Empisteutiko.gr
15.10.25 || 18:12
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Μεταφέρουν 6.000 φοιτητές και 3 τμήματα Μηχανικών από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες – «Η απόφαση έχει παρθεί»

03.04.2022
in Εκπαίδευση, Σερραϊκά Νέα
Share TweetShareEmail

Αναβρασμός επικρατεί στο πρώην Αλεξάνδρειο ΤΕΙ της Σίνδου και νυν παράρτημα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), καθώς φοιτητές έχουν συγκεντρωθεί στο αμφιθέατρο και μαζί με τους καθηγητές τους συζητούν τις κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσουν μετά την αιφνιδιαστική εισήγηση που έγινε γνωστή χθες, Πέμπτη 31 Μαρτίου και σύμφωνα με την οποία η Διοικούσα Επιτροπή του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος προτίθεται να μεταφέρει τα τρία τμήματα της Σχολής Μηχανικών της Θεσσαλονίκης, στις Σέρρες.

Το κάλεσμα της ενημέρωσης αναφέρει ότι θα γίνει ενημέρωση από τον Πρόεδρο του τμήματος της Σχολής έπειτα από “την εισήγηση του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ, που αφορά τον ακαδημαϊκό χάρτη του Ιδρύματος και τη μεταφορά του Τμήματος στις Σέρρες”.

Η απόφαση αυτή εάν οριστικοποιηθεί θα οδηγήσει στην κατάργηση από τη Θεσσαλονίκη των τμημάτων: Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Ηλεκτρονικών Συστημάτων και  Μηχανικών Περιβάλλοντος, που αποτελούνται σχεδόν από 6 χιλιάδες φοιτητές και 60 μέλη ΔΕΠ και θα μεταφερθούν ή θα συγχωνευθούν με εκείνα των Σερρών, όπου κατέχει την έδρα της Σχολής.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης για ευλογιά: Στις Σέρρες έχουμε πρόβλημα αυτήν την στιγμή – Ποιες είναι οι υπόλοιπες περιοχές

ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης για ευλογιά: Στις Σέρρες έχουμε πρόβλημα αυτήν την στιγμή – Ποιες είναι οι υπόλοιπες περιοχές

02.10.2025
ΚΡΙ ΚΡΙ: Διψήφια ανάπτυξη πωλήσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2025

ΚΡΙ ΚΡΙ: Διψήφια ανάπτυξη πωλήσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2025

19.09.2025

Σε επικοινωνία του Makthes.gr με καθηγητές του τμήματος όλοι αναφέρουν τον αιφνιδιασμό τους αλλά και την απουσία ενημέρωσης, καθώς έμαθαν πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να φύγουν από τη Θεσσαλονίκη και να μεταφερθούν στις Σέρρες από τον Τύπο, γεγονός που ο ίδιος ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ αποφάσισε και πρότεινε στα μέλη της Επιτροπής, με την απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει λάβει την πλειοψηφία στη ψηφοφορία της Επιτροπής και πλέον να βρίσκεται προς έγκριση στο υπουργείο Παιδείας.

Τα ερωτήματα για την ταχύτητα που λήφθηκε μια τόσο σοβαρή απόφαση, που πλήττει όχι μόνο το κύρος του τμήματος στη Θεσσαλονίκη, τους χιλιάδες φοιτητές και τους καθηγητές, αλλά και την ίδια την πόλη, καθώς πρόκειται για ένα σημαντικό κομμάτι που ζει και δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Σίνδου είναι πολλά. Το Makthes.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Διοικούσας του ΔΙΠΑΕ ωστόσο δεν κατέστη δυνατό.

To Makthes. gr έθεσε το ερώτημα και στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αναμένοντας την απάντηση.

Την ίδια ώρα, το τμήμα Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ θεωρείται ένα από τα “πιο δυνατά” όπως λένε παράγοντες της αγοράς, γεγονός που αποδεικνύεται και από το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών για συνεργασία με τους φοιτητές στο πλαίσιο των δράσεων τους. Οι εκπρόσωποι του τμήματος, όπως και όλων των τμημάτων του ΔΙΠΑΕ κατέθεσαν μάλιστα τα δικά τους σχέδια προς τη διοίκηση του Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο των προτάσεων που το ίδιο το υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει υποχρεωτικά από τα Πανεπιστήμια της χώρας για όλα τα τμήματα και τις σχολές, καθώς ετοιμάζει το νέο σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ, που όπως έχει γράψει και η “ΜτΚ” θα περιλαμβάνει συγχωνεύσεις και καταργήσεις πολλών τμημάτων. Η συγκεκριμένη περίπτωση του τμήματος Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ για τη μεταφορά του ή την κατάργησή του σε άλλη πόλη, ωστόσο δεν υπήρχε σε κανένα έγγραφο και σε καμία πρόταση των καθηγητών.

Την ίδια ώρα, οι φοιτητές των τμημάτων αναμένουν την επίσημη τοποθέτηση του πανεπιστημίου και είναι αποφασισμένοι να μην δεχθούν οποιαδήποτε αλλαγή. Όπως χαρακτηριστικά λένε “είναι άδικο. Εισαχθήκαμε στη σχολή της Θεσσαλονίκης,  με τα εργαστήρια και την καθημερινότητά μας εδώ και αυτό δεν θα επιτρέψουμε να αλλάξει”.

Τι απαντάει ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ, Αθανάσιος Καΐσης μίλησε στο makthes.gr επιβεβαιώνοντας ότι έχει παρθεί απόφαση για συγχώνευση του τμήματος με εκείνο των Σερρών, αφήνοντας ανοιχτό το ερώτημα στο τι θα γίνει σε περίπτωση που υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, ενώ έδωσε τη δική του απάντηση και στο ζήτημα του αιφνιδιασμού της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και της διασφάλισης των δικαιωμάτων των φοιτητών.

“Στην απόφαση αναγράφονται όλα, δηλαδή το τι πρέπει να γίνει για τους ανθρώπους που υπηρετούν, όχι μόνο για τους καθηγητές και τους φοιτητές, αλλά και το διοικητικό προσωπικό, τους εργαζόμενους στη γραμματεία που έχουν ταχθεί στην εξυπηρέτηση του καθήκοντος. Όταν και αν γίνει η συγχώνευση, πρέπει να ληφθούν όλα υπόψη. Όπως και η εμπιστοσύνη των φοιτητών είναι δεδηλωμένη“.

Ο κ. Καΐσης στην ερώτηση αν πρόκειται για ειλημμένη απόφαση και αν υπάρχει περίπτωση να ανακληθεί, τόνισε πως η απόφαση έχει παρθεί. “Πρέπει κάποια συγχώνευση να γίνει, είναι αυτονόητο, πρέπει να ενισχυθεί το πανεπιστήμιο, οπού μέσα από αυτή την αλλαγή ομοειδή τμήματα θα δώσουν κάτι καλύτερο και κυρίως καλύτερα επαγγελματικά δικαιώματα. Πέρα από τα κριτήρια που έχει βάλει το υπουργείο Παιδείας, βάλαμε και εμείς πρόσθετα μέτρα στη συγχώνευση, καθώς ορίζεται στην απόφαση ξεκάθαρα ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη τα δεδηλωμένα συμφέροντα των φοιτητών”.

Στο “γιατί” λήφθηκε μια τέτοια απόφαση που αιφνιδιάζει όλους τους εμπλεκόμενους και είναι μακριά από τις προτάσεις των καθηγητών της Σχολής, οι οποίοι όπως όλα δείχνουν δεν γνώριζαν, αλλά ούτε και ρωτήθηκαν σχετικά με το σενάριο της συγχώνευσης, ο πρόεδρος του ΔΙΠΑΕ τονίζει, ότι “δεν είναι αλήθεια. Υπάρχει ήδη πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα που συζητήθηκαν οι θέσεις για τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη όλων των τμημάτων. Ορισμένοι δεν απάντησαν καθόλου, άλλοι εξέφρασαν την άποψη να παραμείνουν ως έχουν τα πράγματα. Τα μέλη της Διοικούσας είχαν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν εγγράφως και να διατυπώσουν την άποψη τους. Έχει υπάρξει επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Τμήματος και εξέφρασε την άποψη ότι αν πραγματοποιηθεί συγκέντρωση καθηγητών ώστε να θέσουν τις απόψεις τους, αυτές θα αποσταλούν στο υπουργείο Παιδείας ώστε επί συνόλου να υπάρχει εικόνα όλων των πλευρών. Την τελική απόφαση την έχει το υπουργείο, εμείς κάνουμε μια εισήγηση με ανοιχτό διάλογο, με όλα τα μέλη της Διοικούσας“.

Tags: ΔΙΠΑΕΣΕΡΡΕΣΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝΤΜΗΜΑΤΑ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Μεσσηνία: Πώς έγινε το διπλό φονικό στο κάμπινγκ – Αναζητούν τον μαυροντυμένο οδηγό μηχανής που εγκατέλειψε το σημείο
Εκπαίδευση

Μεσσηνία: Πώς έγινε το διπλό φονικό στο κάμπινγκ – Αναζητούν τον μαυροντυμένο οδηγό μηχανής που εγκατέλειψε το σημείο

06.10.2025
Υπουργείο Παιδείας: Διαγράφονται 335.000 αιώνιοι φοιτητές – Πώς θα γίνει βήμα βήμα η διαδικασία
Εκπαίδευση

Αυτόματη διαγραφή φοιτητών στα 6 χρόνια, οι εξαιρέσεις και πότε δίνεται παράταση – Η Υπουργική Απόφαση που κλειδώνει το ανώτατο όριο φοίτησης

03.10.2025
Next Post

Cyber Week: Από αύριο Δευτέρα η εβδομάδα ηλεκτρονικού εμπορίου- Ελπίδες για αναθέρμανση της αγοράς

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Θα κρυώσει και θα πεινάσει τον χειμώνα η Ευρώπη; (Βίντεο)

27.06.2022
Το ΝΑΤΟ πιέζει την Αθήνα για τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα SAFE

Το ΝΑΤΟ πιέζει την Αθήνα για τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα SAFE

29.09.2025

Κορωνοϊός: 771 νέα κρούσματα, 186 διασωληνωμένοι, 10 θάνατοι

02.07.2021

ΤΑΣΗ_

Διατροφολόγος: Αυτά είναι τα τρόφιμα που δεν αγοράζει ποτέ από το σούπερ μάρκετ

Πρόστιμο 2,2 εκατομμύρια ευρώ σε Σκλαβενίτη και Lidl από το υπουργείο Ανάπτυξης

24.09.2025
Γιώργος Μαζωνάκης: «Η μητέρα του ζήτησε να νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική» σύμφωνα με πληροφορίες

Γιώργος Μαζωνάκης: «Κάνει αλόγιστη χρήση κοκαΐνης – Ξεριζώνει μόνος του τα μαλλιά του»

19.09.2025
Απειλές από Τούρκο οπαδό στη γυναίκα του Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Θα σκοτώσουμε όλη την οικογένειά σου»

Απειλές από Τούρκο οπαδό στη γυναίκα του Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Θα σκοτώσουμε όλη την οικογένειά σου»

16.09.2025
Ομολογία – σοκ Von der Leyen: «Επιβάλαμε τα εμβόλια Covid-19 Pfizer, χωρίς να ξέρουμε τι θα πάθουν οι πολίτες»!

Ομολογία – σοκ Von der Leyen: «Επιβάλαμε τα εμβόλια Covid-19 Pfizer, χωρίς να ξέρουμε τι θα πάθουν οι πολίτες»!

18.09.2025
Γιατί προσλαμβάνονται 100 Ρομά στην ΕΛ.ΑΣ. – Το σχέδιο Χρυσοχοΐδη για τους καταυλισμούς

Γιατί προσλαμβάνονται 100 Ρομά στην ΕΛ.ΑΣ. – Το σχέδιο Χρυσοχοΐδη για τους καταυλισμούς

25.09.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved