Όνειρο απατηλό μοιάζει η κατάπαυση πυρός στη Λιβύη μετά τις δραματικές εξελίξεις στη Μόσχα και την απόφαση του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ να φύγει χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία που του παρουσιάστηκε από τη Ρωσία και την Τουρκία.
Ο Χαλίφα Χάφταρ, επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού, έφυγε από τη Μόσχα τα ξημερώματα της Τρίτης (14.01.2020) και μάλιστα χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Το τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί από εδώ και πέρα, κανείς δεν το ξέρει. Η πλευρά Χάφταρ, μέσω ενός λογαριασμού στο twitter που υποστηρίζει τον στρατάρχη και τον Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) διεμήνυσε πως η συμφωνία που παρουσιάστηκε δεν μπορεί να γίνει δεκτή γιατί με αυτή η Τουρκία επιχειρεί να βάλει «πόδι» στη Λιβύη.
«Ο Χάφταρ και η αντιπροσωπεία του έφυγαν από τη Μόσχα και δεν υπέγραψαν καμία συμφωνία σε βάρος των ηρωικών θυσιών και των φιλοδοξιών των Λίβυων για σωτηρία. Δεν θα υπογραφεί (η συμφωνία) για πολλούς λόγους, ο κυριότερος είναι η πρόθεση της Τουρκίας να επιβληθεί στη Λιβύη ώστε να νομιμοποιήσει το παράνομο μνημόνιο (σ.σ. τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα που υπέγραψαν ο Ερντογάν και ο αντίπαλος του Χάφταρ, ο Φάγεζ αλ Σάρατζ). Η Λιβύη για τους Λίβυους», αναφέρεται σε δυο μηνύματα στον λογαριασμό M.LNA στο twitter που υποστηρίζει τον Χάφταρ.M.LNA@LNA2019M
Στον ίδιο λογαριασμό υπάρχει και δήλωση που αποδίδεται στον ίδιο τον Χάφταρ και η οποία αναφέρει: «Το κείμενο που μου παρουσιάστηκε είναι απάτη και προδοσία, το οποίο το GNA (σ.σ. η κυβέρνηση της Τρίπολης με επικεφαλής των Σάρατζ) είναι πάντα πρόθυμη να υπογράψει, αλλά τα δικά μας αληθινά λιβυκά χέρια, δεν θα μπορούσαν ποτέ (να την υπογράψουν). Ζούμε με τιμή και θα πεθάνουμε με τιμή».
Σε άλλο μήνυμα, αναφέρεται πως η πλευρά Χάφταρ είναι ακόμα ανοιχτή στο ενδεχόμενο να υπογράψει μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός, αρκεί αυτή να σταματά την αιματοχυσία, να οδηγεί στην εξάλειψη της τρομοκρατίας, τη διάλυση των πολιτοφυλακών και στην επιστροφή της νομιμότητας για τη Βουλή της Λιβύης (με έδρα το Τομπρούκ). «Αλλά οι έντιμες επιθυμίες μας συγκρούστηκαν με την ατζέντα της άπληστης Τουρκίας».
Με τις πληροφορίες, μετά την αποχώρηση του Χάφταρ από τη Μόσχα, να αναφέρουν πως βρίσκονται σε εξέλιξη νέες εχθροπραξίες στην Τρίπολη, ο λογαριασμός που στηρίζει τον στρατάρχη ανέβασε ένα σοκαριστικό video. Όπως αναφέρεται, πολίτες στην πρωτεύουσα της Λιβύης προσπάθησαν να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης Σάρατζ αλλά «παραστρατιωτικοί» και «τρομοκράτες» άνοιξαν πυρ εναντίον τους.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι οι εχθροπραξίες στη Λιβύη ξανάρχισαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα νότια της Τρίπολης. Παράλληλα το Reuters μετέδωσε ότι ο στρατός του Χάφταρ διατράνωσε μέσω Facebook πως είναι «έτοιμος και αποφασισμένος» να επιτύχει τη «νίκη» στην αναμέτρηση με τις παραστρατιωτικές οργανώσεις που δηλώνουν πίστη στην κυβέρνηση της Τρίπολης.
Το παρασκήνιο πριν την αποχώρηση Χάφταρ
Ο Χαλίφα Χάφταρ αποφάσισε να εγκαταλείψει τη Μόσχα τα ξημερώματα, χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Λιβύη, την οποία είχε ήδη μονογράψει ο Φαγέζ αλ Σάραρζ επιβεβαίωσε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο Χάφταρ, αργά το βράδυ της Δευτέρας (13.01.2020) είχε ζητήσει προθεσμία για να μελετήσει το κείμενο της συμφωνίας αλλά τελικά αποφάσισε να εγκαταλείψει τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει.
Ο Χαλίφα Χάφταρ
Η αποχώρηση του Χάφταρ, έφερε και την αποχώρηση της αντιπροσωπείας της κυβέρνησης της Τρίπολης. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Μοχάμεντ Τάχερ Σιάλα, ο Σάρατζ και η αντιπροσωπεία του έφυγαν από τη Μόσχα με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Ο Σιάλα άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπογράψει ο Χάφταρ τη συμφωνία ακόμα και σήμερα. Αν διαβάσει, όμως, κάποιος τις αναρτήσεις στο twitter που προηγήθηκαν, μάλλον αυτό μοιάζει από δύσκολο έως απίθανο.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Μόσχα, οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη δεν συναντήθηκαν. Ο Χάφταρ και ο εκπρόσωπος της Βουλής συναντήθηκαν μόνο με τη ρωσική πλευρά, ενώ ο Σάρατζ είδε τόσο τη ρωσική όσο και την τουρκική αντιπροσωπεία.
Ο Φάγεζ αλ Σάρατζ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Φωτογραφία Reuters
Και ενώ όλα μοιάζουν στον αέρα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαίωσε μέσω του πρακτορείο TASS πως η Μόσχα συνεχίζει να συνεργάζεται με τα αντιμαχόμενα μέρη στη Λιβύη για τη «διευθέτηση» της κρίσης.
Ποιος στηρίζει… ποιον στη Λιβύη
Τα στρατεύματα των δύο πλευρών εμπλέκονται σε φονικές μάχες προ των πυλών της Τρίπολης τους τελευταίους εννέα μήνες, αφότου ο Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, διέταξε τους άνδρες του να αρχίσουν επιχείρηση για να κατακτήσουν την Τρίπολη, πρωτεύουσα της χώρας και έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.
Την Κυριακή και χθες Δευτέρα τα αντίπαλα μέρη τήρησαν πάντως σε γενικές γραμμές την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη που αποφάσισαν την 8η Ιανουαρίου να κηρυχθεί ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το γεγονός ερμηνεύθηκε ως ένδειξη της επιρροής τους στη Λιβύη, την ώρα που δυτικές κυβερνήσεις μοιάζουν ανίσχυρες να παρέμβουν για να τερματιστεί το χάος που επικρατεί στη χώρα από το 2011 και επιδεινώθηκε μετά τον Απρίλιο.
Η Άγκυρα υποστηρίζει ανοικτά τον Σάρατζ και έχει αναπτύξει ήδη κάποια στελέχη των ένοπλων δυνάμεών της, ενώ η Μόσχα, παρά τις διαψεύσεις της, φέρεται να υποστηρίζει τον στρατάρχη Χάφταρ με όπλα, χρήματα και μισθοφόρους.
Η αποχώρηση του Χάφταρ από τη Μόσχα θέτει υπό αμφισβήτηση τη διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στο Βερολίνο, που η γερμανική κυβέρνηση ήλπιζε να οργανώσει εντός του Ιανουαρίου. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πήγε στη Μόσχα το Σάββατο για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Πούτιν.
Με πληροφορίες και από Sputnik