Θέσπιση μειωμένης θητείας 9 μηνών για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό και 8 μηνών για το Στρατό Ξηράς για όλους τους αδελφούς και όχι μόνο για τον πρώτο από οικογένεια με τρία ή τέσσερα αδέλφια, προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, Παναγιώτης Ρήγας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στις διατάξεις τού υπό διαβούλευση νομοσχεδίου προβλέπονται, ακόμη, ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ανυπότακτους, ενώ μειώνεται το όριο ηλικίας για τους αντιρρησίες συνείδησης.
“Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις διευρύνεται η έννοια «προστάτης οικογένειας». Θεσπίζεται μειωμένη θητεία εννέα μηνών για το Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία και οκτάμηνη για το Στρατό Ξηράς για όλους τους αδελφούς και όχι μόνο για τον πρώτο από οικογένεια με τρία ή τέσσερα αδέλφια. Για δε τις οικογένειες με πέντε και πάνω αδέλφια, θεσπίζεται εξάμηνη θητεία για όλους και στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.
Επίσης, προβλέπεται η στρατολογική, ποινική και διοικητική τακτοποίηση όσων κηρύχθηκαν ανυπότακτοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του εν λόγω νομοσχεδίου, εφόσον καταταχθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Με τη ρύθμιση αυτή επιτυγχάνουμε μείωση του αριθμού των ανυπότακτων, παρέχοντάς τους ένα κίνητρο για να καταταγούν” τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας.
Για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία ο κ. Ρήγας σημείωσε «πως αποτελούν μια πρακτική δοκιμασμένη στο χρόνο με θετικά αποτελέσματα σε επίπεδο κλίματος, αλλά και πρακτικών».
“Στη διαχείριση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων και στην αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, άξονας της πολιτικής μας είναι η διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ασφάλειας της χώρας μας, μέσα σε ένα πλαίσιο ειρηνικής συνύπαρξης και αμοιβαίου σεβασμού. Η υπόθεση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία αποτελεί μια πρακτική δοκιμασμένη στο χρόνο, όπου όποτε τηρούνταν είχαμε θετικά αποτελέσματα σε επίπεδο κλίματος, αλλά και πρακτικών. Το ζητούμενο είναι η αμοιβαία κατανόηση και όχι η επιβολή και η υπεροχή της μιας χώρας επί της άλλης” τόνισε.
Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση στις εταιρείες της εγχώριας κρατικής αμυντικής βιομηχανίας ο κ. Ρήγας σημείωσε πως η κυβέρνηση τις παρέλαβε σε κατάσταση πλήρους αποσύνθεσης και απαξίωσης, αλλά κατάφερε να τις διασώσει. Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσλήψεων, αφού όμως πρώτα λυθούν πολλά συσσωρευμένα προβλήματα.
Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως με την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟυπάρχει πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη στενών σχέσεων στρατιωτικής συνεργασίας και προανήγγειλε άμεσες εξελίξεις. “Η διάσταση της στρατιωτικής συνεργασίας της χώρας μας με τον βόρειο γείτονά μας περιγράφεται στην ίδια τη Συμφωνία των Πρεσπών και είναι το επιστέγασμα στην εμπέδωση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Η συνύπαρξη Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί το πρόσφορο έδαφος για μια διευρυμένη συνεργασία που θα έχει και πλευρές στενής διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας. Αναμένεται να δρομολογηθούν άμεσα εξελίξεις σε αυτή την κατεύθυνση” τόνισε ο αν. υπουργός.
Τέλος, σχετικά με το πόρισμα για την πυρκαγιά στο Μάτι, ο κ. Ρήγας σημείωσε: “Ο επιμερισμός των ευθυνών, όπως γίνεται, είναι στη βάση δύο κατευθύνσεων, η μια είναι η άμεση ευθύνη συγκεκριμένων οργάνων και η άλλη η πολιτική ευθύνη. Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης σήμερα σε καμία περίπτωση δεν απαλλάσσει όσους επί σειρά δεκαετιών δια πράξεων και δια παραλείψεων άφησαν στο έλεος της τύχης τους ολόκληρες περιοχές. Πολύ δε περισσότερο οι ίδιοι άνθρωποι δεν δικαιούνται να είναι τιμητές και κατήγοροι εκείνων που βρέθηκαν στο επίκεντρο της διαχείρισης μιας ακραίας κατάστασης.