Μάνια Τέκου. Το facebook «θρηνεί» για τον θάνατο ενός προσώπου που φαίνεται ότι δεν υπήρξε ποτέ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η Μάνια Τέκου ήταν γνωστή μέσα από τις αναρτήσεις της στο facebook. Περισσότεροι όμως την έμαθαν από τον θάνατό της, την ημέρα που η οικογένειά της ανακοίνωσε ότι δυστυχώς η Μάνια Τέκου πέθανε από μακροχρόνια ασθένεια.
Η διαδικτυακή γειτονιά έγραψε τα συλλυπητήριά της, το προφίλ κατέβηκε από την πλατφόρμα και λίγο αργότερα οι φίλοι της, που θρηνούσαν τον χαμό της συνειδητοποίησαν ότι η Μάνια Τέκου που χάθηκε στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ.
Η Μάνια Τέκου
Η Μάνια Τέκου ήταν το όνομα ενός διαδικτυακού προφίλ που περιέγραφε μια εξωπραγματική αλλά σύνθετη ζωή, μπλέκοντας την καθημερινότητα, την πολιτική και τη σύγχρονη ιστορία. Ποιος την εμπνεύστηκε; Κανείς δεν ξέρει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το δημιούργημά του δεν πέρασε απαρατήρητο, γράφει η Μυρτώ Λιαλιούτη στα Νέα.
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίστευαν πως το πρόσωπο που υπέγραφε ως Μάνια Τέκου ήταν πραγματικό. Κάτι που ωστόσο δεν ίσχυε.
Η διαδικτυακή παρουσία της Μάνιας Τέκου ήταν πολύ τέλεια για να είναι αληθινή, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Το ψηφιακό της αποτύπωμα δεν είχε κανένα ψεγάδι από αυτά που συνήθως σου επιτρέπουν να διακρίνεις έναν αληθινό λογαριασμό από ένα ψεύτικο, αναφέρουν Τα Νέα. Η Μάνια Τέκου έκανε αυτά που κάνει κάθε κανονικός άνθρωπος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Απαντούσε στα προσωπικά μηνύματα, ξεκινούσε η ίδια συζητήσεις, αντιδρούσε με like στις αναρτήσεις των φίλων της και είχε φροντίσει να αναπτύξει έναν διαδικτυακό κύκλο τέτοιο- γεμάτο εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών- που ταίριαζε απόλυτα με την αστική τάξη που εκπροσωπούσε, αλλά και με την οικογενειακή της παράδοση.
Πολύ προσεκτικά, συνεχίζει η Μυρτώ Λιαλιούτη στην εφημερίδα τα Νέα που αναδεικνύουν το θέμα, ο εμπνευστής της είχε στήσει μια μυθιστορηματική ηρωίδα που κυκλοφορούσε διαδικτυακά, αλλά αναμεσά μας. Μια γυναίκα άνω των 50, παντρεμένη με τον υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Bruno, φιλελεύθερη οικονομολόγο που ταξίδευε ανά τον κόσμο. Καταγόταν από οικογένεια με διαδρομή στην ανανεωτική αριστερά, έτρεχε πολλά χιλιόμετρα κάθε μέρα και δεν δίσταζε να σχολιάσει την επικαιρότητα, είτε αυτή αφορούσε την καραντίνα είτε τους άνδρες παλαιάς κοπής.
Το έκανε πάντα μέσα από μια βιωματική ιστορία. Μιλούσε για παράδειγμα για τον θαυμασμό των νεαρών συνεργατών της στο Γιοχάνεσμπουργκ για την αρχαία ελληνική κουλτούρα για τις μαγειρικές δεξιότητες του συζύγου της, για την πατέρα της που εμβολιάστηκε από τους πρώτους και έτρεξε να του αγοράσει νέα παπούτσια. Αν ήταν πραγματικό πρόσωπο θα ήταν από εκείνους που τίποτα δεν τους ξαφνιάζει γιατί το έχουν περάσει και οι ίδιοι, στην καλύτερη και φοβερότερή του εκδοχή. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε ο θανατός της ήρθε σχεδόν ξαφνικά, απότομα, παρότι στο παρελθόν είχε αναφέρει πως διαγνώστηκε με καρκίνο και έγραφε από το νοσοκομείο. Η ανακοίνωση ήταν γραμμένη σε τέλεια αγγλικά, ,όπως θα την έγραφε ο Bruno για τη σύζυγό του.
Λίγο πιο έξυπνο να ήταν το τέλος έγραψε κάποιος από όσους την ακολουθούσαν και θα ήμουν βέβαιος πώς πίσω κρύβεται ένας εξαιρετικός συγγραφέας…
Και η Μυρτώ Λιαλιούτη καταλήγει: Η Μάνια Τέκου δεν είναι προφανώς παγκόσμια πρωτοτυπία. Τέτοιου είδους διαδικτυακά προφίλ έχουν φτιαχτεί μπόλικα, είτε για πολιτικούς λόγους είτε για προσωπικούς. Είναι όμως η ελληνική βερσιόν της πραγματικότητας που μπορεί να δημιουργήσει το Ιντερνέτ στο οποίο το μοναδικό χαρακτηριστικό που δεν απαιτείται είναι η ειλικρίνεια.