Empisteutiko.gr
20.03.26 || 23:58
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Λύση για δάνεια, καταθέσεις και δανειολήπτες – Τελεσίγραφο σε τράπεζες

04.12.2022
in Επιλογές Συντακτών, Οικονομία
Share TweetShareEmail

Την απάντηση των τραπεζών σε μία σειρά από ζητήματα που έχουν μπει στο τραπέζι από το υπουργείο Οικονομικών, αναμένει η κυβέρνηση το αργότερο μέσα στις επόμενες 12 ημέρες, μετά το τελεσίγραφο του αρμόδιου υπουργού, Χρήστου Σταϊκούρα.

Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τελικά οι τράπεζες θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα αναλάβουν συγκεκριμένη δράση, προκειμένου να στηριχθεί η κοινωνία.

Από την πλευρά των τραπεζών τα παραπάνω θέματα εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο, το οποίο όμως, όπως αναφέρουν, θα πρέπει αφενός να είναι συμβατό με το πλαίσιο των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών και παράλληλα να μην θέτουν εν αμφιβόλω τους κεφαλαιακούς δείκτες.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Σεισμός €1,5 δισ. στις τράπεζες από τον Άρειο Πάγο για τα δάνεια του νόμου Κατσέλη – Έρχονται αγωγές, αναδρομικά και μάχη για τα πλειστηριασμένα σπίτια

Σεισμός €1,5 δισ. στις τράπεζες από τον Άρειο Πάγο για τα δάνεια του νόμου Κατσέλη – Έρχονται αγωγές, αναδρομικά και μάχη για τα πλειστηριασμένα σπίτια

26.02.2026
Market Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα – Δικαιούχοι και πληρωμές

Αυτά είναι τα υπερκέρδη τραπεζών και σούπερ μάρκετ

12.09.2025

Τι προτείνουν οι τράπεζες και ΥΠΟΙΚ

 

Γι’ αυτό και, σύμφωνα με τα στοιχεία, υπό διαμόρφωση βρίσκεται η πρόταση των τραπεζών που θα αφορά τη στήριξη ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες, χωρίς δημοσιονομικό κόστος, μετά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο υπουργός Οικονομικών, όπως ανακοινώθηκε, ζήτησε από το χρηματοπιστωτικό σύστημα να συμβάλει ενεργά στην στήριξη των πολιτών που πιέζονται τα εισοδήματά τους, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης του κόστους χρήματος εξαιτίας της συσταλτικής νομισματικής πολιτικής.

Tο υπουργείο κάλεσε τις τράπεζες σε εύλογο χρονικό διάστημα και το αργότερο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για μία σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν, με την επιτάχυνση των ρυθμίσεων, μέσα από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την στήριξη των ενήμερων δανειοληπτών, την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και την επανεξέταση των χρεώσεων στις τραπεζικές εργασίες.

Η υπό διαμόρφωση πρόταση των τραπεζών

Η υπό διαμόρφωση πρόταση των τραπεζών, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά την επιδότηση του 50% της αύξησης, με την οποία έχει επιβαρυνθεί η μηνιαία δόση των στεγαστικών δανείων ευάλωτων δανειοληπτών με την έναρξη του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων και συγκεκριμένα από το καλοκαίρι του 2022 και εκτιμάται ότι μπορεί να ξεκινήσει από τις αρχές του 2023.

Θα αφορά ενήμερα δάνεια, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις 20.000-25.000 σε αριθμό δανειολήπτων, οι οποίοι βρίσκονται στην κατηγορία των οικονομικά ευάλωτων και θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Η διάρκεια της επιδότησης θα ανέρχεται σε 12 μήνες και οι τράπεζες θα λάβουν υπόψη τους και τις θέσεις των αρμόδιων ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών.

Σύμφωνα πληροφορίες, ο ρόλος των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών δεν αφορά τη έγκριση της πρότασης των τραπεζών, αλλά επικεντρώνεται στον υπολογισμό των επιπλέον κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι τράπεζες για να την εφαρμόσουν, όπως και κάθε άλλης πρότασης που υποβάλλεται. Οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές ενημερώνονται στο πλαίσιο της τακτικής επικοινωνίας που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών. Η πρόταση θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις αρχές του έτους, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες.

Στη συνάντηση της εβδομάδας που μας πέρασε μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και των τραπεζών συζητήθηκαν επίσης, όπως ανακοινώθηκε, η κατάθεση προτάσεων των τραπεζών με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους. Οι σχετικές προτάσεις εκτιμάται ότι θα υποβληθούν μέχρι τέλους του έτους.

Τα επιτόκια καταθέσεων στο τραπέζι των συζητήσεων

Επίσης το ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων και μείωσης των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ. Τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να κινηθούν, διακριτά και ανεξάρτητα, προς αυτή την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα. Η κυβέρνηση όπως ανακοινώθηκε ζήτησε αυτό να γίνει άμεσα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη μεγάλη αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών το τελευταίο διάστημα. Επίσης συζήτηθηκε το θέμα της επαναξιολόγησης του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές. Η κυβέρνηση παρουσίασε λίστα σχετικών προμηθειών, η οποία θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα, διακριτά και ανεξάρτητα.

Το υπουργείο Οικονομικών τα δημοσιοποίησε και παράλληλα προσδιόρισε και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν αυτές οι προτάσεις.

Συγκεκριμένα:

  • Κατάθεση πρότασης των τραπεζών για πρόγραμμα στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες, χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Η Κυβέρνηση ζητά αυτή να κατατεθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.
  • Κατάθεση προτάσεων των τραπεζών με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους. Οι σχετικές προτάσεις εκτιμάται ότι θα υποβληθούν μέχρι τέλους του έτους.
  • Αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ. Τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να κινηθούν, διακριτά και ανεξάρτητα, προς αυτή την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα. Η Ελληνική Κυβέρνηση ζητά αυτό να γίνει άμεσα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη μεγάλη αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών το τελευταίο διάστημα.
  • Επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές. Η Ελληνική Κυβέρνηση παρουσίασε λίστα σχετικών προμηθειών, η οποία θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα, διακριτά και ανεξάρτητα.
Tags: ΔΑΝΕΙΑΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Συνελήφθη ο γκαλερίστας Γιώργος Τσαγκαράκης – Το σπάνιο Ευαγγέλιο και οι 100 πλαστοί πίνακες
Ελλάδα

Συνελήφθη ο γκαλερίστας Γιώργος Τσαγκαράκης – Το σπάνιο Ευαγγέλιο και οι 100 πλαστοί πίνακες

20.03.2026
Ελληνικό FBI: Μεγάλη επιχείρηση για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων
Οικονομία

Ανησυχητική πρόβλεψη από τη Σαουδική Αραβία για το πετρέλαιο: Μπορεί να φτάσει τα 180 το βαρέλι

20.03.2026
Next Post
Πόλεμος στην Ουκρανία – Νέο τελεσίγραφο της Ρωσίας για τη Μαριούπολη: Παραδώστε το Azovstal μέχρι το μεσημέρι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκπληκτος ο Πούτιν για τις αποτυχίες του ρωσικού στρατού, λένε οι ΗΠΑ

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Πέτρος Φιλιππίδης: Πρώτη φωτογραφία μετά τη δίωξη για βιασμό – Καλυμμένος με μάσκα, καπέλο και γυαλιά

09.07.2021
Θεσσαλονίκη: Ντελιβεράς παρασύρθηκε από τα νερά στους δρόμους που πλημμύρισαν από την καταιγίδα

Θεσσαλονίκη: Ντελιβεράς παρασύρθηκε από τα νερά στους δρόμους που πλημμύρισαν από την καταιγίδα

02.09.2022

Χυδαίος Ερντογάν: «Θα γ@@@ τις μάνες του ΝΑΤΟ, της Ευρώπης και του Ισραήλ»

08.06.2021

ΤΑΣΗ_

Επιστράτευση στην Ελλάδα: Οι ηλικίες που θα κληθούν πρώτες

Επιστράτευση στην Ελλάδα: Οι ηλικίες που θα κληθούν πρώτες

03.03.2026
Βίντεο από το φονικό στη Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που σωριάζεται ο 20χρονος οπαδός του ΠΑΟΚ

Βίντεο από το φονικό στη Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που σωριάζεται ο 20χρονος οπαδός του ΠΑΟΚ

13.03.2026
Οικογένεια Ρομά που εμπλέκεται στην απάτη με τις χρυσές λίρες είχε μέχρι και ελικοδρόμιο στη βίλα της, δείτε εικόνες

Οικογένεια Ρομά που εμπλέκεται στην απάτη με τις χρυσές λίρες είχε μέχρι και ελικοδρόμιο στη βίλα της, δείτε εικόνες

10.03.2026
Γεμάτα φεύγουν τα πλοία από τα λιμάνια για το 3μερο του Αγίου Πνεύματος – Στο «κόκκινο» οι δρόμοι γύρω από τον Πειραιά

Τουρισμός για όλους 2026: Ποιοι δικαιούνται το voucher των 600 ευρώ

17.03.2026
Σέρρες: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της δολοφονίας του 34χρονου έξω από μπαρ(Βίντεο)

Θεσσαλονίκη: Νεκρός 20χρονος στην Καλαμαριά μετά από μαχαίρωμα – Ήταν ένας από τους «αυτόκλητους τιμωρούς»

13.03.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved