«Καλημέρα. Ήθελα να κλείσω ένα ραντεβού, για μανικιούρ και πεντικιούρ, σήμερα, στις 5.00, στο σπίτι μου. Υπάρχει η δυνατότητα;»
«Δυστυχώς σήμερα είμαι όλη την ημέρα κλεισμένη. Σας βολεύει για αύριο την ίδια ώρα;».
Ο διάλογος ανήκει σε πελάτισσα και μανικιουρίστρια που παρέχει κατ´ οίκον υπηρεσίες εν μέσω καραντίνας. Η συζήτηση γίνεται μέσω Facebook και είναι μια από τις εκατοντάδες που γίνονται καθημερινά, εν μέσω lockdown, με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ή και τηλεφωνικά.
Μπορεί τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τα nail bars να είναι κλειστά, ωστόσο, δεν φαίνεται να πτοεί αρκετές επαγγελματίες ομορφιάς που παίρνουν το βαλιτσάκι ανά χείρας και πηγαίνουν σε σπίτια, άγνωστων, νεόκοπων, πελατισσών για μανικιούρ και πεντικιούρ.
Η τακτική αυτή εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τις επαγγελματίες περιποίησης χεριών και ποδιών, όσο και για τις πελάτισσες που συναντιούνται για πρώτη φορά χωρίς κανέναν έλεγχο και χωρίς να τηρούνται πρωτόκολλα υγιεινής και προπάντων λησμονώντας πως lockdown σημαίνει κοινωνική αποστασιοποίηση.
Μάλιστα κάποιες κοπέλες, θέλοντας να βγάλουν περισσότερα χρήματα εν μέσω της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί και εκμεταλλευόμενες την έντονη διάθεση πολλών γυναικών να περιποιηθούν τα άκρα τους, αυξάνουν τις τιμές τους.
«Οι περισσότερες γυναίκες επιθυμούν να έχουν όμορφα και περιποιημένα νύχια κάθε μέρα. Ωστόσο οι συνθήκες επιτάσσουν να είμαστε προσεκτικοί. Το ζήτημα είναι να μείνουμε υγιείς και όχι να συναντιόμαστε με άγνωστα άτομα για ένα μεροκάματο που εντέλει μπορεί να μας στοιχίσει ακριβότερα…» λέει επαγγελματίας περιποίησης νυχιών, η οποία δεν έκανε ραντεβού, όπως λέει, ούτε με πελάτισσες που τις γνωρίζει χρόνια, προκειμένου να μην «υπάρξει» όπως σημειώνει «κανένα απρόοπτο και για τις δυο πλευρές».
Το φαινόμενο των κατ οίκον ραντεβού, αναμφίβολα δεν είναι κάτι καινούργιο, ούτε προέκυψε λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώνουμε, προϋπήρχε με συνέπεια οι επιχειρηματίες αλλά και οι εργαζόμενες σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής να μιλούν για αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς οι κοπέλες που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε πελάτισσες σε σπίτια δεν κόβουν αποδείξεις και δεν έχουν έξοδα όπως έχει μια νόμιμη επιχείρηση. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα εξελίσσεται σε γάγγραινα ενώ δημιουργεί έντονη ανησυχία καθώς στόχος είναι να περιοριστεί ο κορωνοϊός, κάτι που δεν επιτυγχάνεται με ραντεβού αγνώστων και με συχνά αλλεπάλληλες επισκέψεις από το ένα σπίτι στο άλλο.
Πηγή: voria.gr