Αίφνης, όροι όπως «κραχ», «αγορά-αρκούδα», «τσουνάμι ρευστοποίησης και αποεπένδυσης» κυριαρχούν για το bitcoin, το ETHER και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα. Προτού καν η ανθρωπότητα προλάβει να αφομοιώσει -ή έστω να κατανοήσει- τι ακριβώς είναι τα κρυπτονομίσματα, η οικονομία τους μοιάζει να πνέει τα λοίσθια. Προκαλώντας έναν παγκόσμιο προβληματισμό γύρω από το αν και πώς το συμβατικό χρήμα, το τραπεζικό σύστημα κ.ο.κ. θα επηρεαστούν από τους κλυδωνισμούς που απειλούν να γκρεμίσουν εκ θεμελίων το οικοδόμημα της κρυπτο-οικονομίας. Οι πιο απαισιόδοξοι κάνουν λόγο για μια νέα επερχόμενη οικονομική κρίση, οικουμενικών διαστάσεων, παρόμοια με εκείνη του 2007. Θα αποδειχθεί, άραγε, το bitcoin η νέα τοξική φούσκα, όπως η Lehman Brothers, και η άνευ αντικρίσματος αθρόα χορήγηση στεγαστικών δανείων στους Αμερικανούς;
Ακόμη και οι ίδιοι οι αναλυτές φαίνεται πως φοβούνται να προβλέψουν τη σωστή απάντηση. Εως πριν από μερικούς μήνες, όμως, η επιλογή του κρυπτονομίσματος φάνταζε σαν ένα σαγηνευτικό new age χρυσωρυχείο. Oρόσημο στην πρόσφατη πορεία του bitcoin θεωρείται η διοργάνωση του Super Bowl, ο μεγάλος και φαντασμαγορικός τελικός για το πρωτάθλημα του αμερικανικού ποδοσφαίρου. Το παιχνίδι φιλοξενήθηκε στο Λος Αντζελες στις 12 Φεβρουαρίου και θεωρείται σημαντικό για το status των κρυπτονομισμάτων επειδή στη διάρκειά του διαφημίστηκε κατά κόρον μεγάλος αριθμός εταιρειών οι οποίες πρωταγωνιστούν στην κρυπτο-οικονομία. Χάρη στη δημοτικότητα του Super Bowl, η επένδυση σε κρυπτονομίσματα παρουσιάστηκε σαν μια ευκαιρία που κανένας έξυπνος άνθρωπος δεν θα επέτρεπε στον εαυτό του να χάσει.
Ο μέγας χορηγός του Super Bowl, το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Crypto.com, έφτασε να προσλάβει τον Ματ Ντέιμον, έναν Χολιγουντιανό αστέρα πρώτου μεγέθους, για να διαφημίσει τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου τύπου επένδυσης. Στο σχετικό φιλμάκι, ο Ντέιμον δεν αναφέρεται στο πώς ο ίδιος έγινε ζάπλουτος λαμβάνοντας αστρονομικές αμοιβές σε παλιά καλά δολάρια. Αντί γι’ αυτό, εξηγεί πώς η διαδρομή του ανθρώπου στον χρόνο είναι γεμάτη από αυτούς που δεν βρήκαν ποτέ το θάρρος να ολοκληρώσουν κάποια φιλόδοξη περιπέτεια.
Ομως, η ιστορία γράφεται πάντοτε από όσους δεν διστάζουν και δεν δειλιάζουν. Εξ ου και το βασικό σλόγκαν της διαφήμισης είναι ότι «η τύχη βοηθά τους τολμηρούς». Παρ’ όλα αυτά, όποιος έσπευσε να ακολουθήσει την προτροπή του Ματ Ντέιμον και αγόρασε, π.χ., bitcoin στις 15 Φεβρουαρίου 2022 προς 39.265 ευρώ έκαστον, σήμερα πιθανότατα θρηνεί: τα bitcoin στο ψηφιακό πορτοφόλι του αξίζουν λιγότερο από το ήμισυ του αρχικού κεφαλαίου που μετατράπηκε σε κρυπτονόμισμα, ήτοι μόλις 18.903 ευρώ.
Tο Super Bowl
Αν και κατεξοχήν αμερικανοκεντρικό, το Super Bowl προσελκύει κάθε χρόνο περί τους 100 εκατομμύρια τηλεθεατές. Ακριβώς λόγω αυτής της απήχησης, εταιρείες από τον χώρο των κρυπτονομισμάτων, όπως Coinbase, eToro και FTX, διαγκωνίστηκαν μεταξύ τους προκειμένου να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή προβολή. Ετσι, το φετινό Super Bowl μετατράπηκε ατύπως σε ένα μεγάλο πάρτυ για τα διαφημιζόμενα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Εντούτοις, προτού καν παρέλθουν έξι μήνες, ο προσηλυτισμός στα κρυπτονομίσματα που εκδηλώθηκε με ένα ισχυρό ρεύμα νέων επενδυτών το προηγούμενο διάστημα, έδωσε τη θέση του στη διάχυτη αγωνία για τις ζημίες. Η κάθετη πτώση της αξίας της ναυαρχίδας bitcoin καθώς και των άλλων κρυπτονομισμάτων οφείλεται στη μαζική ρευστοποίηση, σε ένα ψηφιακού τύπου bank run.
Η τάση αυτή ενισχύεται περαιτέρω από την εξάπλωση του φόβου για ακόμη μεγαλύτερες απώλειες, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο, με όλο και πιο έντονη φυγόκεντρη τάση μακριά από τα κρυπτονομίσματα. Αυτό, άλλωστε, σημαίνει ότι το συγκεκριμένο πεδίο της οικονομίας έχει περάσει στη φάση της «αρκούδας», εφόσον με αυτό τον όρο περιγράφονται οι συνθήκες ύφεσης, σε αντιδιαστολή με τον «ταύρο», ο οποίος συμβολίζει την ανάπτυξη και την κερδοφορία. Τις τελευταίες ημέρες ηχεί διαρκώς ο συναγερμός έκτακης ανάγκης απ’ άκρου εις άκρον στο πεδίο των κρυπτονομισμάτων, εξαιτίας των σοβαρών δυσχερειών που αντιμετωπίζει η Celsius, μια «τράπεζα» τρόπον τινά, ή αλλιώς ο οργανισμός που ίδρυσε στις ΗΠΑ ο Αλεξ Μασίνσκι, ένας χαρισματικός ως προς την πειθώ Ουκρανοϊσραηλινός επιχειρηματίας.
Πρακτικά η Celsius λειτουργεί μάλλον σαν ενεχυροδανειστήριο και διαχειρίζεται τα κεφάλαια σε κρυπτονομίσματα περίπου 500.000 καταθετών. Πριν από μερικά 24ωρα, ο Μασίνσκι έδωσε εντολή προσωρινής αναστολής κάθε ανάληψης, «παγώνοντας» επ’ αόριστον περί τα 8 δισ. δολάρια, δηλαδή το ψηφιακό χρήμα που η Celsius έχει διοχετεύσει στην αγορά υπό μορφή δανείων. Η δικαιολογία της εταιρείας για το έκτακτο αυτό μέτρο είναι ότι «αυτή τη στιγμή στην αγορά επικρατούν ακραία φαινόμενα». Καθώς όμως εξαρχής το μοντέλο της Celsius φαινόταν υπερβολικά γενναιόδωρο -και δη προς δανειστές και δανειολήπτες εξίσου- η αναστολή συναλλαγών ηχεί πλέον ως επαλήθευση των χειρότερων φόβων που είχαν εκφραστεί σχετικά με τη βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος.
Εξ ου και η υπόθεση Celsius θεωρείται βαρόμετρο: αν η πλατφόρμα του Αλεξ Μασίνσκι καταρρεύσει, είναι βέβαιο ότι θα συμπαρασύρει στην καταστροφή κάποιο μέρος της κρυπτο-οικονομίας, επί του παρόντος άδηλου μεγέθους. Επίσης, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις εκ μέρους της Celsius προς την πελατεία της, η κρίση επαναφέρει στο προσκήνιο τα αδύνατα σημεία της κρυπτο-οικονομίας: Σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας «κρυπτο-τράπεζας» όπως η Celsius, ο επενδυτής κινδυνεύει να εμπλακεί σε μεγάλες περιπέτειες, να απολέσει μέρος ή ακόμη και το σύνολο του κεφαλαίου του. Και αυτό διότι δεν υπάρχει κανενός είδους εποπτεύον όργανο, κάποιος οργανισμός ή ταμείο το οποίο θα διασφάλιζε την αποζημίωση των συναλλασσόμενων με την εκάστοτε πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων. Ο κεντρικός έλεγχος, άλλωστε, αντίκειται στις θεμελιώδεις αρχές της κρυπτο-οικονομίας.
Τα ασταθή stablecoin
Η Celsius, εκτός από τον δανεισμό με πολύ μεγάλη απόδοση για τους δικαιούχους, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «ορυχεία» bitcoin. Επομένως, η επισφάλεια στην οποία έχει περιέλθει επηρεάζει και επηρεάζεται από την πτώση της αξίας του bitcoin. Επιπλέον, πρoτού η Celsius δημοσιοποιήσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ουσιαστικά χρεοκόπησαν δύο υπολογίσιμα κρυπτονομίσματα, το TerraUSD και το σιαμαίο luna. Το κρούσμα αυτό είναι, ενδεχομένως, ακόμη πιο δυσοίωνο για το μέλλον των κρυπτονομισμάτων, καθώς πρόκειται για ένα ζεύγος νομισμάτων το οποίο κατατάσσεται στα stablecoin, δηλαδή σε κρυπτονομίσματα σταθερής ισοτιμίας, εν προκειμένω με το δολάριο. Αν λοιπόν αποδεικνύεται ότι ούτε τα stablecoin παρέχουν μια κάποια εγγύηση σταθερότητας σε σύγκριση με τα πλήρως ελεύθερα κρυπτονομίσματα, τότε από την αγορά θα απομακρυνθούν τάχιστα οι πιο συντηρητικοί από τους επενδυτές.
Μια τάση η οποία με τη σειρά της δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη καχυποψία ή και απώθηση αυτή καθαυτή από τον πειραματισμό με τις εναλλακτικές λύσεις της κρυπτο-οικονομίας. Κατά έναν τρόπο που δεν διαφέρει από τη συμβατική οικονομία, οι αρνητικές εξελίξεις μεταδίδουν τις συνέπειές τους κατά κύματα στο σύνολο της αγοράς. Για παράδειγμα, η πτώση των ΤerraUSD και luna έχει άμεσο αντίκτυπο στην αξιοπιστία του tether, του πιο ισχυρού και δημοφιλούς stablecoin. το οποίο αυτοδιαφημίζεται σαν το πιο ασφαλές κρυπτονόμισμα, εφόσον η κυκλοφορία του βασίζεται σε ένα ικανό αντίκρυσμα σε μετρητά, καθώς και σε άλλα σταθερά περιουσιακά στοιχεία.
Επομένως, η πελατεία του tether έχει εγγυημένη δυνατότητα εξαργύρωσης του ψηφιακού πορτοφολιού της ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, το 2021 ο οικονομικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης επέβαλε πρόστιμο ύψους 18,5 εκατ. δολαρίων στην Τether για παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού, καθώς ο έλεγχος των αποθεματικών έδειξε ότι το περιβόητο «ασφαλές αντίκρισμα» στην πραγματικότητα αποτελείται κατά ένα σημαντικό μερίδιο από επισφαλή κεφάλαια. Τα οποία, εξ ορισμού δεν ενδείκνυνται για άμεση ρευστοποίηση – αν μη τι άλλο. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του κατά της Tether, «εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα stablecoin (σ.σ.: σταθερο-νόμισμα) που μόνο σταθερό δεν είναι». Συνεπώς, αν η κρίση της κρυπτοοικονομίας επιδεινωθεί και εξαπλωθεί ακόμη περισσότερο και εάν το tether έχει την ίδια κατάληξη με τα TerraUSD και luna, τότε σύσσωμη η αγορά των κρυπτονομισμάτων θα έχει δεχτεί ακόμη ένα συντριπτικό πλήγμα.
Αβέβαιο μέλλον
Σε ό,τι αφορά προγνώσεις για το μέλλον, οι μεν αισιόδοξοι αναφέρουν ότι τα κρυπτονομίσματα ακολουθούν τον δικό τους κύκλο με περιόδους ύφεσης και ραγδαίας ανάπτυξης, όπως έχει γίνει, άλλωστε, στο πρόσφατο παρελθόν. Υποτίθεται ότι μετά τη φάση της «αρκούδας», τα κρυπτονομίσματα θα περάσουν στη φάση του «ταύρου». Οι απαισιόδοξοι επισημαίνουν ότι η κρυπτοοικονομία, ως εξ ορισμού πεδίο επενδύσεων αυξημένου ρίσκου, υφίσταται τις συνέπειες γεγονότων όπως η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά των ΗΠΑ.
Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η πληθωριστική πίεση, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής ανέβασε τα επιτόκια στο 1,5%-1,75%, ενώ προτίθεται να τα αυξήσει ακόμη περισσότερο, παρόλο που ήδη έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, από το 1994 και εξής. Η ενστικτώδης αντίδραση της αγοράς είναι να συντηρητικοποιηθεί και να αποτραβηχτεί από τις μορφές επενδύσεων με υψηλό δείκτη επισφάλειας. Ετσι, μέσω αλυσιδωτών αντιδράσεων, φαίνεται εντέλει ότι η κρυπτο-οικονομία δεν είναι καθόλου ανεξάρτητη απ’ ό,τι συμβαίνει στην «κανονική», κεντρικά ελεγχόμενη οικονομία παγκοσμίως. Και μόνο το μέλλον θα δείξει αν το εγχείρημα του αποκεντρωμένου χρηματοπιστωτικού συστήματος ήταν ένας ρεαλιστικός στόχος εκδημοκρατισμού της αγοράς ή απλώς άλλος ένας ρομαντικός, ευσεβής πόθος της ψηφιακής εποχής.
ΠΗΓΗ: protothema.gr
Αίφνης, όροι όπως «κραχ», «αγορά-αρκούδα», «τσουνάμι ρευστοποίησης και αποεπένδυσης» κυριαρχούν για το bitcoin, το ETHER και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα. Προτού καν η ανθρωπότητα προλάβει να αφομοιώσει -ή έστω να κατανοήσει- τι ακριβώς είναι τα κρυπτονομίσματα, η οικονομία τους μοιάζει να πνέει τα λοίσθια. Προκαλώντας έναν παγκόσμιο προβληματισμό γύρω από το αν και πώς το συμβατικό χρήμα, το τραπεζικό σύστημα κ.ο.κ. θα επηρεαστούν από τους κλυδωνισμούς που απειλούν να γκρεμίσουν εκ θεμελίων το οικοδόμημα της κρυπτο-οικονομίας. Οι πιο απαισιόδοξοι κάνουν λόγο για μια νέα επερχόμενη οικονομική κρίση, οικουμενικών διαστάσεων, παρόμοια με εκείνη του 2007. Θα αποδειχθεί, άραγε, το bitcoin η νέα τοξική φούσκα, όπως η Lehman Brothers, και η άνευ αντικρίσματος αθρόα χορήγηση στεγαστικών δανείων στους Αμερικανούς;
Ακόμη και οι ίδιοι οι αναλυτές φαίνεται πως φοβούνται να προβλέψουν τη σωστή απάντηση. Εως πριν από μερικούς μήνες, όμως, η επιλογή του κρυπτονομίσματος φάνταζε σαν ένα σαγηνευτικό new age χρυσωρυχείο. Oρόσημο στην πρόσφατη πορεία του bitcoin θεωρείται η διοργάνωση του Super Bowl, ο μεγάλος και φαντασμαγορικός τελικός για το πρωτάθλημα του αμερικανικού ποδοσφαίρου. Το παιχνίδι φιλοξενήθηκε στο Λος Αντζελες στις 12 Φεβρουαρίου και θεωρείται σημαντικό για το status των κρυπτονομισμάτων επειδή στη διάρκειά του διαφημίστηκε κατά κόρον μεγάλος αριθμός εταιρειών οι οποίες πρωταγωνιστούν στην κρυπτο-οικονομία. Χάρη στη δημοτικότητα του Super Bowl, η επένδυση σε κρυπτονομίσματα παρουσιάστηκε σαν μια ευκαιρία που κανένας έξυπνος άνθρωπος δεν θα επέτρεπε στον εαυτό του να χάσει.
Ο μέγας χορηγός του Super Bowl, το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Crypto.com, έφτασε να προσλάβει τον Ματ Ντέιμον, έναν Χολιγουντιανό αστέρα πρώτου μεγέθους, για να διαφημίσει τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου τύπου επένδυσης. Στο σχετικό φιλμάκι, ο Ντέιμον δεν αναφέρεται στο πώς ο ίδιος έγινε ζάπλουτος λαμβάνοντας αστρονομικές αμοιβές σε παλιά καλά δολάρια. Αντί γι’ αυτό, εξηγεί πώς η διαδρομή του ανθρώπου στον χρόνο είναι γεμάτη από αυτούς που δεν βρήκαν ποτέ το θάρρος να ολοκληρώσουν κάποια φιλόδοξη περιπέτεια.
Ομως, η ιστορία γράφεται πάντοτε από όσους δεν διστάζουν και δεν δειλιάζουν. Εξ ου και το βασικό σλόγκαν της διαφήμισης είναι ότι «η τύχη βοηθά τους τολμηρούς». Παρ’ όλα αυτά, όποιος έσπευσε να ακολουθήσει την προτροπή του Ματ Ντέιμον και αγόρασε, π.χ., bitcoin στις 15 Φεβρουαρίου 2022 προς 39.265 ευρώ έκαστον, σήμερα πιθανότατα θρηνεί: τα bitcoin στο ψηφιακό πορτοφόλι του αξίζουν λιγότερο από το ήμισυ του αρχικού κεφαλαίου που μετατράπηκε σε κρυπτονόμισμα, ήτοι μόλις 18.903 ευρώ.
Tο Super Bowl
Αν και κατεξοχήν αμερικανοκεντρικό, το Super Bowl προσελκύει κάθε χρόνο περί τους 100 εκατομμύρια τηλεθεατές. Ακριβώς λόγω αυτής της απήχησης, εταιρείες από τον χώρο των κρυπτονομισμάτων, όπως Coinbase, eToro και FTX, διαγκωνίστηκαν μεταξύ τους προκειμένου να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή προβολή. Ετσι, το φετινό Super Bowl μετατράπηκε ατύπως σε ένα μεγάλο πάρτυ για τα διαφημιζόμενα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Εντούτοις, προτού καν παρέλθουν έξι μήνες, ο προσηλυτισμός στα κρυπτονομίσματα που εκδηλώθηκε με ένα ισχυρό ρεύμα νέων επενδυτών το προηγούμενο διάστημα, έδωσε τη θέση του στη διάχυτη αγωνία για τις ζημίες. Η κάθετη πτώση της αξίας της ναυαρχίδας bitcoin καθώς και των άλλων κρυπτονομισμάτων οφείλεται στη μαζική ρευστοποίηση, σε ένα ψηφιακού τύπου bank run.
Η τάση αυτή ενισχύεται περαιτέρω από την εξάπλωση του φόβου για ακόμη μεγαλύτερες απώλειες, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο, με όλο και πιο έντονη φυγόκεντρη τάση μακριά από τα κρυπτονομίσματα. Αυτό, άλλωστε, σημαίνει ότι το συγκεκριμένο πεδίο της οικονομίας έχει περάσει στη φάση της «αρκούδας», εφόσον με αυτό τον όρο περιγράφονται οι συνθήκες ύφεσης, σε αντιδιαστολή με τον «ταύρο», ο οποίος συμβολίζει την ανάπτυξη και την κερδοφορία. Τις τελευταίες ημέρες ηχεί διαρκώς ο συναγερμός έκτακης ανάγκης απ’ άκρου εις άκρον στο πεδίο των κρυπτονομισμάτων, εξαιτίας των σοβαρών δυσχερειών που αντιμετωπίζει η Celsius, μια «τράπεζα» τρόπον τινά, ή αλλιώς ο οργανισμός που ίδρυσε στις ΗΠΑ ο Αλεξ Μασίνσκι, ένας χαρισματικός ως προς την πειθώ Ουκρανοϊσραηλινός επιχειρηματίας.
Πρακτικά η Celsius λειτουργεί μάλλον σαν ενεχυροδανειστήριο και διαχειρίζεται τα κεφάλαια σε κρυπτονομίσματα περίπου 500.000 καταθετών. Πριν από μερικά 24ωρα, ο Μασίνσκι έδωσε εντολή προσωρινής αναστολής κάθε ανάληψης, «παγώνοντας» επ’ αόριστον περί τα 8 δισ. δολάρια, δηλαδή το ψηφιακό χρήμα που η Celsius έχει διοχετεύσει στην αγορά υπό μορφή δανείων. Η δικαιολογία της εταιρείας για το έκτακτο αυτό μέτρο είναι ότι «αυτή τη στιγμή στην αγορά επικρατούν ακραία φαινόμενα». Καθώς όμως εξαρχής το μοντέλο της Celsius φαινόταν υπερβολικά γενναιόδωρο -και δη προς δανειστές και δανειολήπτες εξίσου- η αναστολή συναλλαγών ηχεί πλέον ως επαλήθευση των χειρότερων φόβων που είχαν εκφραστεί σχετικά με τη βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος.
Εξ ου και η υπόθεση Celsius θεωρείται βαρόμετρο: αν η πλατφόρμα του Αλεξ Μασίνσκι καταρρεύσει, είναι βέβαιο ότι θα συμπαρασύρει στην καταστροφή κάποιο μέρος της κρυπτο-οικονομίας, επί του παρόντος άδηλου μεγέθους. Επίσης, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις εκ μέρους της Celsius προς την πελατεία της, η κρίση επαναφέρει στο προσκήνιο τα αδύνατα σημεία της κρυπτο-οικονομίας: Σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας «κρυπτο-τράπεζας» όπως η Celsius, ο επενδυτής κινδυνεύει να εμπλακεί σε μεγάλες περιπέτειες, να απολέσει μέρος ή ακόμη και το σύνολο του κεφαλαίου του. Και αυτό διότι δεν υπάρχει κανενός είδους εποπτεύον όργανο, κάποιος οργανισμός ή ταμείο το οποίο θα διασφάλιζε την αποζημίωση των συναλλασσόμενων με την εκάστοτε πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων. Ο κεντρικός έλεγχος, άλλωστε, αντίκειται στις θεμελιώδεις αρχές της κρυπτο-οικονομίας.
Τα ασταθή stablecoin
Η Celsius, εκτός από τον δανεισμό με πολύ μεγάλη απόδοση για τους δικαιούχους, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «ορυχεία» bitcoin. Επομένως, η επισφάλεια στην οποία έχει περιέλθει επηρεάζει και επηρεάζεται από την πτώση της αξίας του bitcoin. Επιπλέον, πρoτού η Celsius δημοσιοποιήσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ουσιαστικά χρεοκόπησαν δύο υπολογίσιμα κρυπτονομίσματα, το TerraUSD και το σιαμαίο luna. Το κρούσμα αυτό είναι, ενδεχομένως, ακόμη πιο δυσοίωνο για το μέλλον των κρυπτονομισμάτων, καθώς πρόκειται για ένα ζεύγος νομισμάτων το οποίο κατατάσσεται στα stablecoin, δηλαδή σε κρυπτονομίσματα σταθερής ισοτιμίας, εν προκειμένω με το δολάριο. Αν λοιπόν αποδεικνύεται ότι ούτε τα stablecoin παρέχουν μια κάποια εγγύηση σταθερότητας σε σύγκριση με τα πλήρως ελεύθερα κρυπτονομίσματα, τότε από την αγορά θα απομακρυνθούν τάχιστα οι πιο συντηρητικοί από τους επενδυτές.
Μια τάση η οποία με τη σειρά της δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη καχυποψία ή και απώθηση αυτή καθαυτή από τον πειραματισμό με τις εναλλακτικές λύσεις της κρυπτο-οικονομίας. Κατά έναν τρόπο που δεν διαφέρει από τη συμβατική οικονομία, οι αρνητικές εξελίξεις μεταδίδουν τις συνέπειές τους κατά κύματα στο σύνολο της αγοράς. Για παράδειγμα, η πτώση των ΤerraUSD και luna έχει άμεσο αντίκτυπο στην αξιοπιστία του tether, του πιο ισχυρού και δημοφιλούς stablecoin. το οποίο αυτοδιαφημίζεται σαν το πιο ασφαλές κρυπτονόμισμα, εφόσον η κυκλοφορία του βασίζεται σε ένα ικανό αντίκρυσμα σε μετρητά, καθώς και σε άλλα σταθερά περιουσιακά στοιχεία.
Επομένως, η πελατεία του tether έχει εγγυημένη δυνατότητα εξαργύρωσης του ψηφιακού πορτοφολιού της ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, το 2021 ο οικονομικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης επέβαλε πρόστιμο ύψους 18,5 εκατ. δολαρίων στην Τether για παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού, καθώς ο έλεγχος των αποθεματικών έδειξε ότι το περιβόητο «ασφαλές αντίκρισμα» στην πραγματικότητα αποτελείται κατά ένα σημαντικό μερίδιο από επισφαλή κεφάλαια. Τα οποία, εξ ορισμού δεν ενδείκνυνται για άμεση ρευστοποίηση – αν μη τι άλλο. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του κατά της Tether, «εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα stablecoin (σ.σ.: σταθερο-νόμισμα) που μόνο σταθερό δεν είναι». Συνεπώς, αν η κρίση της κρυπτοοικονομίας επιδεινωθεί και εξαπλωθεί ακόμη περισσότερο και εάν το tether έχει την ίδια κατάληξη με τα TerraUSD και luna, τότε σύσσωμη η αγορά των κρυπτονομισμάτων θα έχει δεχτεί ακόμη ένα συντριπτικό πλήγμα.
Αβέβαιο μέλλον
Σε ό,τι αφορά προγνώσεις για το μέλλον, οι μεν αισιόδοξοι αναφέρουν ότι τα κρυπτονομίσματα ακολουθούν τον δικό τους κύκλο με περιόδους ύφεσης και ραγδαίας ανάπτυξης, όπως έχει γίνει, άλλωστε, στο πρόσφατο παρελθόν. Υποτίθεται ότι μετά τη φάση της «αρκούδας», τα κρυπτονομίσματα θα περάσουν στη φάση του «ταύρου». Οι απαισιόδοξοι επισημαίνουν ότι η κρυπτοοικονομία, ως εξ ορισμού πεδίο επενδύσεων αυξημένου ρίσκου, υφίσταται τις συνέπειες γεγονότων όπως η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά των ΗΠΑ.
Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η πληθωριστική πίεση, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής ανέβασε τα επιτόκια στο 1,5%-1,75%, ενώ προτίθεται να τα αυξήσει ακόμη περισσότερο, παρόλο που ήδη έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, από το 1994 και εξής. Η ενστικτώδης αντίδραση της αγοράς είναι να συντηρητικοποιηθεί και να αποτραβηχτεί από τις μορφές επενδύσεων με υψηλό δείκτη επισφάλειας. Ετσι, μέσω αλυσιδωτών αντιδράσεων, φαίνεται εντέλει ότι η κρυπτο-οικονομία δεν είναι καθόλου ανεξάρτητη απ’ ό,τι συμβαίνει στην «κανονική», κεντρικά ελεγχόμενη οικονομία παγκοσμίως. Και μόνο το μέλλον θα δείξει αν το εγχείρημα του αποκεντρωμένου χρηματοπιστωτικού συστήματος ήταν ένας ρεαλιστικός στόχος εκδημοκρατισμού της αγοράς ή απλώς άλλος ένας ρομαντικός, ευσεβής πόθος της ψηφιακής εποχής.
ΠΗΓΗ: protothema.gr