Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση και την επιτροπή των ειδικών λοιμωξιολόγων για την κατάσταση της ραγδαίας διασποράς του κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στη Θεσσαλονίκη και πλέον πέφτουν στο τραπέζι σκέψεις για νέα μέτρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίζεται σημαντικό πρόβλημα στις πολλές μετακινήσεις που κάνουν οι πολίτες μέσω των sms, αλλά και στον ελεγκτικό μηχανισμό. Οπως φαίνεται λοιπόν για τη Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται νέος σχεδιασμός που θα περιλαμβάνει και νέα μέτρα. Χωρίς να έχει κλειδώσει ακόμα κάτι συγκεκριμένο, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida αναμένεται να αυξηθεί η αστυνόμευση και να πραγματοποιούνται πιο αυστηροί έλεγχοι στις μετακινήσεις των πολιτών. Ωστόσο επειδή οι έλεγχοι δεν έχουν λειτουργήσει έως τώρα αποτρεπτικά για τους πολίτες, και οι περισσότεροι κυκλοφορούν νόμιμα μέσω των sms, υπάρχουν σκέψεις και για μείωση των επιλογών μετακίνησης μέσω των γραπτών μηνυμάτων. Παράλληλα δεν αποκλείεται να πέσει ξανά στο τραπέζι για επαναφορά της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας το βράδυ (09:00-05:00), ενώ ακούγεται και το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων.
Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι -Θα ενημερωθεί ο Μητσοτάκης
Υπενθυμίζεται πως σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και στη συνέχεια αναμένεται να ενημερωιθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις προτάσεις της επιτροπής. Εντωμεταξύ στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ο κ. Κικίλιας έχει συγκαλέσει σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, που βρίσκεται από χθες στην πόλη, ο Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης Δημήτρης Τσαλικάκης, ο Πρόεδρος του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, καθώς και Λοιμωξιολόγοι και Εντατικολόγοι των Νοσοκομείων της πόλης.
Από την πλευρά του ο κ. Χρυσοχοΐδης θα επισκεφθεί το Αστυνομικό Μέγαρο της πόλης όπου θα έχει συναντήσεις με στελέχη της ΕΛΑΣ.
Πάνω από 4 εκατ. SMS για μετακινήσεις
Στα SMS στο 13033 αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος. Όπως ο ίδιος ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, μέχρι τώρα έχουν σταλεί πάνω από 4 εκατ. μηνύματα για μετακινήσεις, ενώ στην πρώτη καραντίνα o αντίστοιχος αριθμός ήταν 2,6 εκατ. SMS. Αυτό έχει να κάνει όπως σημείωσε και από το γεγονός πως στο πρώτο lockdown δεν είχαμε ανοιχτά σχολεία, μετακινήσεις ανηλίκων κ.λπ. και οι πολίτες δεν ήταν τόσο εξοικειωμένοι με το 13033. Ο αριθμός πάντως των μετακινήσεων κρίνεται ιδιαίτερα αυξημένος για περίοδο lockdown και γι αυτό αναμένεται να αποφασιστούν αλλαγές. Ενδεχομένως μάλιστα να υπάρξουν ανακοινώσεις από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά το απόγευμα στην ενημέρωση των δημοσιογράφων