Συνεχώς αυξάνονται οι διασωληνωμένοι και οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία – «Θα περάσουμε τα 100 θύματα τη μέρα» προειδοποιεί ο Παυλάκης – Σαρηγιάννης: Έναν μήνα παράταση στο lockdown για να πέσουμε κάτω από τα 1.000 κρούσματα
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο γιατρός και ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, τονίζοντας ότι τα νοσοκομεία της Αττικής κινδυνεύουν ακόμα να καταρρεύσουν, ενώ μάλιστα ανέφερε ότι είναι πιθανό να δούμε μέχρι και πάνω από 100 θύματα τη μέρα, συμπληρώνοντας ότι αν δεν τηρούμε τα μέτρα, τα κρούσματα θα φτάσουν τα 3.000 ημερησίως.
«Πολλοί λένε ότι τα μέτρα είναι άδικα και παράλογα, αλλά είναι δύσκολο να βρεις ιδανικές λύσεις, χρειάζονται απλοί κανόνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλάκης και συμπλήρωσε: «Αν έχουμε πόλεμο, πρέπει να έχουμε απλούς κανόνες εφαρμοσμένους απ’ όλους. Το ιδανικό ήταν να τα κλείσουμε όλα για 2 με 3 εβδομάδες. Αν είχε γίνει την πρώτη περίοδο της επιδημίας θα είχαμε ησυχάσει όπως η Νέα Ζηλανδία ή το Βιετνάμ».
Ο κ. Παυλάκης προέβλεψε ότι, ενώ σήμερα έχουμε 20 με 40 θύματα από τον κορωνοϊό, τη μέρα, την επόμενη εβδομάδα τα θύματα θα είναι από 60 και πάνω και ενδέχεται να περάσουν και τα 100. «Δεν έχουμε δει την κορύφωση. Με τόσα θύματα λέμε το απλό, προφυλαχθείτε εφαρμόστε τα μέτρα», τόνισε, ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε στο ίδιο σημείο που ήμασταν. Έχουμε αποφύγει την καταστροφή, κάτι που είναι πολύ σημαντικό» και σημείωσε, μάλιστα, ότι «έρχονται τα εμβόλια και η άνοιξη», πράγμα που σημαίνει ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε μείωση στα κρούσματα.
«Ελπίζω οι Έλληνες πολίτες να ακούσουν και να εφαρμόσουν τα μέτρα, για να αποφύγουμε την καταστροφή. Ελπίζω να διδαχθούν από τη Θεσσαλονίκη. Η Ελλάδα, εδώ και ένα χρόνο, έχει αποφύγει ένα τεράστιο τσουνάμι τύπου Μπέργκαμο. Ελπίζω να το αποφύγει τελειωτικά, γιατί τώρα είμαστε στην τελική ευθεία. Στην Αττική, αλλά και σε όλη την Ελλάδα δυστυχώς, τις επόμενες δυο εβδομάδες τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Ελπίζω ότι στο μέσο της μεθεπόμενης εβδομάδας θα μπορέσουμε να δούμε την κορύφωση. Αν δεν δούμε την κορύφωση του κύματος δεν μπορώ να κάνω καμία πρόβλεψη. Πανεύκολα μπορούμε να δούμε 3.000 κρούσματα την ημέρα. Όπως είχατε μαύρο μήνα με 5.000 νεκρούς μπορείτε να έχετε και μαύρο μήνα με 10.000 νεκρούς» ξεκαθάρισε ο ερευνητής προσπαθώντας να «ταρακουνήσει» τους πολίτες για ευλαβική τήρηση των μέτρων.
Σχετικά με τις μεταλλάξεις που ανησυχούν ιδιαιτέρως τους ειδικούς ο ερευνητής ανέφερε ότι «είναι μαθηματικά βέβαιο ότι σαν τις κατσαρίδες θα πολλαπλασιάζονται και οι μεταλλάξεις» και πρόσθεσε ότι «η Κρήτη που τα πήγαινε μια χαρά έχει καταληφθεί από το βρετανικό στέλεχος από τη μια εβδομάδα στην άλλη». «Πρόκειται για νέα πανδημία» σημείωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «βάζοντας φράγμα στον ιό με εμβόλια και καραντίνα, γλιτώνουμε από τις επόμενες μεταλλάξεις που δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα».
Ο κ. Παυλάκης αναφέρθηκε και στις πασχαλινές διακοπές, υπογραμμίζοντας ότι εάν η Αθήνα είναι ακόμα στην ίδια κατάσταση που είναι σήμερα, οι μετακινήσεις το Πάσχα «μπορεί να είναι καταστροφή, αφού με έναν υπερμεταδότη μπορεί να μολυνθεί όλο το χωριό». «Πάσχα μαζεμένος μήπως και σώσουμε το καλοκαίρι», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ σχετικά με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων ανέφερε ότι «τον Μάρτιο ξεχάστε το να ανοίξουμε», βλέποντας πιο πιθανό σενάριο να ανοίξουν τα μαγαζιά τον Απρίλιο.
Όσο για τα σχολεία, ο κ. Παυλάκης ανέφερε ότι «θα μπορούσαν να αρχίσουν τον Απρίλιο χωρίς διακοπές το Πάσχα με αναπλήρωση μέρος των κενών το καλοκαίρι ή αρχίζοντας νωρίτερα».
Δημόπουλος: Το 70% περίπου των κρουσμάτων στην Αττική είναι με το στέλεχος της βρετανικής μετάλλαξης
Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε επίσης στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Αττική, αλλά και στους λόγους, οι οποίοι ευθύνονται για την επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεδομένων.
Ο πρώτος αφορά την κυριαρχία πλέον των μεταλλάξεων στα κρούσματα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, στην Αττική όπου και παρουσιάζεται το εντονότερο πρόβλημα, το 70% περίπου των κρουσμάτων είναι με το στέλεχος της βρετανικής μετάλλαξης.
Ο δεύτερος λόγος για την έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται στην κόπωση των πολιτών, είπε ο κ. Δημόπουλος, μια κόπωση που οδηγεί στη μη τήρηση των μέτρων. Και ο τρίτος λόγος για την έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, καθώς όπως γνωρίζαμε κι από τη γρίπη, τον Φεβρουάριο και τον μισό Μάρτιο είχαμε πάντα τα περισσότερα κρούσματα.
Ο κ. Δημόπουλος παρατήρησε επίσης ότι από την αρχή της πανδημίας το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί σημαντικά, αλλά είναι λογικό να λαμβάνονται κι έκτακτα μέτρα όπως αυτά που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, λόγω της επιβάρυνσης των επιδημιολογικών δεδομένων. Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ συμπλήρωσε ότι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό έχουν φτάσει πλέον στα όρια των αντοχών τους.
Ο κ. Δημόπουλος απέφυγε να κάνει πρόβλεψη για την εξέλιξη της πανδημίας, λέγοντας ότι για να φανεί αν θα εφαρμοστούν και θα αποδώσουν τα νέα μέτρα θα χρειαστούν μερικές μέρες ακόμη, αλλά το θετικό είναι ότι προχωράει και το πρόγραμμα εμβολιασμού και μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να έχει εμβολιαστεί το 20% του πληθυσμού. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι αν όλα κυλήσουν ομαλά θα μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα στα χωριά μας.