχρι σήμερα, τα πρόσφατα περιστατικά έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία λόγω της ευρείας εξάπλωσής του.
«Τα συμπτώματα δεν διαφέρουν σε τίποτα από άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις», εξήγησε ο κ. Τζανάκης. «Μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος και των ιών που ήδη γνωρίζουμε». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο HMPV είναι παρών κάθε χρόνο, ωστόσο δεν παρακολουθείται συστηματικά.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Πυρετό
- Βήχα
- Ρινική καταρροή
- Πονόλαιμο
- Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, βρογχόσπασμο και δυσκολία στην αναπνοή.
Η διάγνωση του ιού γίνεται κυρίως σε νοσοκομειακά περιστατικά, όταν υπάρχει ανάγκη ανίχνευσης του αιτίου της λοίμωξης.
Θεραπεία και αντιμετώπιση
Ο κ. Τζανάκης διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον HMPV. «Η αγωγή είναι υποστηρικτική, με χορήγηση αντιπυρετικών και άλλων φαρμάκων ανάλογα με τα συμπτώματα», τόνισε. Σε περιπτώσεις επιπλοκών, όπως βρογχόσπασμος, μπορεί να χρησιμοποιηθούν φάρμακα για την ανακούφιση της κατάστασης.
Παρότι ο HMPV και ο SARS-CoV-2 προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις, οι διαφορές είναι σαφείς:
- Θνησιμότητα: Ο HMPV έχει χαμηλή θνησιμότητα σε σύγκριση με την Covid-19.
- Μετάδοση: Η μετάδοση του HMPV δεν είναι τόσο εύκολη όσο του SARS-CoV-2.
- Εμβόλια: Δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για τον HMPV
Άδωνις Γεωργιάδης: Κανένας λόγος ανησυχίας μετά τη νοσηλεία στη ΜΕΘ του 71χρονου
Καθησυχαστικός μετά τη νοσηλεία στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» ενός 71χρονου με μεταπνευνονοϊό εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, ο μεταπνευμονοϊός δεν είναι καινούργιος, είναι γνωστός ιός που προσβάλλει ανθρώπους με επιβαρυμένη υγεία ή μικρά παιδιά».
Όπως σημείωσε «αυτή τη στιγμή έχουμε ζητήσει την ενδελεχή ανάλυση του κρούσματος. Να δούμε αν υπάρχει κάποιο στέλεχος που δεν γνωρίζαμε ή έχει κάποια χαρακτηριστικά επικίνδυνα. Από την ώρα που στην Κίνα υπάρχει αυτή η επιδημία, δεν υπάρχει περίπτωση να μην διαδοθεί.Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί».
Ο υπουργός Υγείας παρατήρησε, επίσης, ότι «μετά τις γιορτές είναι αυξημένη η πίεση. Φέτος έχουμε πολύ λιγότερα κρούσματα covid και γρίπης και λιγότερες εντατικές κατειλημμένες από κορωνοϊό και γρίπη. Η πίεση στο ΕΣΥ ήταν πολύ λιγότερη, μετά τις γιορτές αναμένεται μια πίεση που πάντα γίνεται».
Πηγή: newsbomb.gr